Share & LIKES
RESEPI AUSTRALIA PAVLOVA
( pavlova manggo and passionfruit )
Bahan :
8 biji putih telur
1 3/4 @2 cawan gula castor
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu teh esen vanila
2 sudu teh cuka makan
Peralatan : Rim kek 7 @ 8 inci , Loyang @ Tray baking , parcthment paper , spatula ,pensil
Cara Membuat :
Bahagian 1 :
Alas loyang dengan partchment paper Lukiskan 2 bulatan berdiameter 7 @ 8inci dengan pensilKemudian terbalik kan partchment paper. Jika ade rim kek bulat boleh juga digunakan Panaskan oven dengan api bawah 170 C , pavlova ingin dimasukkan barulah turunkan suhu kepada 120-100C
Jika anda menggunakan fan oven, panaskan 200'c kemudian apabila pavlova ingin dimasukkan turunkan suhu 120'c
Bahagian 2 :
Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu sambil masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.( sehingga Menjadi meringue )
Satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka danKacau hingga semua bahan larut.
Akhir sekali masukkan ke dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik
Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi ratakan.Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
Tips-Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya
Bahan Hiasan:
250gm /ml Whipping cream
1 sudu teh vanilla flavour
Buah mangga potong dadu
Passion fruit @markisa / puree buahnya shj pun boleh
Pukul whipping cream bersama vanilla flavour sehinggal kental dan hiaskan buah mangga dadu dan markisa. Diatas pavlova yg telah siap bakar.
FOLLOW IG : chef_obie_official
Tiada ulasan:
Catat Ulasan