Rainbow Kek
Unsulted Butter/ Mentega 220gm
Castor Sugar / Gula Castor 360gm
Egg White / Telur Putih 5nos/biji
Flour / Tepung Gandum 420gm
Baking Powder 1tspn
Vanilla Essence
Salt /Garam secukup rasa
Fresh Milk 350ml
Cara membuat
1.Panaskan Oven 170-175’c ( mengikut oven masing-masing - ada yang perlu 180'c )
2.Sediakan Loyang @ rim kek saiz 7’inci sebanyak 6,lapik kertas minyak atau parchment paper.
3.Tapis tepung, baking powder dan ketepikan.
4.Pukul butter dan gula sehingga bertukar warna.
5.Masukkan telur putih satu persatu , teruskan pukul sehingga sebati Masukkan Vanilla Essence
6.Akhir sekali masukkan tepung dengan di selang selikan dengan susu.
7.Adunan yang telah siap dibahagikan kepada 6 bhagian dengan berat setiap satu 250gm
Warna yang digunakan kuning,merah,oren,biru, ungu,hijau, ( anda boleh guna 7 warna )
info- kalau anda nak tahu resepi diatas ini merupakan 'Victorian Sponge Cake'
kalau dekat uk sana ia biasa digunakan sebagai asas sponge kek untuk kek rainbow.
sekarang anda dah tahu resepi victorian sponge kek, resepi ini juge boleh digunakan untuk membuat pelbagai jenis kek lain..kek-kek kontemporari.( ianya agak manis sedikit )
Italian Meringue Buttercream
Air 120ml
Gula Castor 430gm
Egg White / Telur Putih 250gm
Unsulted Butter 680gm
Vanilla Essence
Cara membuat
1.Pukul putih telur sehingga kembang.
2.Panaskan gula dan air selama 7 minit
3.Selepas gula telah mendidih masukkan ke dalam putih telur dengan hala laju pukul yang tinggi.Teruskan pukul hingga dasar mixer sejuk.lebih kurang 10-15 minit.
4.Masukkan mentega, pukul sehingga semua sebati.
5.Siap dan boleh digunakan / disimpan dalam pet ais dan boleh dipukul kembali untuk kembangkan lagi.
info- pastikan gula dan air telah bubbling, berbuih- buih dan agak
kepekatan ( jika ade penyukat suhu gula-juge boleh digunakan pada titik 115-130'c
jangan sampai suhu 160'c-170'c kerana ianya akan menjadi karamel,apabila telah karamel ianya tidak boleh digunakan lagi- pastikan rupanya masih jernih clear dan pekat.
p/s- Sila pastikan keselamatan semasa membuat Italian Meringue Buttercream ini..
"think safety first my friends...." good!
Jom layan clip video lagu tema dari film top gun heee... peace
Berlin - Take My Breathe Away theme from Top Gun with Lyrics
Terlalu banyak resepi chef kongsikan di sini..terasa seronok dgn pelbagai resepi dari chef yg xlokek ilmu..semoga chef sentiasa dimurahkan rezeki
BalasPadamAssalammualaikum cheq da
Padam& Terima kasih kerana sudi melawat blog chef,
Semoga sedikit perkongsian ilmu ini dapat dimanfaatkan
dgn baik.
Amin
Bestla chef obie
BalasPadamSuka sharing resepi
Halalkan resepinya...
Terima kasih lawat blog chef,
Padamchef halalkan semua resepi yang ada dlm blog ni,
selamat mencuba
Baiknye chef obie bagi resepi
BalasPadamYang meleleh ni..
Resepi terbaik..
Bonus ade video clip lagu febret
Tu yang pak haji suka...heee
Gurau bolehkan chef? Semoga chef sekeluarga diberkati.
Terima kasih...
Padamboleh aje gurau..
x kecik ati..
Amin
Pagi sabtu kerja setengah hari, bukak jap blog chef cari resepi hilang sikit tension
BalasPadamThanks for the great recepi chef obie
The cute chef in Malaysia
Jangan marah, good luck chef
Chef kite orang ni pernah
BalasPadamDi judge oleh chef dalam pertandingan
Memasak peringkat national last year, hope akan dijudge oleh chef obie lagi
O.b can cook so can u tagline tu best la
Terima kasih kongsi ilmu
Alhamdulillah agaknye hari sabtu, anda semua sempat adekan mase melawat dan tengok-tengok kt blog chef obie ni, terima kasih bayak-banyak..
Padamchef obie pernah judges anda yea,
InsyaAllah ada rezeki panjang umur, chef akan jadi judge
lagi.
Maverick
BalasPadamHero akak tu tom cruise mcm sang suami hahaha
Chef ada request boleh tak sharing resepi nuget,akak nak buat utk anak.
maaf kalau boleh kongsikan lah yea dalam blog.
Chef obie memang best
Terima kasih beri cadangan, InsyaAllah
Padamchef akan kongsikan resepinya yea...
nanti,
jadi jika kelapangan boleh lah lawat kt blog chef obie ni
Halalkan resepinya
BalasPadamTq chef semoga dimurahkan rezeki chef setiap hari