Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com
whatsapp : 0172260719
Resepi Bun Kentang U.S.A @ USA Bun Potato
Bahan 1
450 gm Tepung Roti
150gm Tepung gandum
70gm Gula
1 ½ sudu Garam
2 sudu Tepung susu
4 sudu besar Yis Segera
Bahan 2
1biji Telur
270ml Air Sejuk
Bahan 3
140gm Kentang lecek
60gm Mentega
Bahan 2 Kastard
Cara-cara
1.adun (bahan1) sehingga sebati.Tambah (bahan 2) uli sehingga doh menjadi lembut dan
kenyal.Bentukkan doh menjadi bebola. Masukkan ke dalam mangkuk tutupn dengannplastik biar ia
menaik selama 45 minit.
2.Adun doh menjadi bebola lagi dan biar selama 15 minit. Bahagikan doh 30gm sebiji, bentukkan
menjadi bebola dan alihkan ke dulang pembakar segiempat 23 sm yang telah digris dengan minyak. 16
biji setiap dulang, sediakan 2 dulang.Tutupkan dengan plastic biar ia naik selama 40 minit atau berganda
saiznya.Saapu telur atau sembur susu..
3.Bakar pada suhu 180’c 25-30 minit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan