Assalammualaikum wbt,
waaa...sukenye bile bie nak citer cket pasal salad @ lettuce.
penggemar salad korang perlu take noted..
kepada yang kurang gemar pun perlu juge take noted..
sebabnye? korang sendiri baca la.... banyak kebaikannya pada tubuh badan kite..
selamat melayan...
Salad @ lettuce nama saintifiknya- Lactuca sativa
Merupakan dalam keluarga daisi Asteraceae. Salad selalunya tumbuh sebagai sayur sayuran berdaun. Di kebanyakan negara, salad dimakan sejuk dan mentah di dalam hidangan salad, hamburger, taco, lain lain hidangan. Di beberapa tempat, seperti di China, salad selalunya dimakan dengan memasak dan pentingnya batang pada sayuran sama seperti pentingnya daun. Nama Inggeris dan nama Latin bagi genusnya asalnya diambil daripada perkataan lac, perkataan Latin untuk "susu",[1] merujuk kepada jus tumbuhan tersebut yang "bersusu". Salah dijelaskan sejak berabad yang lalu sebagai sejenis tumbuhan penyejuk yang seimbang kepada bahan-bahan lain yang dicampurkan dalam salad.
Jenis- jenis Salad @ lettuce
Lettuce memiliki beberapa variasi atau jenis dengan bentuk yang berbeza-beza. Beberapa jenis lettuce ialah :
head lettuce atau orang-orang dapur hotel panggil ' iceberg lettuce',
butterhead lettuce,
leaf lettuce,
romaine lettuce
dan celtuce.
Head Lettuce @ iceberg lettuce... ni biase korang jumpe dalam burger!
Butterhead Lettuce juga boleh didapati dalam bentuk yang comel - babybutter lettuce
Leaf Lettuce atau korang biase jumpe kat pasaraya dengan panggilan crispy lettuce ( campuran beberape jenis lettuce antaranya rocket lettuce , rolla rossa red & green )
Romaine Lettuce yang biase korang jumpe dalam caesar salad
Kebaikan Makan Lettuce
1.Zat besi yang membantu mengurangi lemak dengan cepat.
2.Mengandungi beta karoten yang berfungsi melawan Kanser (kolon dan ektum), penyakit jantung dan penuaan .
3.Mengandung vitamin B kompleks untuk mempertahankan kesihatan rambut, kuku, dan kulit.
4.Lettuce juga dapat digunakan sebagai penawar sembelit.( pelawas )
Daun salad @ lettuce bukan sahaja digunakan untuk menghiaskan makanan, malahan juga enak dimakan begitu sahaja.
Peranannya bukan sahaja berhenti begitu sahaja kerana daun ini juga mempunyai kepentingan dari segi perubatan. Daun salad atau nama sainsnya Lactuca sativa, merupakan penawar kepada masalah insomia atau gangguan tidur. Tumbuhan ini kaya dengan zat besi, kalsium,fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C, mangnasium dan zink itu mengandungi sejenis kompaun yang dikenali sebagai lactucarium yang bertindak sebagai sedatif.
Daun salad ini juga bertindak menenangkan dan melapangkan fikiran, sekali gus menghilangkan segala keresahan yang melanda.Daun ini juga mengandungi karotin, seraf dan air yang dapat menghilangkan rasa dahaga dan juga bertindak melancarkan sistem pernafasan.
Salad lettuce yang kita lihat hari ini sebenarnya datang daripada rumput-rumpai yang dijumpai disekitar Mediterranean. Dihidangkan sejak lebih daripada 4500 tahun dahulu, daun salad sememangnya telah tercatt dalam sejarah- seperti yang dilihat pada lakaran-lakaran makam di Mesir sehinggalah kepada penggambaran beberapa jenis dalam bahan peninggalan sejarah Greek.
Christopher Columbus telah memperkenalkan daun salad kepada dunia moden...
Ilmu Penggunaan Lettuce semakin meluas dan pelbagai variasi telah muncul...
dari teknik membuat salad dirumah hinggalah ke dapur professional...
peace yo!
Kredit :
Ensiklopedia , gambar courtesy google & pengalaman
Tiada ulasan:
Catat Ulasan