Halaman
▼
Selasa, 4 Mac 2014
Kelas Baking Dan Memasak Chef Obie di Johor Bharu 2014
Kepada anda yang menghubungi chef obie dari johor bharu dan sekitarnye,
bie akan mengadakan kelas baking disana pada bulan Mei nanti.
Lokasi akan bie update diblog ini, bersama bie akan ade pastry chef rahim..
jadi jangan lepas kan peluang yang julung kali bie adakan diluar kuala lumpur...
jenis kelas exklusif..
akan bie updatekan juge diblog ni...
tungguu...
peace...
Kelas Masakan Malay Cuisine Chef Obie- Satay Ayam Dan Satay Daging
KELAS MASAKAN CHEF OBIE
Bulan Mac , April , Mei dan Jun 2014
MODUL MaLaY Cuisine- MODUL SATAY AYAM DAN DAGING
Satay Ayam
Satay Daging
Kuah Kacang Satay Marbeles
Sambal Satay
Satay Ayam Dan Daging
Kuah Kacang Satay Marbeles
Sambal Satay
Extra 10 resepi
Fee atau Yuran: Hubungi Hotline 017 2260719
Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.
Masa : 11 pagi - 4 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat
Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur
TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193
LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )
Bulan Mac , April , Mei dan Jun 2014
MODUL MaLaY Cuisine- MODUL SATAY AYAM DAN DAGING
Satay Ayam
Satay Daging
Kuah Kacang Satay Marbeles
Sambal Satay
Satay Ayam Dan Daging
Kuah Kacang Satay Marbeles
Sambal Satay
Extra 10 resepi
Fee atau Yuran: Hubungi Hotline 017 2260719
Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.
Masa : 11 pagi - 4 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat
Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur
TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193
LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )
DIY : Resepi Bechamel Sauce Untuk kegunaan Masakan Itali
Assalammualaikum wbt,
Hari ni bie nak sharing resepi asas bechamel sauce, apa tu bechamel sauce?
bechamel sauce ni lebih mudah kite panggil die sos putih, soso yang creamy diletak atas pelbagai jenis pasta,
lasagna, macaroni baked dan pelbagai lagi..memang lazat den menyelerakan , apatah lagi bile dicampur dengan keju terttentu...perrrrghh..
Resepi Asas Bechamel Sauce
Bahan
120 gm Mentega
1/2 cawan Tepung Gandum
800 ml @ 1 liter Susu Segar
180gm Keju Parmesan ( diparut )
1/2 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Serbuk Buah Pala @ Nutmeg
Cara Membuat
1.Cairkan mentega dalam pan atau pot dengan api kecil ( pastikan jangan sampai hangus ), Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga bercampur ( dipanggil Roux )
2.Alihkan daripada api,( gunakan whisk untuk mengacau ) Masukkan perlahan - lahan susu segar kacau sebati, dan kelihatan bahan bercampur mesra.Letak kembali diatas api dan panaskan dengan api sederhana.
3.Gunakan spatula pula jika korang gunakan pan, jika gunakan pot terus gunakan whisk macam bie.Kacau perlahan selama 8-10 minit. Matikan api.
4.Akhir sekali baru masukkan serbuk pala , garam dan keju parmesan, kacau sebentar dan siap!
senangkan.. lepas ni dah bolehlah digunakan untuk lasagna dan pelbagai pasta lagi ( boleh gunakan dalam resepi pasta alfredo- jadikan asas krim alfredo )
boleh gunakan dalam macaroni
dalam membuat lasagna juga digunakan...
selamat mencuba....
yummmy yummy....
Si Gemok Kucing Jalanan Penghuni LRT Cahaya
heeeee, ni ladie Si Gemok, bie yang panggil...
pengguna-pengguna kat lrt cahaye ni ramai yang beri name tersendiri heee...
dah lebih 2 tahun si gemok ni menghuni lrt cahaye, itu belum lagi pekerja rapidkl yang beri makan minum, pengguna-pengguna lrt pun pemurah belum termasuk diri ni sendiri huuu...banyak sangat makanan kucing sampai si gemok ni macam kucing sakit sebab sampai kadang-kadang tu tak larat nak bawak badan sendiri...
kepada semua lover cats... kalau singgah di lrt cahaye blea r melayan si gemok ni!
Si gemok kucing jalanan oren dan putih
Starbucks Megan Avenue 2 , Kuala Lumpur
Jarang nak pi kedai fraincais coffe ni pagi-pagi, melainkan
ade urusan berdekatan dengannye barulah singgah,
ape pun services dan menunye ok.
Bie melayan Iced Cafe' Mocca, teman melayan Caramel Latte dan sekeping dari pilihan savories.
invironment yang selesa dan blea online satu kelebihan dimana-mana Starbucks Malaysia.
Selamat bersarapan..
Bile duduk dan minum di starbucks ni mesti teringat
- Abang Kamarul dan Kak nani, abang kamarul merupakan pengurus Starbucks KL Sentral, memang mesra dan baik hati manakala kak nani merupakan wifenye yang pemurah dengan senyuman, semoga kalian happy2 selalu and enjoy...nak singgah strabucks kl sentral pulak r... heeeee dengan alasan nak coffe free hahahahaha, x r gurau aje huuuu
peace.
DIY : Resepi Mint Sauce Popular Untuk Kambing Panggang
Hari ni area ampang..agak berjerebu,
pastikan kepada yang nak keluar rumah tu...
digalak pakai r mask...
kalau x ade mask guna handkerchief pun blea...mmmmm
jage kesihatan dan keselamatan diri okay...
Bie sharing resepi mint sauce,
sila take noted..
Bahan
Segenggam / Seikat Daun Pudina Segar ( di cincang halus )
1 cawan Extra Virgin Olive Oil
1 sudu besar Gula
1/2 biji perahan Lemon
2 sudu besar cuka epal
1 sudu kecil garam
Cara-cara
1. Cincang daun pudina, letakkan ke dalam mangkuk .
2. Tuangkan extra virgin olive oil ke dalam mangkuk yang berisi daun pudina yang telah dicincang.
3. Masukkan cuka epal , gula dan garam kacau sebentar.
4. Simpan didalam bekas berpenutup. Simpan didalam peti ais sekurangnya 2 jam.sebelum digunakan.
5. Mint Sauce ini boleh tahan sehingga sebulan.
Selamat mencuba.. kepada bro yang inginkan resepi mint sauce daripada obie kelmarin..sila take note..
boleh try dengan kambing golek istimewa bro tu.., juga kepada anda mint sauce ni juge sesuai untuk lamb chop selain lamb grill dan roast lamb..
peace
pastikan kepada yang nak keluar rumah tu...
digalak pakai r mask...
kalau x ade mask guna handkerchief pun blea...mmmmm
jage kesihatan dan keselamatan diri okay...
Bie sharing resepi mint sauce,
sila take noted..
Bahan
Segenggam / Seikat Daun Pudina Segar ( di cincang halus )
1 cawan Extra Virgin Olive Oil
1 sudu besar Gula
1/2 biji perahan Lemon
2 sudu besar cuka epal
1 sudu kecil garam
Cara-cara
1. Cincang daun pudina, letakkan ke dalam mangkuk .
2. Tuangkan extra virgin olive oil ke dalam mangkuk yang berisi daun pudina yang telah dicincang.
3. Masukkan cuka epal , gula dan garam kacau sebentar.
4. Simpan didalam bekas berpenutup. Simpan didalam peti ais sekurangnya 2 jam.sebelum digunakan.
5. Mint Sauce ini boleh tahan sehingga sebulan.
Selamat mencuba.. kepada bro yang inginkan resepi mint sauce daripada obie kelmarin..sila take note..
boleh try dengan kambing golek istimewa bro tu.., juga kepada anda mint sauce ni juge sesuai untuk lamb chop selain lamb grill dan roast lamb..
peace