Halaman

Isnin, 16 Februari 2015

Resepi Brioche Popular & Balckrose Penantian

Resepi Brioche Popular




FOLLOW IG : chef_obie_official
ROTI 100 RESEPI CHEF OBIE




(1)Brioche


Bahan 1

200gm Tepung Roti
50gm Tepung Gandum
30gm Gula
2sudu besar Yis Segera
Bahan 2
2biji Telur
50ml Air
Bahan 3
100gm Mentega / Marjerin

Cara-cara
1.Adun(bahan1) hingga sebati dan tambah(bahan2) uli sehingga menjadi doh. Kemudian 
Campurkan(bahan3) teruskan menguli sehingga menjadi doh yang llembut dan kenyal, bentuk menjadi 
bebola.

2.Letak dalam mangkuk dan tutup dengan plastic, biarkan ia menaik 60minit.Ulikan doh sekali lagi dan 
bentukkan ia menjadi bebola semula.Tutup dengan plastic dan masukkan dalam mangkuk.Simpan dalam 
peti sejuk sekurangnya 1 jam

3.Keluarkan doh dari peti sejuk dan jadikan doh 40gm, bentukkan ia bebola letakkan ke dalam acuan 
Brioche berukuran 8 sm.Untuk membuat lekukan anda perlu menekan dibahagian tengah dengan 
menggunakan jari.

4.Sapu sedikit telur , biarkan ia menaik selama 45 minit.Sapukan sekali lagi dipermukaan

5.Bakar pada suhu 180-190’c selama 15-20 minit.

hari ni chef sharing video music dan lirik dari Blackrose- Penantian...huuuu
lagu rock balada tahun 90an ni memang layan...



Dikamar ku menyepi
Hanya lilin menerangi
Beginikah seksanya
Hidup dalam penantian
Ditabir tirai malam
Ada insan kesepian, keseorangan...

Dan setiap detik yang ku lalui
Seluruh malam ku membisu
Tetap setia menantimu
Bayanganmu entah di mana

Mengapa harus kita ditemukan
Di saat jiwaku keresahan
Apakah aku satu persinggahan
Mengubat rindu... oh...

Kau dahagakan...
Ku kehausan...
Setitis rasa
Pada bayangan yang tak pasti... oh...

Kau nyalakan perasaan
Mengukir kemesraan
Mungkinkah ada sinar
Bersama impianku

Dah telah ku duga
Suasana keindahan seketika
Aku tetap menanti mu

Kau dahagakan...
Ku kehausan...
Setitik rasa... oh...
Aku tenggelam...
Kehampaan...
Keseorangan...

Mana sinaran ?...
Terangilah hidupku
Tak sanggup lagi... aku... sepi...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan