Halaman
▼
Selasa, 21 Januari 2014
DIY Kuih Tradisional : Bahulu Kemboja atau Kuih Bakar Pandan
gambar courtesy google
kan dah kate bie akan sharing resepi kuih tradisonal
yang telah distandardkan untuk peniaga,
ni pula resepi kuih bahulu kemboja atau kuih bakar pandan..
memang sedap..lagi-lagi kalau dimakan panas-panas
terbaik!
Resepi Bahulu Kemboja atau Kuih Bakar Pandan
Bahan A
500 gm Santan Pekat
2 cawan Gula Castor / Halus
1 sudu kecil Garam Halus
Cara membuat :
1.Masak Bahan A hingga mendidih.
Bahan B
500 gm Tepung Gandum
900 ml Air Daun Pandan
6 Biji Telur Gred A / B
Esen Vanilla / Pandan
Pewarna Hijau Epal
Cara Membuat :
1.Campurkan semua bahan dan kisar
2.campurkan bahan A dan B
Bahan C
½ sudu besar Minyak Sapi
1 sudu besar Minyak masak
1 sudu besar Bijan
Cara Membuat :
1.Panaskan acuan bahulu kemboja ( saiz no.1 ) dalam oven.
2.Masukkan kesemua bahan C ke dalam acuan hingga Nampak garing.
3.Tuangkan adunan dalam acuan dan bakar 30 – 40 minit pada suhu 180’c.
Tips: resepi bahulu kemboja ini juga boleh digunakan dalam resepi membuat kuih Cara.
Menu Malay Delicacies -kuih bahulu kemboja ini juga digunakan di KLIA Sepang, untuk flight VIP, VVIP dan ad- hoc flight.
Nak cuba buat... thanks resepinya... ;)
BalasPadammost welcome... selamat mencuba
Padam