CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 28 Julai 2016

Tempahan Kek Popular

 Arkitek Kek 3D Dan Cupcake Chef Obie

 

 




Tempahan Kek Popular
3D
Hubungi : Chef Obie 

Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719


Untuk berjaya dalam sesuatu bidang, tidak cukup seseorang individu itu mempunyai bakat tetapi yang lebih penting ialah kesungguhan untuk menguasainya.

Bukanlah sesuatu yang mudah apabila terjun dalam dunia masakan kerana bukan setakat hanya tahu memasak bahkan seseorang itu perlu bijak menyediakannya dan mendalami pel­bagai teknik untuk mempersembahkan sesuatu hida­ngan.

"Merubah bentuk makanan bukan hanya apa yang kita lihat, tetapi ia perlu disertai minat dan memiliki cita rasa kepada makanan.

"Manakala, pengalaman yang pernah dikutip dalam bidang itu pula umpama satu bonus kerana mampu mempel­bagaikan ilmu yang kita miliki," kata Gunawan Jamil dari Ampang, Selangor.

Lebih dikenali sebagai Chef Obie, beliau menimba ilmu di Akademi Laut Malaysia (ALAM) dalam bahagian katering marin selama setahun sebelum mengutip pengalaman sebagai pembantu tukang masak di atas kapal.

"Bekerja di dapur kapal agak berbeza sebelum saya memasuki industri perhotelan, namun saya melihat banyak peluang untuk bergerak dengan lebih aktif dalam bidang masakan sewaktu belayar di Eropah.

"Di Eropah khususnya Belanda, industri masakan pastri, kek, biskut dan roti sangat popular kerana masyarakatnya gemar menyediakan masakan seumpama itu tanpa mengira masa.

"Industri masakan masih lesu di negara kita ketika itu dan ia memberi saya idea mengorak langkah dengan menguasai pastri berbanding jenis masakan lain," kata­nya yang menerima inspirasi daripada gurunya, Chef Mah­mod 'Golden Hand' dengan mempelajari masakan pastri selama tiga tahun di KL Airport Services.

Chef Obie mempertaruh­kan usia mudanya pada 2011 dengan memulakan perniagaan sendiri selepas melepaskan jawatan sebagai tukang masak di Prince Court Medical Centre.

Masakan beliau pernah disajikan kepada tetamu kehormat Arab Saudi, ketika perkahwinan Sultan Brunei dengan bekas isterinya, Azrinaz Mazhar Hakim, Tun Abdullah Ahmad Badawi serta artis tempatan Hafiz Shuib dan Sharnaaz Ahmad.

Namanya mula meniti di bibir peminat selepas memulakan kek cawan atau 'cupcake' yang satu ketika dulu menjadi kegilaan ma­syarakat terutama pekerja syarikat dan pelajar kerana me­nyukai kek yang bentuknya comel serta sangat sesuai untuk diberikan kepada teman selain mudah dihidangkan dalam sebarang majlis.

"Kek cawan tiga dimensi (3D) amat popular di Amerika Syarikat, Australia, Jepun dan Eropah. Ia turut dikenali dengan nama lain seperti 'cupcake karakter' atau 'cupcake model'.

"Saya membuat cupcake 3D menggunakan bahan asas seperti 'fondant' dan 'gumpaste' kerana memiliki aneka rasa dan boleh digunakan dengan pelbagai bahan lain.

"3D bermaksud reka bentuk kek yang kelihatan menonjol, wujud bentuk figura yang sangat menyerupai bentuk asal dan pelbagai bentuk lain yang dihasilkan menerusi fondant dan ­gumpaste.
"Cupcake 3D ini lebih tahan lasak berbanding kek cawan berasaskan krim dan lain-lain, tahan lebih lama pada suhu bilik, mempunyai isi padu yang lebih berat berbanding cupcake biasa serta memerlukan kemahiran dalam pembuatan fondant dan gumpaste.

"Ia masih baru dikenali ketika itu dan belum ada chef yang mahu memperkenalkannya secara terbuka justeru, saya mengadakan bengkel kepada semua golo­ngan yang mahu mempelajari pastri terutama kek cawan 3D.

"Ramai yang berminat kerana mahu mengubah masakan daripada kek cawan biasa kepada 3D yang nampak lebih meriah dan 'hidup', malah golongan ibu dapat meningkatkan pendapatan keluarga menerusi penjualan atas talian.
"Saya turut menerima tempahan kek cawan 3D dalam jumlah yang banyak daripada pasa­ngan pengantin yang mahukan ia sebagai buah ­tangan kepada tetamu yang hadir pada majlis perkahwinan mereka.

"Tetapi, ia lebih bermakna apabila dijadikan hadiah untuk hantaran pertuna­ngan dan perkahwinan kerana saya akan menyiapkannya mengikut tema perkahwinan sama ada dari segi warna, bentuk, hiasan 3D dan warna pembalut yang mahu digunakan.

"Tema terbabit memenuhi permintaan pasangan pe­ngantin yang mahukan ia kelihatan segar, menarik dan paling utama melukis makna tersendiri buat si pengantin. Sudah tentu kek sebegitu akan kekal diingati dalam lipatan perkahwinan," katanya.
Chef Obie turut merealisasikan permintaan peminatnya dengan me­ngeluarkan sebuah buku resipi berjudul Cupcake 3D oleh Chef Gunawan yang dikeluarkan pada 2012.

Sikap kreatif Chef Obie jelas dilihat pada hasil air tangannya yang menarik sewaktu menunjukkan beberapa tempahan kek cawan 3D mengikut permintaan pelanggan.

Tidak terhenti setakat itu, Chef Obie meluaskan jari­ngan masakan dengan memperkenalkan kek 3D dan ia mempunyai bentuk lebih besar, menarik dan mencabar kreativitinya.

"Sama seperti kek cawan 3D, saya masih menggunakan bahas asas yang sama untuk membuat sebuah kek 3D. Semakin banyak figura yang mahu diletakkan di atas kek, semakin banyak bahan diperlukan.

"Saya lebih suka membentuk sendiri satu-satu figura berbanding membeli yang sedia dijual atau patung yang tidak boleh dimakan.

"Kek 3D yang beratnya satu atau dua kilogram me­ngambil masa satu hingga dua jam untuk disiapkan bergantung kepada figura yang diingini.

"Dalamnya dipenuhi ­dengan coklat manakala luarannya diwarnai mengikut tema kartun, majlis dan bentuk seperti kereta, motosikal, bunga, buah-buahan, kamera dan karakter adi wira seperti Spiderman.

"Semakin sukar membentuk kek itu, semakin ting­gi cabarannya dan sudah pasti kek 3D dilihat lebih menarik, mahal dan memiliki kelasnya tersendiri," kata­nya.

Bahan asas seperti fondant dan gumpaste memainkan peranan untuk membentuk satu-satu kek 3D kerana ia perlu lembut, mudah diurus, tahan lama dan sesuai untuk mereka bentuk figura.

"Harganya juga boleh mencecah ribuan ringgit dengan mengambil masa selama tiga bulan untuk disiapkan kerana ia mengikut cita rasa unik pelanggan dan ­tidak boleh berlaku kesilapan.

"Justeru, tidak hairanlah mengapa kek 3D kini menjadi kegilaan masyarakat dan mereka sanggup menghabiskan ribuan ringgit jika kek 3D itu mampu menyerupai wajah dan karakter yang disukai," katanya.

Walaupun trend hantaran perkahwinan menggunakan kek 3D belum meluas dalam kalangan masyarakat negara ini, tetapi beliau yakin dalam tempoh beberapa tahun lagi, ia menjadi kegilaan.

"Bentuknya lebih realistik, seolah-olah bentuk itu 'hidup' dan bukannya kek.
"Itulah kelebihan kek 3D berbanding kek yang biasa terdapat di pasaran," kata­nya.




- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/7066#sthash.5OBoT0ao.dpuf

Oleh Siti Salmiah A Hamid 

Chef obie di MHI Malaysia Hari Ini - Hari

 Ibu dan Kek 3D






Terima Kasih

Fakta Menarik Mengenai Johor darul Takzim JDT


FAKTA MENARIK MENGENAI JOHOR DARUL TA'ZIM

• JDT masih mengekalkan rekod bersih perlawanan tanpa kalah di Stadium Tan Sri Dato Haji Hassan Yunos, Larkin dalam saingan Liga Super Malaysia sejak 2013.
• Merekodkan sebanyak 89 jaringan gol dari awal musim 2016 hingga setakat ini dalam Liga Super Malaysia, Piala FA, Piala AFC dan Piala Malaysia.

• Mengharungi 15 perlawanan tanpa kalah dalam saingan Liga Super Malaysia 2016 dan mengumpul 39 mata setakat ini sebagai pendahulu liga.
• Laman facebook rasmi kelab bolasepak JDT iaitu JOHOR Southern Tigers merupakan laman facebook kelab bolasepak di rantau Asia Tenggara ketiga paling popular.
• JDT telah melayakkan diri untuk saingan Piala AFC 2017 dengan kemenangan selaku juara Piala FA 2016.

----

INTERESTING FACTS ABOUT JOHOR DARUL TA'ZIM

• JDT are still unbeaten at the Tan Sri Dato Haji Hassan Yunos Stadium, Larkin in the Malaysian Super League since 2013.
• Have scored 89 goals to date since the start of the 2016 season in the Malaysian Super League, FA Cup, AFC Cup and Malaysia Cup.
• Have played 15 matches without a defeat in the 2016 Malaysian Super League and collected 39 points so far to become league leaders.
• The JDT FC official Facebook page, JOHOR Southern Tigers, is the third most popular Southeast Asian football club on Facebook.
• JDT have qualified for the 2017 AFC Cup following their 2016 FA Cup success.
Hidup Johor Demi Johor


Follow chef obie di IG : chef_obie_official
whatsapp 0172260719


email :gunawan.jamil@gmail.com

website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com
malaysiapropertiespure.blogspot.com


Terima Kasih

Kek 3D Langkah Demi Langkah chef obie

Assalammualaikum wbt , 
selamat pagi.

Pagi ni chef obie nak sharing candid photo aje..
kelmarin sempatlah buat kek 3d pokemon ni...
semoga ade sedikit inspirasi yang mudah untuk anda jadikan 
rujukan..walau bukan sepenuh photo ada...hanya photo ringkas
harap okaylah yea..

step 1
1 biji kek coklat 1 kg
disalut dengan coklat ganache,
buttercream,
marshmallow dan
candy gummies




step 2
kek disalut pula dengan fondant icing yang lembut dan telah diwarnakan




step 3
salut pula disekeliling cake board dengan fondant icing yang telah diwarnakan dan corakkan mengikut kreativiti.





step 3
keliling kek fondant dihias menggunakan edible print pokemon + fondant & gumpaste





step 4
wording yang telah dibuat dengan edible print + fondant dan gumpaste
disusun diatas permukaan kek dan dibahagian bawah





step 5
Figurine Pokemon Dino yang telah disapkan diletakkan
dipermukaan kek fondant.





step 6
Anda boleh hiaskan lagi dengan pic pokemon dengan fondant & gumpaste lagi
mengikut kreativiti




step 7
Kek 3D Pokemon telah siap dihasilkan...
mudahkan...





Buku Cupcake 3D Pertama Di Malaysia



kini Di Upgrade kepada Buku Eletronik



Salam sejahtera chef obie ucapkan kepada semua masyarakat Malaysia.



Alhamdulillah dengan terbitnya buku edisi khas Cupcake 3D diharap dapat membantu surirumah,usahawan-usahawan serta pelajar pelajar mahupun sesiapa sahaja yang berminat menambah ilmu seni cupcake,mempelajari dan memahami pembuatan cupcake 3D yang boleh dikatakan masih baru bertapak diMalaysia.




Kini telah dupgrade kepada buku eletronik atau lebih dikenali ebook!




ebook Cupcake 3D chef obie




kini dipasaran maya !
Dapatkan segera!

Hanya RM40

Cupcake 3D ini amat popular di Amerika Syarikat, Australia ,jepun Dan negara eropah, jga dikenali dengan pelbagai nama lain seperti cupcake karakter mahupun cupcake modelling.


Saya chef Obie  dengan rasa syukur dan berbesar hati ingin berkongsi rahsia dan resepi pembuatan cupcake 3D kepada mereka yang berminat.

 Ingin chef terangkan terlebih dahulu apa yang dimaksudkan cupcake 3D?tidak ramai yang tahu dan keliru tentang maknanya, ramai yang tahu maksud cup cake iaitu kek cawan yang kecil dan dan sesuai dibuat cenderahati.

Cupcake ada pelbagai jenis antaranya "cupcake buttercream", "art cutting toppers", "wrapping deco", "frosting", "2D" dan "modelling atau 3D.

 Chef Obie ingin fokuskan kepada Cupcake 3D Modelling. Cupcake ini dibuat menggunakan fondant dan gumpaste.Ianya mempunyai asas aneka rasa dan jenis boleh digunakan.

kini dipasaran maya !
Dapatkan segera!

Hanya RM40


3D bermaksud rekabentuk kek kelihatan menonjol, tegap dengan bentuk figura ( modelling ) hampir menyerupai bentuk asal dan sebagainya yang dihasilkan menggunakan fondant dan gumpaste.

 Cupcake 3D ini tahan lasak berbanding cupcake krim dan sebagainya serta tahan pada suhu bilik.

Isipadunya juga lebih berat berbanding cupcake biasa dan memerlukan kemahiran dalam pembuatan fondant dan gumpaste. 

Chef obie berkongsi "Rahsia pembuatan fondant dan gumpaste"yang cantik dan mudah digunakan serta tips-tips dalam penjagaannya semua ada salam ebook ini.








PELAJARI TEKNIK ASAS MEMBUAT CUPCAKE 3D CHEF OBIE LANGKAH DEMI LANGKAH 


Modelling tool asas membuat pokok,tumbuh-tumbuhan, membuat lekukan halus, lekukan dalam dan kasar.


Modelling tool asas untuk membuat marking,membuat marking lebih dalam.


Modelling tool asas membentuk pelbagai figura.



TIPS PENJAGAAN FONDANT & GUMPASTE




1.Setiap fondant & gumpaste handmade yang baru dibuat perlu disimpan dengan membungkus dalam plastik bag atau menggunakan cling film.


2.Fondant dan gumpaste perlu disimpan dalam bekas kedap udara.



 3.Fondant tidak boleh disimpan didalam peti sejuk walaupun telah dibungkus kemas kerana suhu sejuk akan merosakkan fondant.




 4.Fondant yang telah disimpan dengan kemas boleh tahan tarikh luput selama sebulan.




***Banyak lagi tips penjagaan fondant & gumpaste chef obie didalam ebook "CUPCAKE 3D CHEF OBIE"



Antara Glosari ebook cupcake 3D chef obie 



Liquid Glucose- kebiasaannya berasaskan jagung,anggur dan madu, berwarna 'clear' danada yang berwarna kuning.mudah didapati di eropah dan asia,tidak akan menjadi kristal apabila disejukkan.



Tylose Powder- tylose powder atau CMC adalah sejenis bahan kimia yang bukan toksik, digunakan untuk mengeraskan campuran fondant dan juga boleh dicampur dengan air untuk membuat edible glue.

  Chef yakin anda akan cepat belajar dengan menggunakan ebook Cupcake 3D chef Obie . 

Dalam ebook "CUPCAKE 3D" yang berwarna penuh juga memiliki 120 m/s anda disajikan dengan 11 resepi cupcakes pelbagai perisa dari barat dan eropah, lebih 30 figura 3D serta langkah demi langah dalam pembuatan cupcake jenis ini.

version ebook cupcake 3D chef obie resepi telah diupgrade daripada 11 resepi cupcake  kepada 30 resepi cupcake yang popular.


Chef obie juga yakin setelah anda memiliki ebook ini, anda boleh mencipta figura sendiri dengan gaya imaginasi sendiri berpandukan cara yang telah diberikan. 

kini dipasaran maya !
Dapatkan segera!

Hanya RM40

"Usaha tanpa jemu pasti mendatangkan hasil yang baik ".



CARA PEMBELIAN eBUKU @ eBOOK 

CHEF OBIE :


1.Bank In atau transfer Jumlah harga ebook 

yang anda ingin miliki ke salah satu akaun bank 

pilihan 

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7


Info Bukti Pembelian / Pembayaran


 ( Nama ebook , Jumlah Pembayaran dan email Anda )


Whatsapp@sms HANTAR 

ke 


0172260719




Terima kasih

 IG: chef_obie_official
website:chefgunawanmalaysia.blogspot.com

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 





call / whatsapp 0172260719
FOLLOW IG : chef_obie_official
FG : chefobie untold

sambil tu kite realeased tension dengan layan 
Maharaja Lawak 2014 Bocey Minggu 1











Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign