Halaman

Selasa, 28 November 2017

BENGKEL MASAKAN KUIH MELAYU FROZEN POPULAR CHEF OBIE 2017



BENGKEL MASAKAN PERNIAGAAN KUIH MELAYU FROZEN POPULAR CHEF OBIE



Salam netizen , jom join bengkel masakan chef obie penutup 2017 ini ! war-warkan kepada yang memerlukan ilmu membuat kuih melayu dengan sukatan standard dan mudah untuk dipasarkan secara online mahupun offline. 

Pilihan kuih muih yang sesuia untuk diFROZEN dan digoreng panas dan dihidang panas-panas.



LOKASI : Berhadapan HUKM . I.Y.C Pusat Belia Antarabangsa , Cheras , Kuala Lumpur

YURAN @ FEE :


Booking bengkel SEKARANG yuran hanya  RM50.00 seorang !

TARIKH : 16 . 12 . 2017
HARI      : Sabtu
MASA    : 9 pagi hingga selesai



HUBUNGI  : 016 9166010 Miss Nesa atau 0172260719 chef obie

Untuk Booking Tempat Anda Dalam Bengkel Ini
( Makan Tengah Hari Disediakan )
Demo & Semi Hand Ons - bergroup@berkumpulan



BENGKEL INI ANDA AKAN BELAJAR : 

4 JENIS KUIH MELAYU
KARIPAP 2 JENIS- AYAM BERIANI BERKENTANG & ISI IKAN
CUCUR BADAK
KASTURI
KERIA

Keistimewaan Peserta Bengkel

1.Turut Sama demo dan semi hand ons bersama chef obie
2.Nota Bengkel
3.Sijil
4.Peserta juga diberi peluang dalam memasarkan perniagaan mereka dalam website milik penganjur selama 4 bulan berturut-turut tanpa sebarang bayaran.
5.Dan.... Bengkel Enjoy !



Perhatian :

Peserta Wajib  Membuat Pembayaran PENUH daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 

Muhamad Gunawan Jamil

Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 

01722620719 atau 016 9166010 

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 atau 0169166010 sama ada melalui whatsapp atau call







KESERONOKKAN BENGKEL CHEF OBIE NOVEMBER 2017 GILA GILA BROWNIES

KESERONOKKAN BENGKEL CHEF OBIE NOVEMBER 2017
GILA GILA BROWNIES MENJADI PILIHAN...






Syukur Alhamdulillah , jumlah peserta yang mengikuti bengkel chef obie kali ini "FULL HOUSE"
Terima kasih kepada anda semua yang menyokong aktiviti chef obie...yang pasti seperti sebelum ini peserta tempatan dan peserta berbilang bangsa dan negara !you see...its nice and enjoy baking workshop ever !


Big boss Yan ( tengah berbaju hitam )


Chef obie juga ingin mengucapkan Jutaan Dan Billiaan untuk Big Boss MEDETOP- Yan , yang buat surprise datang bengkel chef obie kali ini...best..bersama partnernya.harus diingat bengkel-bengkel chef obie sepanjang hujung tahun  2017 telah ditaja oleh MEDETOP ! Juga tidak lupa kepada mereka yang menyokong siri bengkel chef obie ini secara langsung mahupun tidak langsung , abang jamil ( my daddy ) , Chartreuse Angle, PA Nesa , Janiza , Azwin, Ayi Alhamrah ,Fahmy Anuar dan Friends Chef Obie Di Facebook mahupun di Instagram tidak lupa juga yang hadir melalui blog kesayangan ini.

Sayaaaaaang Anda Semua....
#mmmazing #chefobie #medetop#MEDETOP #medetopcoconutcookingoil #medetopvco

Jom Layan candid pic !

 Gambar Courtesy- Azwin Cakes                                         Berries Brownies 

              Double Devil Brownies                   Madagascar Brownies

 
                Malaya Brownies

Gambar courtesy photographer medetop , Ayi Alhamrah & Zaiduddin Pak Udin















wajah-wajah ceria peserta gila-gila brownies chef obie

chef hamzah JM juga turut memberi sokongan bersama pak udin

peserta vaterean pak udin yang sempoi melayan brownies di tepi jendela...

JANGAN TERLEPAS BENGKEL SELEPAS BROWNIES INI...BENGKEL PENUTUP 2017 CHEF OBIE

FROZEN MALAY DELICACIES CHEF OBIE



#bengkelkuihmelayufrozen
#frozenfoodforbiznes
#bengkeluntukbiznez

LOKASI : Berhadapan HUKM . I.Y.C Pusat Belia Antarabangsa , Cheras , Kuala Lumpur

YURAN @ FEE :


Booking bengkel SEKARANG yuran hanya  RM50.00 seorang !

TARIKH : 16 . 12 . 2017
HARI      : Sabtu
MASA    : 9 pagi hingga selesai



HUBUNGI  : 016 9166010 Miss Nesa atau 0172260719 chef obie

Untuk Booking Tempat Anda Dalam Bengkel Ini
( Makan Tengah Hari Disediakan )
Demo & Semi Hand Ons - bergroup@berkumpulan



BENGKEL INI ANDA AKAN BELAJAR : 

4 JENIS KUIH MELAYU
KARIPAP 2 JENIS- AYAM BERIANI BERKENTANG & ISI IKAN
CUCUR BADAK
KASTURI
KERIA

Keistimewaan Peserta Bengkel

1.Turut Sama demo dan semi hand ons bersama chef obie
2.Nota Bengkel
3.Sijil
4.Peserta juga diberi peluang dalam memasarkan perniagaan mereka dalam website milik penganjur selama 4 bulan berturut-turut tanpa sebarang bayaran.
5.Dan.... Bengkel Enjoy !



Perhatian :

Peserta Wajib  Membuat Pembayaran PENUH daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 

Muhamad Gunawan Jamil

Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 

01722620719 atau 016 9166010 

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 atau 0169166010 sama ada melalui whatsapp atau call





Jumaat, 24 November 2017

Malay Delicacies chef obie : RESEPI CUCUR BADAK MEDETOP

MALAY DELICACIES chef obie : RESEPI CUCUR BADAK MEDETOP

Jumpa lagi chef obie , okay..kali ni resepi kuih tradisional melayu..mudah dan sesuai untuk anda yang mencari resepi yang besar untuk menu majlis anda dan sebagainyelah...selamat mencuba

Bahan Serunding Kelapa Medetop

4 biji kelapa Parut
4 sdb Serbuk Kunyit
4 biji Bawang Merah kisar
4 btg serai diketuk
4 sdb Biji ketubar disangai dan kisar
3/4 cawan gula
2 sdb garam
100gm udang kering kisar
1 cawan minyak kelapa #MEDETOP
Cara Penyediaan :

 


1.Satukan ke semua bahan diatas bersama kelapa parut ( kecuali minyak kelapa medetop )


2.Masak adunan serunding ini demgan api perlahan , kacau sehingga mewangi dan adunan menjadi ringan dan berbutir.


3.Masukkan kelapa medetop tuang ke atas adunan , kacau mesra , dlm 4 minit kemudian matikan api , dan biar sejuk diluar. Ketepikan sebelum digunakan sebagai inti kepada cucur badak.

Bahan Doh Cucur Badak

6 kg Keledek merah ( boleh campur sedikit keledek putih tetapi tidak digalakkan kerana penyerapan air yg lebih- sila rebus hingga empuk dan tapiskan sebelum dilenyek )
1900 gm Tepung Gandum
1 cawan Tepung Ubi
2 sdb garam

Cara Penyediaan:



1.Satukan ke semua bahan , uli sehingga menjadi doh ( doh agak lembut jadi buatlah dgn penuh kasih sayang )


2.Sila timbang setiap doh yg dibulatkan kpd 40-45gm , manakal serunding 5gm.



3.Bentukkan menjadi bebola dan dileperkan.Buat sehingga selesai.



4.Panaskan minyak medetop, goreng sehingga warna keemasan.

Chef obie
MEDETOP COCONUT COOKING OIL
MEDETOP VCO

Menu Sarapan Pagi Dan Minum Petang Simple : ROTI GORENG ALA MEDETOP

Menu Sarapan Pagi & Minum Petang Simple : ROTI GORENG ALA MEDETOP ( 5 orang )

Salam Jumaat netizen , pagi ni chef obie kongsikan satu resepi yang sangat mudah dan simple , selain sedap dan sihat !



Bahan
1 Buku Roti Putih Gardenia ( potong dadu )
1 biji Bawang besar kisar
3 ulas Bawang putih kisar
3 btg Cili kering kisar
1 sdb Ikan bilis
1 sdb Cili Flakes
2 biji Telur
Gula Garam Stok Ayam
1/2 cawan Minyak Kelapa MEDETOP
Cara Penyediaan :

 


1.Panaskan minyak,gorenf ikan bilis hingga garing.


2.Masukkan bahan kisar,tumis sehingga pecah minyak.


3.Perasakan dgn gula,garam dan stok ayam jika anda suka.


4.Masukkan Roti yg tlh dipotong dadu dan pecahkan telur ke atas roti dan kacau mesra.

 


5.Taburkan cili flakes dan siap utk dihidang.


6.Boleh dinikmati bersama hidangan ringan yang lain , chef memilih keropok ikan terengganu !


Chef Obie
Coconut Cooking Oil MEDETOP
VCO MEDETOP
chefgunawanmalaysia.blogspot.com
INSTA : chef_obie_official
+0172260719 chef obie
+0169166010 PA Nesa Priya
Kelas.Bengkel.DemoMemasak.JuriMemasak
*Testimoni