CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 24 September 2014

Resepi Vindaloo Kambing Chef Obie

Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera..
macammana hari ini..semua lancar? Alhamdulillah...
harapnya begitulah...

Hari ni bie nak sharing resepi vidaloo kambing... resepi popular dari India selatan... terbaik sedap dinikmati bersama nasi putih..roti..capathi , roti canai pun sedap...nasi buryani..pergghh...yang penting korang cube resepinya...


Resepi Vindaloo Kambing



Bahan

1 kg Daging kambing @ biri-biri
2 sudu besar Miyak Sapi
2 Cawan Bawang dicincang
1 sudu besar Gula
2 batang cili Hijau ( belah Tengah )
½ Cawan Air

Bahan Perap untuk daging Kambing
1 sudu besar Tomato Puree
3 biji Tomato dikisar
½ sudu besar Cuka
1 sudu besar Garam
¼ cawan Halia dikisar
1 ½ Serbuk Kari Daging
1 sudu kecil Garam Masala
1 sudu kecil Serbuk Mustard
1 sudu besar Serbuk Cili
1 sudu besar Serbuk Paprika.


Cara membuat


1.Cara tradisional masak vindalo daging perlu diperap terlebih dahulu dengan 

ke semua bahan perapan ( 24 jam @ sehari )


2.Sebelum menumis perlu asingkan dahulu daging dengan bahan perapan 

terlebih dahulu,


Panaskan myak sapi, tumis bawang dan cili hijau hingga layu masukkan daging

 kambing, kacau hingga mesra,Masukkan Air biar mendidih, masukkan bahan 

perapan semula ke dalam tumisan.Biar ia mereneh dan memekat, akhir sekali 

masukkan gula, kacau hingga agak pekat dan kering.Siap.Jika yang suka makan

 berkuah tak perlu kacau sehingga pekat. 






Terima Kasih

Jumpa anda di Bengkel Zero To Pro


 Tahniah ..!
Kepada anda yang telah mendaftar..
Pastikan anda membawa apron , buku nota dan kalkulator, suatu yang luar biasa...penyertaan telah penuh , kepada anda yang ingin meyertai bengkel zero to pro ini boleh booking untuk bengkel yang akan datang! 2 bulan dari sekarang....

Jumpe chef obie dan Tepung Hairan - Puan Azu di Bengkel Zero To Pro !



untuk menghasilkan sebiji kek coklat moist yang benar-benar sedap,
semua bahan-bahan di bawah di perlukan..

tetapi...
dengan tepung hairan, 
semua bahan-bahan tersebut kami satukan di dalam satu kotak..

apa yang anda perlu lakukan..
hanyalah tambah air dan minyak masak sahaja,kemudian anda boleh kukus atau bakar,
untuk menukar bahan tersebut menjadi sebiji kek coklat yang berkualiti premium tanpa anda perlu bersusah payah untuk membeli,menimbang,menyukat dan menyimpan ke semua bahan yang anda beli untuk membuat sebiji kek coklat bertaraf premium!

kami mudahkan kerja anda,
untuk anda punya lebih waktu bersama keluarga..

jalinan kemesraan akan lebih terjalin dengan tepung hairan!
ingat kek, ingat tepung hairan..



Hubungi : Puan Azu 019 2912915 sms/whatsapp




Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign