Halaman

Isnin, 24 Ogos 2015

Resepi Italian Meringue Buttercream chef obie




Italian Meringue Buttercream


Air 120ml

Gula Castor 430gm
Egg White / Telur Putih 250gm
Unsulted Butter 680gm
Vanilla Essence



Cara membuat



1.Pukul putih telur sehingga kembang.



2.Panaskan gula dan air selama 7 minit



3.Selepas gula telah mendidih masukkan ke dalam putih telur dengan hala laju pukul yang tinggi.Teruskan pukul hingga dasar mixer sejuk.lebih kurang 10-15 minit.



4.Masukkan mentega, pukul sehingga semua sebati.

ebook masakan PERCUMA



5.Siap dan boleh digunakan / disimpan dalam pet ais dan boleh dipukul kembali untuk kembangkan lagi.



info- pastikan gula dan air telah bubbling, berbuih- buih dan agak

kepekatan ( jika ade penyukat suhu gula-juge boleh digunakan pada titik 115-130'c 
jangan sampai suhu 160'c-170'c kerana ianya akan menjadi karamel,apabila telah karamel ianya tidak boleh digunakan lagi- pastikan rupanya masih jernih clear dan pekat.






p/s- Sila pastikan keselamatan semasa membuat Italian Meringue Buttercream ini..

"think safety first my friends...."

Tiada ulasan:

Catat Ulasan