Halaman

Selasa, 7 April 2015

Resepi Biskut Dan Kuih Raya : Tat Landak Popular

Biskut Dan Kuih Raya :
Resepi Tat Nanas Landak 


Bahan

2 cawan Tepung Gandum
½ cawan Serbuk Nestum
3 sudu besar Tepung Kastard
2 sudu besar Tepung Susu
225 gm Marjerin / Mentega
1 sudu besar Minyak Sapi
1 biji Telur Kuning ( Gred B )
1 sudu besar Gula
Esen Vanilla

Bahan Inti :
3 biji Nanas Muda
6 ulas Nangka Madu ( dikisar )
Sedikit bunga cengkih, kulit kayu manis dan daun pandan

Cara Membuat Inti :
1.Parut Nanas Tapi janagan dibuang airnya.Masak bersama nangka muda dan semua bahan seperti daun pandan.
2.Kacau supaya tidak hangus, setelah nanas pekat dan kering masukkan gula, bunga cengkih,kulit kayu manis dan kacau sehingga likat.Angkat dan sejukkan.

Cara Membuat :

1.Pukul marjerin,miyak sapi ,tepung susu dan gula hingga sebati.

2.Kemudian masukkan telur , pukul sederhana.Uli menggunakan tangan , masukkan tepung gandumm yang telah diayak,serbuk nestum dan gaul hingga doh lembut.

3.Doh dibentuk bebola dan diisi dengan jam nangka dan dibentuk landak dengan menggunakan gunting.Letakkan dalam dulang pembakar.Bakar pada suhu 160’c selama 20 minit

Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik

Tiada ulasan:

Catat Ulasan