Halaman

Jumaat, 11 Ogos 2023

MAJALAH RASA NASI KURMA BERSAMA AYAM MASAK MERAH Chef Obie

 MAJALAH RASA NASI KURMA BERSAMA AYAM MASAK MERAH Chef Obie


Salam Jumaat , sukacita Chef Obie kongsikan kembali resepi - resepi di scomed & Majalah-majalah masakan tempatan, resepi kali ini  merupakan NASI KURMA BERSAMA AYAM MASAK MERAH yang telah dikongsikan tahun 2016. InshaAllah semoga perkongsian ulangan kecil ini bermanfaat .

BAHAN-BAHAN:

2 cawan Beras Basmathi | rendam 30 minit
2 sudu sudu makan mentega
½ inci halia | kisar
1 sudu besar rempah Kurma-
1 biji bawang Holland |dicincang halus
2 ulas bawang putih |di halus
1 sudu kecil bunga Lawang
1 batang kulit Kayu Manis
1 sudu kecil buah Pelaga
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 tangkai daun ketumbar
Gula dan garam secukup rasa
3 ½ cawan air rebusan ayam

CARA MEMASAK:

Panaskan mentega. Tumis bawang Holland, putih, halia,kulit kayu manis, buah Pelaga, bunga lawang hingga wangi.
Masukkan rempah Kurma, kemudian tambah sedikit air, tumis hingga pencah minyak.
Kemudian tuangkan tumisan ini ke dalama periuk nasi yang berisi beras dan air rebusan ayam. Kacau rata.
Lengkapkan rasa dengan garam dan gula secukupnya.
Setelah nasi separuh masak masukkan daun ketumbar, kemudiaan biarkan nasi masak.
Nasi siap dihidangkan dengan Ayam Masak Merah.

AYAM MASAK MERAH:

BAHAN-BAHAN AYAM GORENG


500gm ayam | bersihkan dan potong lapan
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan garam halus
Minyak masak secukupnya

BAHAN-BAHAN MENUMIS:

2 biji bawang besar |kisar
5 ulas bawang merah |kisar
3 sudu makan pes cili kering
2 biji tomato |kisar
1 sudu teh serbuk kunyit
1 batang kulit Kayu Manis
2 kuntum bunga lawang
1 helai daun pandan | simpul
2cm belacan | kisar

Air secukupnya

Garam, gula dan perasa secukupnya
Minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:

Untuk ayam goreng. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga garing dan ketepikan.
Keluarkan minyak, tinggal sedikit untuk menumis, tumis bahan penumis hingga wangi.
Masukkan bahan kisar diikuti pes cili, kacau lagi hingga pecah minyak.
Masukkan sedikit air dan biarkan ia mereneh,

masukkan belacan, garam, gula dan perasa secukupnya.
Setelah secukup rasa, kecilkan api dan masukkan ayam goreng dan gaul rata.
Ayam sedia dihidangkan dengan Nasi Kurma.


INFO CHEF OBIE :

Selain Ayam Masak Merah, nasi ini boleh dipelbagaikan lauknya, termasuk dengan daging atau kambing. Ikut kesukaan keluarga anda.

Saiz Hidangan : 4-5 orang

Waktu memasak: 45 minit

Jenis masakan: Menu utama

Keistimewaan: Sedap dan berperisa

Cara memasak, tumis dan reneh

Anggaran kos: RM26.00

Pihak Chef Obie kongsikan informasi berkenaan kursus masakan katering dan restoran untuk anda yang tercari-cari peluang menuntut ilmu bagi membantu perniagaan anda . InshaAllah...kursus-kursus anjuran Chef Obie aktif membantu peniaga dan usahawan baru tempatan dan luar ini sejak tahun 2012 beratus testimoni untuk dicontohi .

KURSUS MASAKAN KATERING DAN RESTORAN POPULAR OLEH CHEF OBIE 2023/24





 



Assalamamualaikum wbt dan Salam Sejahtera

Chef Obie & MGJ CONSULTANCY telah berjaya melahirkan beratus peniaga dan usahawan baru berdaya saing di merata Malaysia yang Tercinta malah juga di Singapore , Indonesia , Brunei Darussalam , Hong Kong , Maldives , Amerika Syarikat dan banyak lagi sejak tahun 2012 hingga kini.
Malahan aktif mengadakan Kelas-kelas Masakan Untuk Warga Jepun Di Malaysia.

MGJ CONSULTANCY

Disini Chef Obie sebagai Chef Profesional mengajar dan berkongsi ilmu dan pengalaman dalam menyediakan pelbagai menu hidangan untuk anda gunakan sebagai kemahiran peribadi dan untuk dikembangkan menjadi pilihan utama dalam perniagaan anda.Jangan berlengah tunggu dan tunggu ekonomi dunia pulih ekonomi negara pulih , kita sebagai rakyat - peniaga dan usahawan yang akan menghidupkan microekonomi negara .

 Peri Pentingnya anda perlu menajamkan ilmu masakan perniagaan , baking dan komersial bersama Chef Obie Pada Tahun 2023/24 ini ! 

Lebih 100 pilihan kursus sebelum ini , terkini pihak Chef Obie telah mengecilkan skop kursus mengikut permintaan paling ramai sejak mula di anjurkan tahun 2012. Malah yuran juga telah di pertimbangkan dan disesuaikan dengan kos dan permintaan hari ini. 

Anda juga diberi pilihan  subjek adds on ( tambahan ) untuk kursus tertentu seperti kursus western food , kursus mee kari nyonya ,kursus masakan katering dan restoran ianya diwujudkan sekiranya anda ingin menambah menu mengikut keperluan dan kepentingan anda.

InshaAllah KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL 2023/24 membantu dan memudahkan anda yang baru ingin menceburkan diri dalam dunia perniagaan berasaskan makanan mampu untuk turut serta dan ikuti kursus ini sama ada jauh mahupun dekat dan seterusnya terus bersaing dalam pasaran offline mahupun online.


KURSUS 6 MASAKAN KATERING DAN RESTORAN 

Yuran Terkini Hanya RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik ( Yuran Asal RM3000 )

Pilihan Pelajar :

1. Set Nasi Minyak Mewangi 
2. Set Nasi Beriyani Johor
3. Set Nasi Hujan Panas 
4. Set Nasi Tomato
5. Set Nasi Kabuli 
6. Set Nasi Beringin
7. Set Nasi Ambeng Jawa
8. Set Nasi Ayam Goreng Berempah
9. Set Nasi Ayam Hainan & Condiments
10. Set Nasi Ayam Golden Roasted & Condiments
11. Set Nasi Arab Ayam Mandi & Condiments
12. Set Nasi Arab Lamb Mandi & Condiments
13. Set Nasi Asam Pedas Johor & Condiments
14. Set Nasi Asam Pedas Melaka & Condiments
15. Set Nasi Ikan Bakar & Air Asam
16. Set Nasi Seafood Bakar Portugis & Condiments
17. Set Nasi Masak Lemak Daging Salai & Condiments
18. Set Nasi Masak Lemak Itik Salai & Condiments
19. Set Nasi Ayam Penyet & Geprek
20. Set Nasi Dagang Terengganu
21. Set Nasi Minyak Terengganu
22.Set Nasi Ayam Kam heong & Kung Pao
23 Set Nasi Chili Crab & Salty Egg Prawn 

M.E.P Untuk ke semua Menu
Standard resepi Untuk Perniagaan Katering ( Buku Standard Resepi )
Tips-tips menyediakan hidangan mengikut menu katering / restoran untuk 10-1000 pax
Pelajar belajar secara hands on 1 to 1
Tips membeli bahan mentah dari pembekal dan cara membuat tempahan.





















Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )

( Berpengalaman menghidangkan menu-menu pelbagai masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia juga merupakan anak didik Golden Hand Executive Pastry Chef Mahmod & Executive Chef William H Hewitt )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 9 pagi
Tarikh Kelas : Setiap Hari Kelas Diadakan Kecuali Hari Jumaat. Pelajar Boleh Pilih Sendiri Tarikh Dan Harinya.
Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )
Peri Penting Untuk Pelajar : Pelajar WAJIB membuat dan menunjukkan RTK sehari sebelum kelas diadakan .
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja , face mask dan sanitizer disediakan oleh pihak Chef Obie / MGJ CONSULTANCY.
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- MAYBANK 151409098193
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan

MGJ CONSULTANCY

Tiada ulasan:

Catat Ulasan