Share & LIKES
(smallplate cooking group)
▼
GANACHE' by Chef Obie
Cara membuat ganache' oleh chef professional
Bahan
280 / 300gm coklat susu atau coklat hitam ( kouverture ) potong kecil
200gm UHT whipping cream
1 sudu besar Madu Asli
Cara Penyediaan :
1-Tuangan whipping cream dalam mangkuk steel , kemudian -Gunakan teknik Double Boiled @ Bain Marie ( Didihkan air dalam pot , kemudian mangkuk diatas pot ) Panaskan whipping cream menggunakan cara ini, pastikan jangan sampai mendidih.Sekadar panas sahaja.Kemudian matikan api.
2- Masukkan coklat dalam mangkuk steel - dimana whipping cream telah dipanaskan dan kacau perlahan hingga sebati.
3-Akhir sekali Masukkan pula Madu dan sebatikan.Madu digunakan bertujuan untuk mendapatkan ganache' yang berkilat dan cantik.
Selamat mencuba.. kepada anda yang telah menghubungi chef obie bertanyakan resepi coklat ganche' bolehlah menggunakan resepi yang telah chef obie kongsikan ni...
Follow my ig : chef_obie_official
whatsapp 0172260719
Tiada ulasan:
Catat Ulasan