haaa...
kepada korang yang ingin tahu ape itu..
pulled sugar atau pulling sugar..
Bagi mereka yang berada dalam industri pastri , bakeri dan konfeksionari..
biase la die orang dengar atau pun tahu untuk membuat pulled sugar ni...
Kebiasaannya ia hanya digunakan untuk hiasan table buffet di hotel,pada hiasan kek mahupun pastri atau pun untuk pertandingan.
Ia nya dihasilkan dalam pelbagai bentuk , dan kebiasaannya hanya pastry chef atau eksekutif pastri chef akan membuat pulled sugar ni.
yup... ianya memerlukan minat dan ade seni dalam pembuatan pulled sugar ni, teknik membuat pulled sugar juga agak merbahaya,
dan memerlukan tempat yang betul-betul safety untuk membuatnye, maklumlah ianya dihasilkan daripada gula pasir yang di masak
bersama dengan sugar syrup dan air serta bahan tertentu..
jadi korang boleh bayangkan jika terkena serpihan pulled sugar ni pada kulit... tak dapek r den nak nolong!
Bie sempatlah menuntut ilmu ni pada sifu golden hands executive pastry chef mahmood... 10 tahun yang lalu...
terima kasih yang tak terhingga kerana sudi menurunkan ilmu ni pada bie yang agak kehingusan pada waktu tu...
Semoga Allah swt sentiasa memberkati chef mahmood.
pulled sugar @ pulling sugar...
sebahagian gambar courtesy google
Tiada ulasan:
Catat Ulasan