Halaman

Khamis, 10 Mei 2018

KELAS MASAKAN PENIAGAAN POPULAR CHEF OBIE : BULAN MEI 2018

Jadual : KELAS MASAKAN DAN BAKING UNTUK PERNIAGAAN BULAN MEI 2018


Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )

Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )

INFO PENGINAPAN BERDEKATAN BAGI PELAJAR DARI LUAR KL :

 

Hotel D'Olive

AlamatA-7-G & A-8-G Merdeka Place, Jalan Merdeka, 68000 Ampang Jaya, Selangor, Malaysia
Isnin hingga khamis : RM89.00
Jumaat hingga Ahad : RM99.00



Tarikh Kelas : Sepanjang Bulan MEI 2018
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )



Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi

Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef  )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )

PERHATIAN : Sekiranya Pelajar Merupakan PESARA /  IBU TUNGGAL MENANGGUNG ANAK / Mereka yang ada anak OKU - Pelajar akan diberi potongan Voucher Istimewa Untuk Yuran Kelas Masakan .



Hubungi : 60172260719 chef obie


Perhatian :

Pelajar Yang berminat 
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 
Muhamad Gunawan Jamil

ATAU

Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY

Bank Islam No akaun 12122010028739



Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 



01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas Diadakan.







      

KELAS WESTERN FOOD ( hot ! 2012 hingga kini )
( Restauran , Foodtruck, Food Court , Kiosk , Gerai , Bazaar , Lunch Box Dan Sebagainya )

YURAN /FEE 
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM1900 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500




Mempelajari Asas Penyediaan Miss En Place Western Food , Teknik Marinated , Teknik Grill , Teknik Deep Fried & etc. Cara Penyimpanan, Penggunaan Bahan-bahan yang betul untuk perniagaan Western Food , Penggunaan Penyukatan & Standard Resepi , Kos Serta Harga Jualan.



18 Menu akan dipelajari tidak termasuk penyediaan asas masakan western yang akan turut dipelajari.

Chicken Chop 3 jenis 
Breaded / Grill / Fried
Lamb Chop
Beefsteak
Fish And Chips
Batter Fish Fritters
Western Stock
Garlic Butter Spread
Buat Tepung CRISPY 
Crispy Batter FISH & CHIPS 
Base Water Marinated
Coleslaw
Mash Potato & Gravy
Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce
Tartar Sauce
Spaghetti- Aglio alio 
Spaghetti Carbonara 
Wild Mushroom Soup

Antara Testimoni pelajar :

FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor






 SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan



SAFHYD STEAK HOUSE

No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari 
Shah Alam







MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak











RETAURAN RONEY
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung & Bukit Sentosa



KELAS NASI KUKUS AYAM BEREMPAH 

YURAN /FEE 
RM1900 ( Normal )
Promosi : RM1700 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500











Intipati

-Gulai Kukus MEWANGI
( Teknik mempercepatkan penyediaan Nasi Kukus )

- Ayam Goreng Berempah
( Teknik penyediaan ayam supaya cepat Masak , Crunchy & Beraroma )

- Gulai Kari Istimewa Nasi Kukus 

( Rempah ratus dibawa khas dari XXXXXX )
- Sambal Istimewa Nasi Kukus
Merah & Ijo

-Cadangan Harga

-Standard Resepi



Testimoni pelajar :





NASI KUKUS AYAM BEREMPAH DAPUR AISYAH di #wismacentral ...

Penyediaan rapi.. dari central kitchen,aroma menangkap hidung & merebak ke saraf dan terus ke kepala..😜
Belum..diBuka..dah ade yg Menunggu giliran order Nasi Kukusnye....

Thanks ke atas layanan dari Dapur Aisyah di wisma central KL.


***Sambutan luar biasa ke atas Menu NASI KUKUS AYAM BEREMPAH DAPUR AISYAH
Inspirasi untuk terus kekalkan keaslian penyediaan hidangan ini !

Kepada Anda yang berada di Area KLCC , Aveneu K , Jalan Ampang , boleh singgah di Wisma Central untuk menikmati menu Berhantu " NASI KUKUS AYAM BEREMPAH "



Turut menjadi pilihan pelajar kelas  masakan malam chef obie !


#kelasmasakanperniagaan
#kelasnasikukus
#kelasnasiayam3in1
#kelaswesternfood #kelasnasiayampenyet#mgjconsultancy #chefobie




KELAS CHAR KUEY TEOW CKT + KUEY TEOW GORENG KTG ( Hot ! Dari 2015 sehingga kini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )

YURAN /FEE 
RM1200 ( Normal )
Promosi : RM1000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM700

INTIPATI

Membuat Sos Asas CKT.
Penyediaan Asas- Miss En Place CKT & KTG
Penyukatan & Standard CKT & KTG
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi.
Kos & Cadangan Harga Jualan



Antara Testimoni Pelajar :





KELAS MEE REBUS JOJOR + GEAR BOX DAN MEE BANDUNG MUAR 




Fee RM1900
Fee Promosi RM 1700
PERHATIAN : Sekiranya Pelajar Merupakan PESARA / IBU TUNGGAL MENANGGUNG ANAK / Mereka yang ada anak OKU - FEE RM1200 






1.Mee Rebus Johor
2.Mee Rebus Tulang "Gear Box" Johor
3.Mee Bandung Muar
INTIPATI
1.Penyediaan Asas Mee Rebus. Mee Rebus Tulang "Gear Box " Dan Mee Bandung Muar
2.Sukatan yang tepat untuk perniagaan
3.Paste Mee Rebus Dan Mee Bandung Yang Standard.
4.Harga Jualan Recommended




KELAS NASI AYAM DARA GOLDEN ROASTED






YURAN /FEE 
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM1900 


Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500


Intipati 

Rahsia Penyediaan GOLDEN ROASTED yg sedap dan chatek pada masa yg paling singkat 30 minit 
Cara memotong Ayam Dara Golden Roasted
Penyediaan Nasi Ayam Dara Golden Roasted Marvoulles
Sup Original Golden Roasted
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis
Cara Membuat Sos Cili Merah Power, Kicap Cair Golden Roasted dan Halia kisar

Kos, Taugeh @ Kailan Dan Cadangan Harga Jualan

KELAS MEMBUAT SOS YONG TAU FOO POPULAR

YURAN /FEE 
RM890 ( Normal )
Promosi : RM780 


Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM500

Untuk Perniagaan
( oleh chef profesional - chef obie )



1.Sos Hitam Manis Dan Sos Cili Yong Tau Foo Original 

2.Sup & Stok Yong Tau Foo Original








Intipati kelas:

1.Belajar membuat Sos Hitam Manis Original Yong Tau Foo-

2.Belajar membuat Sos Cili Original Yong Tau Foo -

3.PERCUMA Belajar membuat Sup @ Stok Original Yong Tau Foo-

4. Belajar cara menggunakan Buku Standard Resepi & kelas diadakan secara Hands On

5.Belajar cara penyimpanan dan membuat dalam kuantiti untuk PERNIAGAAN.



MEE KARI DAN AIR LONGAN ALA AH CHENG 


YURAN /FEE 
RM2000 ( Normal )
Promosi : RM1700 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1200






Intipati 

Asas Penyediaan KUAH MEE KARI CINA 
Asas membuat PASTE MEE KARI CINA UTK PERNIAGAAN
Cara Memasak KARI AYAM KERING Yang Betul
Cara Membuat Cili atau Sambal Cili MEE KARI 
Penyediaan Condiments MEE KARI
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN
ASAS MEMBUAT PASTE AIR LONGAN DAN PENYIMPANAN
( Anda juga boleh berniaga extra Jus Buah Longan @ Paste Air Longan )
Kos Dan Cadangan Harga Jualan


KELAS AYAM GUNTING CRISPY ala uncle bob + TEPUNG CRISPY( Hot ! terkini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )

YURAN /FEE 
RM1700 ( Normal )
Promosi  : RM1500 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1200






Intipati :


Membuat TEPUNG CRISPY 
Penyediaan Asas- Miss En Place AYAM GUNTING
Penyukatan & Standard Serbuk Original & Spicy
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi
Penyediaan Goreng & Teknik Goreng
Kos & Cadangan Harga Jualan











KELAS NASI LEMAK SOTONG KING + TEPUNG CRISPY( Hot ! terkini )
( Bazaar , Foodtruck ,Food Court , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )

YURAN /FEE 
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM1700 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500



Intipati 

Membuat Nasi Lemak Pandan , Ibu Sambal Tumis ,TEPUNG CRISPY 

Penyediaan Asas- Miss En Place SOTONG KING
Penyukatan & Standard Serbuk Original & Spicy

Penyimpanan.

Penggunaan Standard Resepi

Penyediaan Goreng & Teknik Goreng 

Sotong King Gunting


Kos & Cadangan Harga Jualan

        

 Penggunaan dalam menu di kedai / Medan Selera / Foodtruck

    






KELAS HOKKAIDO CHEESE TART 

YURAN /FEE 
RM1350 ( Normal )
Promosi : RM1200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM800





Intipati :

Asas Membuat & Penyediaan  Doh Hokkaido Cheese Tart ( Plain )
Asas Membuat & Penyediaan Doh Coklat Hokkaido Cheese Tart 
Asas Membuat Filling Hokkaido Cheese Tart Plain & Coklat
Cara Penyimpanan Doh & Filling
Cara & Teknik Pembakaran
Kos Dan Cadangan Harga Jualan

KELAS MEROTI @ BREAD MAKING
ASAS , TIMUR TENGAH , EROPAH DAN BROADWAY


YURAN /FEE 
RM880 ( Normal )
Promosi : RM680 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM400





Topic :

Mixing the dough , kneading , rising , dividing , 
shaping the dough , glazing and baking .

Student will learn how to bake :

Rotiboy Mexican Bun
Cheese Bun
Pizza
Hotdog Bun & Cones Bread
* special bread of the day - 
Garlic Herb Bread For Meatball ala SUBWAY Gourmet Sandwich
-Cooking a meatball marinara












KELAS CAKOI & BABY CAKOI
( BAZAAR / BAZAAR RAMADHAN / PASAR MALAM / FESTIVAL / FOODTRUCK DAN SEBAGAINYA )

YURAN /FEE 
RM780 ( Normal )
Promosi : RM680 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM480





Intipati :

Cara Penyediaan Doh Sehari ( 24 Jam )

Cara Penyediaan Doh 2 Jam

Kos Dan Cadangan Harga Jualan


 Kelas Masakan Churros @ Spanish Doughnut 
With Dipping Dark Chocolate Sauce & Butterscotch Sauce

YURAN /FEE 
RM780 ( Normal )
Promosi : RM680
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM480





Asas Penyediaan Churros Batter 
Teknik & Tips Penjagaan Churros
Teknik menggunakan Piping & Teknik Menggoreng Dengan Betul 
Cara Menyediakan Dark Choclate Sauce 
Cara Menyediakan Butterscotch Sauce
Kos Dan Cadanagn Harga Jualan



"KELAS NASI AYAM 3 in 1 "

NASI AYAM DARA HAINAN , NASI AYAM DARA 

BBQ & NASI AYAM DARA KLASIK  


YURAN /FEE 
RM1500 ( Normal )
Promosi : RM1200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM890








                 




Bersama Kartunis PETAI & isteri

Intipati 

Asas Penyediaan 3 jenis Nasi Ayam 
Hainan , BBQ Dan Klasik
Sup Original Hainan
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis
Cara Membuat Sos Cili , Kicap Cair dan Halia kisar
Kos Dan Cadangan Harga Jualan






13 )"KELAS western food 

 CHICKEN CHOP 3 IN 1 "

YURAN /FEE 
RM1500 ( Normal )
Promosi : RM1300 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1000


3 IN 1 - 3 jenis CHICKEN CHOP akan diajar secara
 profesional dan santai , bagi memudahkan pelajar 
memahami dan seterusnya dapat aplikasikan ilmu 
yang diajar secara maksimum .



  Breaded Chicken Chop 


 Fried Chicken Chop 



 Grilled Chicken Chop 



+ Black Pepper Sauce & Mushroom Sauce

Intipati :

1.Cara Penggunaan Ayam Untuk Chicken Chop
2.Perbezaan Saiz Potongan Chicken Chop , pemilihan dan pembelian
3.Penyediaan Tepung Istimewa Untuk Fried Chicken Chop & Breaded Chicken Chop
4.Penyediaan herba dan marinated untuk Grill Chicken Chop & Base Water Marinated For Chicken Chop Profesional Secret Recepi.
5.Cara Menggoreng dan grill yang betul 
6.Penyediaan Sos Black Pepper dan Mushroom Sauce
7.Cara Platting - Restauran , Foodtruck , lunch boxes & Gerai @ Food Court


KELAS MASAKAN CINA - SIZZLING DAN CLAYPOT 


YURAN /FEE 
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM2000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500





Sizzling & Claypot

Mee / Rice.


Sos Original

Sos Blackpepper

Chinese Curry

Szchuan Soup / Hainan+Hoishin

Ayam / Daging / Udang

Intipati :


1.Asas Penyediaan Mess En Place- 

Sos original Sizzling Dan Claypot
Sos Black Pepper Sizzling Dan Claypot
Chinese Curry Sizzling Dan Claypot
Szchuan Soup / Hainan+Hoishin 
Ayam / Daging / Udang
2.Sukatan ala Carte order
3.Cara menggunakan Sizzling Plate dan Claypot
4.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi





KELAS MASAKAN CINA - RICE , NOODLE & 4 DISHES

YURAN /FEE 
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM2000 


Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500




Mee / Rice.

Yong Chow Fried Rice
Cantonese Fried Noodle

Crab Chillie

Crab Salty Egg

Ayam / Daging Masak Kam Heong & Kung Pao


Intipati :

1.Asas Penyediaan Mess En Place- YCFR , CFN, CC,CSE,kam heong & Kung Pao 
2.Sukatan ala Carte order
3.Cara menggunakan Wok 
4.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi



KELAS @ WORKSHOP MASAKAN ala SHELLOUT 

YURAN /FEE 
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM2000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700


Intipati

Asas Pilihan & Penggunaan Seafood @ Makanan Laut
20 Sos Rencah khas SHELLOUT marvellous Dikongsikan ! Yg pasti Menyelerakan & Menggiurkan Sesiapa Sahaja
Adab & Cara Penyediaan SHELLOUT 
Extra Dressing & Salad SHELLOUT 


Kelas Nasi Lemak Kukus + Ibu Sambal + Sambal Tumis Ikan Bilis + Ayam Goreng Berempah+ Sambal Kerang & Rendang Kerang

YURAN /FEE 
RM1200 ( Normal )
Promosi : RM1000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM600


Intipati

Asas Menyediakan Nasi lemak Biasa & Kukus
Penyediaan Ibu Sambal
Penyediaan Sambal Tumis Ikan Bilis
Penyediaan Ayam Goreng Berempah
Penyediaan Sambal Kerang 
Penyediaan Rendang Kerang atau Ayam




KELAS MEMBUAT SATAY & SATAY FROZEN 

YURAN /FEE ( NOVEMBER DAN DISEMBER 2017 )
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM1900
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500


Intipati

-Asas Penggunaan Bahan Satay Terbaik & Sedap 
untuk Ayam & Daging
Penyediaan Kuah kacang marvoulles ,sambal garing dan 
nasi impit
Perapan yang betul
Cara Mencucuk satay
Cara Membakar satay dengan betul & Wangi
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
Extra - Satay Tulang Ala Satay Jelebu



  



Pelajar Satay- Daripada Hong Kong ( Rachel Renee Hor )

* Rachel Renee Hor if you see your pix , do not hesitate please contact chef obie because my hp lost & your nombor and your information for certificate also gone after the class . my hotline 0172260719



 



Kelas Nasi Ayam Penyet

YURAN /FEE 
RM1500 ( Normal )
Promosi : RM1200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM700



Intipati 

Asas Penyediaan Nasi Ayam Penyet
Sup Original Autentik
Cara Penyediaan Ayam Penyet Yang Betul 
Cara Membuat Sambal Penyet , Sambal Hijo dan krup krup Rangup
Kos Dan Cadangan Harga Jualan

     




   



Kelas Kuih Talam 1 & 2

YURAN /FEE 
RM1000 ( Normal )
Promosi : RM800 


Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM500




PILIHAN 1 

1.Seri Muka Klasik
2.Kole Kacang
3.Kuih Lapis Merah Putih  

atau



PILIHAN 2

1.Bingka Ubi
2.Kuih Bakar Pandan @ Bahulu Kemboja 
3.Talam Keladi 

INTIPATI 

1.Penggunaan Loyang yg sesuia.
2.Sukatan yang tepat
3.Cara potongan untuk jualan dan penggunaan peralatan yang sesuai

4.Harga recommended




Kelas Sup Tulang Mamak + Sup Tulang

 Merah Singapore



Fee RM1900
Fee Promosi RM 1700
PERHATIAN : Sekiranya Pelajar Merupakan PESARA / IBU TUNGGAL MENANGGUNG ANAK / Mereka yang ada anak OKU - FEE RM1200 



INTIPATI

1.Penyediaan Sup TULANG gear yg betul.
2.Penyediaan Rempah
3.Penyediaan Paste.
4.Standard resepi perniagaan.




KELAS MASAKAN ITALI (PASTA) 


YURAN /FEE 
RM2500 ( Normal )
Promosi : RM2000 

Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1000

 Sphagetti Bolognese with Basic Tomato Sauce

Sphagetti Pescatore @ Seafood with Basic Tomato Sauce

 Sphagetti Carbonara with Basic Creamy Sauce


Sphagetti Aglio Alio

Sphagetti Bolognese with Meatball

Sphagetti smoked salmon with Bassil Cream sauce


FREE 

Belajar membuat BEEF & CHICKEN LASAGNA






Intipati Modul-

1.Penyediaan mis en place -Basic Tomato

2.Pemilihan Buah Tomato yang sempurna untuk Masakan Itali

3.Teknik Penyediaan & memasak Yang betul Untuk pelbagai jenis Pasta selain sphagetti- seperti fusilli-spiral , tagteliette &sebagainya.

4.Asas Penyediaan seafood untuk pasta

5.Teknik Pantas memasak pasta

6.Teknik penyediaan , penyimpanan & jangka hayat pasta

7.Cara hidang & garnishing untuk pasta

8.Kosting penyediaan hidangan barat

*cara membuat standard resepi untuk bizz




KELAS MASAKAN KOREA 

YURAN /FEE 
RM2300 ( Normal )
Promosi  : RM2000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700


*Anda Di Beri Pilihan 1 , 2 , 3 , 4 & 5 - Setiap pilihan Yuran adalah RM2000

PILIHAN 1 

Legasi Kimchee @ kimchi


Intipati

1.Asas Membuat Kimchi Asli Korea 
2.Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
3.Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
4.Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
5.Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )

PILIHAN 2

Legasi Gimbap @ Kimbap


Intipati

1.Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
2.Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
3.Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
4.Asas Membuat Fusian Gimbap- Calirfornia & French
5.Asas Membuat Gimbap Tuna 
6.Asas Membuat Gimbap Telur
7.Asas membuat Gimbap Sayuran

PILIHAN 3

Legasi Ramyeon @ Ramen ( Mee Segera Korea )
& Korea Noodle Soup @ Guksu


Intipati

1.Asas Penyediaan Ramyeon Kimchi
2.Asas Penyediaan Ramyeon Bulgogi
3.Asas Penyediaan Ramyeon Pedas
4.Asas Penyediaan Ramyeom Sayuran 
5.Asas Penyediaan Ramyeon Telur
6.Asas Penyediaan Guksu

PILIHAN 4

Legasi Korea Fried Chicken @ Dakgangjeong , Korea Garlic Fried Chicken @ Kkapunggi  Dan Salad Korea


Intipati

1.Asas Penyediaan Tepung Rangup  Istimewa Korea
2.Asas Membuat Sos Korea
3.Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
4.Cara Menggoreng dengan betul
5.Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken
6.Penyediaan Salad Korea Bulgogi & Korea Chicken

PILIHAN 5

Legasi Bibimbap



Intipati

1.Asas Penyediaan Bibimbap 
( Nasi Campur Korea Popular )
2.Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
Seperti sayur-sayuran , daging ,sos dan nasi korea.



Karier chef obie sehingga ke Yeosu , Korea selatan







KELAS MASAKAN "street food" BELANDA 

YURAN /FEE 
RM2300 ( Normal )
Promosi : RM2000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700



*Anda Di Beri Pilihan 1 Bitterballen , 2 Kibbeling , 3 Pofferterjes , 4 Vlammetjes - Setiap pilihan Yuran adalah RM2000

Pilihan 1  " BITTERBALLEN "

Bitterballen with Dutch Mustard Dipping ( Halal )




Salah satu makanan popular di Belanda, 
Dipanggil " Bitterballen" merupakan meatball crispy tradisional belanda yang unik cara pembuatan dan juga rasanya.
Kebiasaan Menggunakan Belgian Beer dalam menghasilkan "Bitterballen",
Chef obie tidak menggunakan Belgian Beer & diganti dengan rasa hampir sama tanpa meninggalkan keaslian rasanya. "Bitterballen ini dimakan bersama pasangan cecahnya iaitu Dutch Mustard Dipping".
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Bitterballen sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Mustrad Dressing secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.


Pilihan 2 " KIBBELING " 

 Kibbeling with Dutch Tartar Sauce




Merupakan Ikan Pilihan Yang rangup dinikmati bersama pasangannya 
Dutch tartar Sauce
( penggunaaan batter yang unik dan autentik dari segi rasa dan penyediaan membezakan 
Kibbeling berbeza dengan fish & chips dari U.K mahupun Amerika. 

-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Kibbeling sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Tartar Sauce secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.



Pilihan 3 " POFFERTJES " 




Merupakan Pancake yang lebih comel berbanding pancake yang sedia ada.
Juga dikenali dengan panggilan poffertjes small dutch fluffy pancake
amat istimewa ia lebih manis berbanding pancake biasa serta dinikmati bersama
jam belanda homemade , taburan aising sugar mahupun snow powder

-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Poffertjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Jam secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.



Pilihan 4  " VLAMMETJES " 





Merupakan Kombinasi meatball belanda popular dalam portion yang comel.
Meatball yang agak pedas terselit dalam hidangan "Vlammetjes yang popular ini "
Dinikmati bersama 3 jenis Sauce Cili Dutch dan Dressing Dutch.

Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Set Vlammetjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Sauce dan Dressing Dutch.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.




Karier chef obie bermula di Belanda - Holland



KELAS ANEKA PASTRY DAN KEK 

YURAN /FEE 
RM690 ( Normal )
Promosi  : RM590 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM490


*Anda Di Beri Pilihan 1 , 2 , 3 , 4 & 5 - Setiap pilihan Yuran adalah RM590




Pilihan 1

Kelas Fruit Cheese Tart 


-Cara Membuat Tat Doh Rangup
-Cara Buat Filling Cheese Tart Gebu
-Pengenalan Kepada Pate' Dough 
-Cara Membuat & Membakar Kulit Tat
-Penggunaan Buah-buahan Segar
-Penggunaan Jelfix & Glaze 
-Penggunaan Snow Powder
-Nota Standardize Recepi Hotel 






Pilihan 2

Kelas Fruit Tartlette & fruit val -o-oven  

-Cara Membuat Sugar Dough Rangup
-Cara Buat Filling Pastry Cream Original
-Pengenalan Kepada  Sugar Dough & Puff Pastry
-Cara Membuat & Membakar Kulit Tat
-Penggunaan Buah-buahan Segar
-Penggunaan Jelfix & Glaze 
-Penggunaan Snow Powder & penyimpanan Pastry Cream



Pilihan 3

Great British Evening Tea- Blueberry Scone & Classic 

Lemanode Scone


-Cara Membuat Asas Dough Scone 
-Teknik Menguli Dough Scone
-Cara Membakar scone & penyediaan cream & sour cream serta fruit jam.



Pilihan 4

Kelas Rich Chocolate Cake & Missisippi Mud Pie


-Cara Penyediaan Bahan Yang Sesuai Untuk Rich Chocolate cake
-Teknik Meringue dalam adunan kek
-Cara membuat Glaze/ Chocolate Ganache
-Rahsia Mud Pie Amerika




Pilihan 5

famous Amos Cookies & Watermelon Cookies


-Cara Membuat Dough Cookies Rangup 
-Penggunaan Bahan - bahan penting dalam pembikinan famous amos cookies & watermelon cookies
-Penyimpanan dalam jar yang unik
-Penggunaan warna yang sesuai untuk dough cookies
-Cara Pembakaran cookies 





Pilihan 6


Mango Lamonade Mousse Cheesecake & Strawberry Millie 

Cheesecake

-Cara membuat cheesecake yang betul
-Cara Membuat Mousse
-Cara Penggunaan Gelatine Halal yang betul
-Caramembuat Glaze dari Compot 
& banyak lagi... 





Pilihan 7

Doubble Chocolate Cupcake with Orange Mango 

Buttercream Frosting ,Vanilla Poppy lemon Cupcake With 

Cream Cheese Buttercream + Assorted Buttercream 



-Cara membuat cupcake dengan  betul dan mudah
-Cara Membuat Buttercream cheese
-Cara Penggunaan Piping Bag dan nozel
-Cara membuat topping frosting
& banyak lagi... 





26 ) KELAS DEKORASI KEK FONDANT 


TEMA BABY 


BOY/GIRL UNTUK BULAN JULAI 2017 

YURAN /FEE 
RM1500 ( Normal )
Promosi : RM1200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM700






Intipati

Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )

Gumpaste ( Resepi diberi )

Teknik Asas membentuk figurine 3D

Teknik Penggnaan Warna Gel / Dry Pada Fondant & Gumpaste

Teknik Cutter & Scrapper

Scratch

Teknik Membalut kek / dummy dengan Fondant 

Membuat figurine baby boy & girl

Membuat figurine Teddy Bear

Membuat Figurine Toys

Membuat Carpet

Membuat lekukan Corak

Membuat dan Melukis Mata Baby

Teknik Brush Powder pada figurine 
    
Tips penggunaan & Penyimpanan.




PILIHAN-PILIHAN LAIN KELAS 


MASAKAN 


POPULAR CHEF OBIE 2018


Kelas Aneka Lauk Pauk Pilihan 1 ( Bussines / Surirumah ) RM450


-Kambing Masak Kuzi atau Kari Kambing 


-Ayam Masak Buryani atau Ayam Masak Merah



-Pajeri Nanas Pengantin atau Acar Jelaataah Mentah Pengantin

Kelas Aneka Lauk Pauk Pilihan 2 ( Bussines / Surirumah ) RM450




-Rendang Tok ( daging ) atau Sup Daging Utara



-Ayam Masak Tomato atau Ayam Masak Kalio 



-Fried Butter Prawn atau Udang Masak Mentega Basah

Kelas Aneka Lauk Pauk 3 ( Bussines / Surirumah ) RM450



Ketam Masak Kam Heong atau Ketam Masak Telur Asin



-Kerabu Taugeh dan Kerang atau Sayur Kailan Ikan Masin



-Ikan Siakap Kukus Asam Boi atau Ikan Siakap Kukus Chinese Style

Kelas Aneka Lauk Pauk 4 ( Bussines / Surirumah ) RM450



-Ikan Kembung Masak 3 Rasa atau Ikan Kembung Masak Masam Manis


-Udang Goreng Tepung atau Udang Masak Sambal Petai


-Ayam Goreng Kunyit atau Fried Chicken Wings Thai Style 

Kelas Aneka Lauk Pauk 5 ( Bussines / Persendirian ) RM450



- Asam Pedas Ikan Pari Johor atau Asam Pedas Tetel Melaka





-Ikan Masin Masak Lemak Cili Api Nanas atau Pucuk Ubi Masak lemak Tempoyak

-Aneka kerabu 4 jenis

Kelas Aneka Mee 1 ( Bussines / Surirumah ) RM450

Mee Rebus Johor with condiments atau Mee Bandung Muar

Kelas Aneka Mee 2 ( Bussines / Surirumah ) RM450

Bee Hoon Soto with Condiments atau Bee Hoon Sup Utara

Kelas Aneka Mee 3 ( Bussines / Surirumah ) RM450

Laksa Penang with condiment atau Laksa Johor with condiments

Kelas Aneka Mee 4 ( Bussines / Surirumah ) RM550

Laksa Sarawak with Condiments

***Kelas Arab - Nasi Mandy ( Bussines / Surirumah ) RM550


Kelas Arab - Nasi Bukhara ( Bussines / Surirumah ) RM550



Kelas Arab - Nasi Kabul Afganistan ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Kuih Chakoi ( Bussines / Suri rumah ) RM450

Kelas Mee Bandung Muar & Asam Pedas Muar ( Bussines ) RM550

Kelas Nasi Ayam Penyet ( Bussines / Surirumah) RM550

Kelas Aneka Tom Yam ( Bussines / Surirumah ) RM450


Kelas Aneka Puding Hotel ( Bussines ) RM450

Kelas Chilled Cheesecake ( Bussines ) RM550

-Manggo Cheesecake atau Oreo Nutella Cheesecake
- Decoration Brandy Snap atau Tuille
- Coklat Deco untuk kek

Kelas Aneka Brownies ( Bussines ) RM550

Kelas Deko Kek ( Korea Flower / Butterwreath floral ) RM750

Kelas Aneka Muffin ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Aneka Cupcake ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Deko Kek Fondant & Gumpaste ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Deko Kek Fondant ( Bussines / Surirumah ) -Birthday Theme RM550



Kelas Aneka Coklat ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Deko Kek Coklat - Coklat 3D ( Bussines / Surirumah ) RM750






Tenaga Pengajar :

Chef Obie









"The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart."

PILIHAN UNTUK ANDA YANG TIDAK BERKESEMPATAN MENGIKUTI KURSUS YANG DIANJURKAN PIHAK CHEF OBIE- 

BOLEH DAPATKAN FILE KIT + CD ROM PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN

SILA KLIK PADA LINK YANG DIBERI DIBAWAH INI :

ANDA BOSS KEPADA PERNIAGAAN 

BERASASKAN MAKANAN

Tiada ulasan:

Catat Ulasan