Halaman

Rabu, 8 Oktober 2014

Resepi Ban Kentang Raspbery Jam dan Berkrim Popular


Resepi Ban Kentang Raspbery Jam dan Berkrim

chef obie nak sharing resepi ban manis istimewa yang diberi nama - Ban kentang Raspbery Jam dan Berkrim, pasti anda suke... selamat mencuba!

Bahan Doh ban Kentang :

240 gm Tepung Berprotin tinggi
60 gm Tepung Kentang
10 gm Tepung Susu
40 gm Gula
5 gm Garam
1 sudu besar Yeast segera
1 biji telur
150 ml air sejuk
30 gm Mentega atau marjerin
Jam Raspbery secukupnya

Cara Membuat

1.Satukan ke semua bahan kering dalam mangkuk, masukkan telur dan air sejuk uli sehingga menghasikan doh.Campur mentega dan uli lagi dan terus menguli sehingga menjadi doh yang lembut dan kenyal.Tutup doh dengan plastic atau kain lembap.Biar kan ia selama 50 minit atau berganda saiznya.

2.Tips chef-Untuk pastikan doh sedia untk dijadikan ban, tekan bahagian tengah doh, dan doh tidak menurun dan hanya menunjukkan tanda jari yang ditekan sahaja.Ia menandakan doh telah sedia untuk dijadikan ban.

3.Bahagikan doh kepada 60-70 gm sebahagian.bentukkan bebola, simpan dalam peti sejuk sebentar 10 minit.

4.Canai doh membentuk segiempat bujur , gulungkan sehingga menjadi seakan bola rugby.Alaskan atas Loyang pembakar yang telah digris, biar ia selama 45 minit atau berganda saiznya.

5.Hiaskan dengan sapukan dahulu jam raspbery , kemudian paipkan kastard atas permukaan ban.Bakar pada suhu 190’c selama 15 minit.Apabila sejuk belah bahagian tengah dan hiaskan dengan inti krim .

sambil tu layan video music dari one direction - what makes you beautiful..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan