Resepi Asam Pedas Tetel Melaka
Bahan Kisar :
Bahan :
500gm Tetel Lembu
1 Bawang merah
1 ulas Bawang putih
1 inci Halia
1/2 inci Kunyit hidup
1/2 sudu kecil Lada hitam
1/2 cawan Cili kering dikisar
1 batang serai diketuk
1/2 cawan Air asam jawa
Daun Limau Purut
1 biji Ubi kentang potong dadu
Cara Membuat :
Tumis bahan kisar sehingga naik bau
kemudian masukkan cili kering , serai dan Tumis hingga garing
ApaBila telah garing garing, masukkan daging tetel . Kecilkan api, tutup periuk tunggu hingga air daging keluar, Bila air kering, tambah air lagi sehingga daging tetel empuk bersama ubi kentang.
Daging sudah empuk, masukkan air asam jawa.
Masukkan Daun Limau Purut.
Masukkan Garam Dan Gula secukup rasa,Siap untuk dihidang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan