Do you remember how this first begun? Teeth were white and our skin was young Eyes as bright as the Spanish Sun We had nothing we could hide
Now my dear we are two golden leaves Clinging desperately to winter trees Got up here like a pair of thieves While the sirens blare outside
What's left to say when every word's been spoken? What's left to see when our eyes won't open? What's left to do when we've lost all hope and What's left to break when our hearts are broken? But sometimes
Do you remember how this started out? So full of hope and now we're filled with doubt A dirty joke we used to laugh about But it's not funny anymore
I fear I choke unless I spit it out Still smell of smoke, although the fire's gone out Can't live with you, but I die without
So what's left to say when every word's been spoken? What's left to see when our eyes won't open? What's left to do when we've lost all hope and What's left to break when our hearts are broken? But sometimes
So what's left to say when every word's been spoken? What's left to see when our eyes won't open? What's left to do when we've lost all hope and What's left to break when our hearts are broken? But sometimes
Salam netizen , jarang kite nak ambil tahu mengenai masakan selain masakan tempatan . Perlu diingat , rakyat Malaysia amnya kalau bab makan dan memasak ni tidak mahu ketinggalan apatah lagi melibatkan isu selera atau taste bud ! Nak international juge tau...
Pagi ni Chef Obie sekadar nak sharing sedikit info berkaitan "Masakan Atau Makanan Eropah " yang juga boleh dipanggil masakan barat atau western food .Tidak ramai yang tahu menu-menu apatah lagi cara memasak dan hidangan Eropah ini betul tak ? Jangan terlalu serabutkan fikiran untuk memikir kan sangat nama menu-menu nya . Masakan atau makanan eropah ini juga dikenali sebagai Masakan Barat oleh hampir masyarakat kite , sebab apa chef obie kata begitu ? Apa apa pun Chef Obie nak fahamkan dulu kedudukan Eropah yang merangkumi benua antara lautan atlantik barat , laut artik diutara , pergunungan ural dan sungai ural di timur , laut Kaspia , pergunungan Caucass , Laut Hitam di Tenggara dan laut mediteranian di Selatan . Senang kata eropah ni kite boleh bahagikan kepada beberapa bahagian , 1. Eropah Tengah 2. Eropah Timur 3. Eropah Barat 4. Eropah Utara Negara Kesatuan eropah ni ada 28 kalau tidak silap , tu lain cerita kalau bab Masakan dan Makanan eropah ni betul-betul luas kerana negara Timur Tengah juga merasa tempias . Negara yang termasuk kesatuan eropah ni seperti Belanda Peranchis Jerman barat Itali Luxembourg Belgium Denmark Ireland United Kingdom Greece / Yunani Portugal Sepanyol Jerman Timur Austria Finland Sweden Cyprus Republik Czech Estonia Hungry Latvia Lithuania Malta Poland Slovakia Slovenia Bulgaria Romania Croatia ***Selain itu ada juga bukan negara eropah tapi ada perjanjian boleh menggunakan matawang eropah iaitu Negara Monaco dan Andorra . Perrgh..panjang pulak info yang chef kongsikan ni..Maklumlah Chef Obie memang minat sangat bab-bab menghafal nama negara , dulu masa exam STPM pun chef ambik subjek Geografi dan confirm Kredit yea untuk subjek ni. ! Selain pengalaman bekerja membawa chef ke beberapa negara eropah diawal usia 19 tahun.
Berbalik kepada Masakan dan Makanan Eropah . Dan Kenapa ia juga boleh dipanggil Masakan Barat ? ya Western food.. Kerana ia sungguh dipengaruhi oleh Penjajahan Eropah terhadap negara Amerika Utara , Amerika latin , Australasia Dan Oceania. Boleh bayangkan tak... sebab orang eropah dulu pernah jajah Area Amerika sana..telah mempengaruhi penyediaan makanan asli mereka ! Hampir sama menu dan penyediaan makanan barat. Ia merangkumi Hidangan Bermula dengan Soup Appertizer / Salad Main Course Dessert Beverages Seperti dalam hidangan Daging , Seafood dan ikan , Penyediaan sos dan dressing , Penyediaan keju , Penyediaan pasta , teknik penyediaan pastry , roti dan kek mahupun minuman yang di brew. Hanya nama dan panggilan sesuatu menu hidangan itu berbeza mengikut bangsa dan budaya. Sebab tu chef obie kata tidak perlu terlalu susah hati nak mengingati nama-nama menu dan hidangannya.
Sebagai Contoh : Fish And Chips biasa kite sebut dan tahu macam mana rupa dan pasangan makannya. Ada ikan yang disalut batter dan digoreng garing keemasan dinikmati bersama dengan tartar dressing atau sauce serta perahan lemon berserta dengan keenakan kentang goreng. Ini di United Kingdom..di Malaysia juga kite panggil fish and Chips. Kalau di Belanda kite tak panggil Fish and Chips..tapi kite panggil " kibbeling " begitu juga di jerman panggilannya sama. disebabkan bahasa dan budaya sahaja . rupanya tetap sama . Walau bagaimanapun tetap ada ingredients nya yang istimewa dan membezakan rasa mereka.
Begitu juga penghasilan roti-roti barat dan eropah tidak jauh beza , mereka ada bagueete , rye bread , foccacia , white bread , soft roll dan pelbagai lagi . Ya ia sama ! dan boleh juge kite dapati di Malaysia..kerana ilmu dan industri makanan bersifat universal dan mudah diterima . Perkongsian Info ini hanya lah asas sahaja untuk anda semua faham serba sedikit. Bukan fakta penuh ia hanya sedikit perkongsian daripada chef obie dalam industri ini secara langsung dan pengalam karier.
KELAS MASAKAN PERNIAGAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI : BULAN JANUARI DAN FEBUARI 2020 MASAKAN STREET FOOD BELANDA @ DUTCH ( EROPAH )
Pakej 1
BITTERBALLEN & DUTCH MUSTARD DIPPING
YURAN /FEE RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Bitterballen with Dutch Mustard Dipping ( Halal )
Salah satu makanan popular di Belanda,
Dipanggil " Bitterballen" merupakan meatball crispy tradisional belanda yang unik cara pembuatan dan juga rasanya.
"Bitterballen",
Chef obie menggunakan Bahan terbaik & diganti dengan rasa hampir sama tanpa meninggalkan keaslian rasanya. "Bitterballen ini dimakan bersama pasangan cecahnya iaitu Dutch Mustard Dipping".
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Bitterballen sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Mustrad Dressing secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
Pakej 2
KIBBELING & DUTCH TARTAR DIPPING
YURAN /FEE RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Kibbeling with Dutch Tartar Dipping
Merupakan Ikan Pilihan Yang rangup dinikmati bersama pasangannya
Dutch tartar Sauce
( penggunaaan batter yang unik dan autentik dari segi rasa dan penyediaan membezakan
Kibbeling berbeza dengan fish & chips dari U.K mahupun Amerika.
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Kibbeling sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Tartar Sauce secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
Pakej 3
POFFERTJES WITH SNOW POWDER
YURAN /FEE RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Poffertjes with Snow Powder
Merupakan Pancake yang lebih comel berbanding pancake yang sedia ada.
Juga dikenali dengan panggilan poffertjes small dutch fluffy pancake
amat istimewa ia lebih manis berbanding pancake biasa serta dinikmati bersama
jam belanda homemade , taburan aising sugar mahupun snow powder
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Poffertjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Jam secara tradisional.
Merupakan Kombinasi meatball belanda popular dalam portion yang comel.
Meatball dalam bentuk envelope dan popiah yang agak pedas terselit dalam hidangan "Vlammetjes yang popular ini "
Dinikmati bersama 3 jenis Sauce Cili Dutch , garlic dressing dan Dutch dressing
Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Set Vlammetjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Sauce dan Dressing Dutch.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )
( Berpengalaman menghidangkan menu-menu masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )
Tarikh Kelas :
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Sahaja Kelas Tidak Diadakan )
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 9 pagi
Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- CIMB 7619121286
ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan
Antara Testimoni-testimoni pelajar kelas masakan perniagaan popular chef obie
FOODJAM Bukit Rahman Putra Sungai Buloh, Selangor
SAFHYD STEAK HOUSE Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan
SAFHYD STEAK HOUSE No 48 , Jalan Nova u/5 , Subang Bestari Shah Alam
PAK MAON KITCHEN , Yan Kedah Darul Aman
MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY 370 , Jalan Tai Shin Jar Kuching , Sarawak
RESTAURAN RONEY Pusat Perniagaan Adnium Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang
MAKAN SHACK 2186,G floor, Jln Bukit Minyak
Kawasan Perniagaan Asas Murni Bukit Mertajam, Seberang Prai
SNOW BALL DANCE Chef Pak Di, Melaka
DESARU VIBE LOUNGE No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor
MEEN PITSTOP
Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
TAT NASI AYAM
Desaru Bandar Penawar, Johor
DAPUR AISHAH Wisma Central , Kuala Lumpur
THE GRINDER Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )
FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc Tasek kenyir, Terengganu
NEVER BACK DOWN Kedah Darul Aman
STEAKHOUSE Kelantan
STEAKHOUSE WESTERN Penang
WESTERN BROTHERS Johor
RESTORAN KUNING KUNYIT Damansara Height , Kuala Lumpur
MALAYSIA CATERER Texas, United State Of America
HOR RESTAURANT Hong Kong , Republik Of China
DEE HOUSE RESTAURANT Taman Bukit Rambai , Melaka
MERCIK CHAR KUEY TEOW Parit Raja, Batu Pahat, Johor
BEST CHAR KUEY TEOW Petaling Jaya , Selangor
CHAR KUEY TEOW Kg baru, Kuala Lumpur
DAPUR LAILII Kajang, Selangor
SATAY xxxxxx Kajang, Selangor
SATAY MUADZAM Pahang Darul makmur
CAKOI Ipoh, Perak
Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak.
KELAS MASAKAN PERNIAGAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI : BULAN JANUARI DAN FEBUARI 2020 MASAKAN STREET FOOD BELANDA @ DUTCH ( EROPAH )
Pakej 1
BITTERBALLEN & DUTCH MUSTARD DIPPING
YURAN /FEE RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Bitterballen with Dutch Mustard Dipping ( Halal )
Salah satu makanan popular di Belanda,
Dipanggil " Bitterballen" merupakan meatball crispy tradisional belanda yang unik cara pembuatan dan juga rasanya.
"Bitterballen",
Chef obie menggunakan Bahan terbaik & diganti dengan rasa hampir sama tanpa meninggalkan keaslian rasanya. "Bitterballen ini dimakan bersama pasangan cecahnya iaitu Dutch Mustard Dipping".
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Bitterballen sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Mustrad Dressing secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
Pakej 2
KIBBELING & DUTCH TARTAR DIPPING
YURAN /FEE RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Kibbeling with Dutch Tartar Dipping
Merupakan Ikan Pilihan Yang rangup dinikmati bersama pasangannya
Dutch tartar Sauce
( penggunaaan batter yang unik dan autentik dari segi rasa dan penyediaan membezakan
Kibbeling berbeza dengan fish & chips dari U.K mahupun Amerika.
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Kibbeling sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Tartar Sauce secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
Pakej 3
POFFERTJES WITH SNOW POWDER
YURAN /FEE RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Poffertjes with Snow Powder
Merupakan Pancake yang lebih comel berbanding pancake yang sedia ada.
Juga dikenali dengan panggilan poffertjes small dutch fluffy pancake
amat istimewa ia lebih manis berbanding pancake biasa serta dinikmati bersama
jam belanda homemade , taburan aising sugar mahupun snow powder
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Poffertjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Jam secara tradisional.
Merupakan Kombinasi meatball belanda popular dalam portion yang comel.
Meatball dalam bentuk envelope dan popiah yang agak pedas terselit dalam hidangan "Vlammetjes yang popular ini "
Dinikmati bersama 3 jenis Sauce Cili Dutch , garlic dressing dan Dutch dressing
Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Set Vlammetjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Sauce dan Dressing Dutch.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )
( Berpengalaman menghidangkan menu-menu masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )
Tarikh Kelas :
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Sahaja Kelas Tidak Diadakan )
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 9 pagi
Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- CIMB 7619121286
ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan
Antara Testimoni-testimoni pelajar kelas masakan perniagaan popular chef obie
FOODJAM Bukit Rahman Putra Sungai Buloh, Selangor
SAFHYD STEAK HOUSE Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan
SAFHYD STEAK HOUSE No 48 , Jalan Nova u/5 , Subang Bestari Shah Alam
PAK MAON KITCHEN , Yan Kedah Darul Aman
MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY 370 , Jalan Tai Shin Jar Kuching , Sarawak
RESTAURAN RONEY Pusat Perniagaan Adnium Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang
MAKAN SHACK 2186,G floor, Jln Bukit Minyak
Kawasan Perniagaan Asas Murni Bukit Mertajam, Seberang Prai
SNOW BALL DANCE Chef Pak Di, Melaka
DESARU VIBE LOUNGE No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor
MEEN PITSTOP
Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
TAT NASI AYAM
Desaru Bandar Penawar, Johor
DAPUR AISHAH Wisma Central , Kuala Lumpur
THE GRINDER Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )
FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc Tasek kenyir, Terengganu
NEVER BACK DOWN Kedah Darul Aman
STEAKHOUSE Kelantan
STEAKHOUSE WESTERN Penang
WESTERN BROTHERS Johor
RESTORAN KUNING KUNYIT Damansara Height , Kuala Lumpur
MALAYSIA CATERER Texas, United State Of America
HOR RESTAURANT Hong Kong , Republik Of China
DEE HOUSE RESTAURANT Taman Bukit Rambai , Melaka
MERCIK CHAR KUEY TEOW Parit Raja, Batu Pahat, Johor
BEST CHAR KUEY TEOW Petaling Jaya , Selangor
CHAR KUEY TEOW Kg baru, Kuala Lumpur
DAPUR LAILII Kajang, Selangor
SATAY xxxxxx Kajang, Selangor
SATAY MUADZAM Pahang Darul makmur
CAKOI Ipoh, Perak
Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak.