TUGAS DAN TANGGUNG JAWAB ORGANISASI DAPUR PROFESIONAL
Tugas dan tanggung jawab organisasi dapur akan chef obie jelaskan berdasarkan tugas masing masing secara menyeluruh manakala secara terperinci akan chef jelaskan dalam updated info dalam blog ini pada minggu hadapan :
Berikut merupakan organisasi dapur beserta tugasnya :
1. Chief Cook ( Executive Chef ) juga Chef De Cuisin atau dipanggil dengan “Chef” sahaja. Pekerjaan seorang Chef lebih banyak bersifat administrative. Pada Hotel kecil seorang Chef masih diperlukan untuk turun padang @ turut mengolah makanan & menu . Tugas dan tanggung jawab seorang Chef antara lain seperti berikut :
1. Mengelola dapur yang menjadi tanggung jawabya.
2. Menyusun dan mereka cipta Menu
3. Membuat standard recipe beserta food cost nya
4. Membuat purchase order ( bahan-bahan ).
5. Membuat perkiraan ( forecast ) yang akan dicapai.
6. Memimpin staff dan bawahannya.
7. Mengawasi perjalannya operasi dapur terutama pada ketika Hotel atau restaurant dibuka.
2. Assistant Chief Cook ( Sous Chef ) Tugas dan tanggung jawabnya a d a l a h menggantikan kedudukan Chef apabila dia berhalangan atau sedang bercuti ( day off ).
3. Chef de Partie Tugasnya memastikan kelancaran operasi, . Mengorganisasi dan membahagi tugas dan pekerjaan pada staff bawahannya, dan ikut secara Langsung dalam mengolah dan menyediakan makanan.
4. Demi Chef adalah wakil Chef de Partie, tugas dan tanggung jawabnya adalah sama.
5. Cook / Commis Setiap Chef de Partie dibantu oleh juru masak atau tukang masak ( Cook ) dalam melaksanakan tugas dan tanggung jawabnya dan jumlahnya bergantung pada volume pekerjaan atau keperluan setiap bahagian di dapur seperti Cold Kitchen , Main Kitchen dan Pastry Kitchen . Commis 1 atau 1st Cook ( Senior Cook ) a d a l a h pangkat yang biasanya diberikan Kepada seorang Cook yang dianggap mampu u n t u k mengambil alih tanggung jawab atasannya dan untuk beberapa hal dia diberi kebebasan untuk bertindak sebagai “ Chef de Partie /Demi Chef” apa bila keadaan memerlukan, contohnya nya sakit, cuti, (day off ) ataupun emergency leave, sedangkan Commis 2, Commis 3 / Cook Helper adalah sebagai pelaksana y a n g bekerja atas perintah atasannya. Pangkat mereka dinilai berdasarkan kecakapan / kemampuan d a n lamanya bekerja.
Hubungi Pihak Chef Obie - Juri Pertandingan Masakan , Conduct Program Dan Berkaitan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan