Doakan kesihatan mak chef , supaya cepat sembuh dan kembali ceria seperti selalu.
Alhamdulillah , hari ni chef sempat juga pagi tadi menyelesaikan isu cage kucing chef tu..si ,keju dengan si memey .Semoga budak bulus tu selesa sedikit lah..maklumlah sekarang ni agak terabai sedikit masa untuk bulus tu.
Ramadhan ke 2 hari ini chef ingin kongsikan resepi simple supaya mudah hakak hakak abang long mencuba resepi ni..untuk dijadikan pemanis berbuka puasa nanti !
RESEPI APAM BUTTER GULA HANGUS
Bahan Utama :
200 gram gula pasir
50 gm gula perang
250 ml air
70 gram mentega ( chef guna brand anchor unsulted butter )
6 biji telur Saiz A atau B
160 gram susu pekat manis
190 gram tepung gandum
2 1/2 camca teh soda bicarbonat
Cara Penyediaan :
250 ml air
70 gram mentega ( chef guna brand anchor unsulted butter )
6 biji telur Saiz A atau B
160 gram susu pekat manis
190 gram tepung gandum
2 1/2 camca teh soda bicarbonat
Cara Penyediaan :
- Panaskan Pengukus dan pastikan air cukup. ( anda juga boleh gunakan oven - pastikan panaskan dahulu 180-200c dan letakkan air dibahagian bawah oven ) ala-ala nak baked cheesecake
- Masakkan gula pasir dan gula perang hingga menjadi gula hangus, guna api sederhana sahaja.
- Masukkan air perlahan lahan . Kacau rata dan masukkan mentega,kacau sehingga mentega larut bersama gula hangus. Matikan Api dan Sejukkan.
- Pukul telur sehingga berbuih dan kembang .
- Tuangkan susu pekat manis dan sambung pukul hingga hingga sebati. sila gunakan kelajuan sederhana sahaja,
- Masukkan tepung dan soda bicarbonat yang telah ditaapis bersama sedikit demi sedikit. Pukul sebati dan masukkan gula hangus di gaul rata.
- Rehatkan adunan selama 2 jam ( tutup dengan plastik atau cling film )
- Masukkan adunan ke dalam bekas yang anda suka sama ada loyang besar saiz 7 inch atau dalam bekas kek cawan atau apa sahaja bekas yang anda suka.
- Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. ( jika oven..bakar 1 jam atau mengikut oven anda )
- Sejukkan dahulu baru hidang ! Selamat Mencuba dan Selamat Berpuasa anda juga boleh mencuba pelbagai resepi-resepi menarik di link yang diberi ini...juga dapatkan ebook masakan sebagai tanda sokongan !Resepi & Menu Bazaar Ramadhan 2017 Anda juga jangan ketinggalan memiliki
- 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017117 muka surat
Lebih daripada 57 Resepi pilihan yg menarikPelbagai kategori -pembuka selera-kuih muih-hidangan utama-golek & panggang-minuman variasi & lain-lainPerlu anda miliki
Hanya
RM90 sahaja 😎📚💳Ke salah satu akaun pilihan dibawahEncik @ Cik @Tuan @ Puan boleh bank in Baki Perkhidmatan KateringKe salah satu akaun pilihan1.MAYBANK 1514090981932.CIMB 76191212863.BSN 14005-41-00008021-7Atas nama Muhamad Gunawan JamilSimpan resit - Bukti pembayaran.whatsapp info pembayaran kpd pihak chef obie0172260719FB : chefobie untoldIG ; chef_obie_officialchef oBiE
Tiada ulasan:
Catat Ulasan