RESEPI AIR JAGUNG LEMAK MANIS
Halaman
Rabu, 24 Januari 2024
RESEPI AIR JAGUNG LEMAK MANIS BALANG 33 LITER Chef Obie
RESEPI AIR BALANG 33 LITER BAZAAR RAMADHAN Chef Obie 2024
RESEPI AIR BALANG 33 LITER BAZAAR RAMADHAN Chef Obie 2024
Alhamdulillah sambutan anda yang mencari resepi air yam atau air keladi ini memberangsangkan juga dalam blog Chef Obie Ini jejak juga 17xxx views pelawat .Mungkin perkongsian chef ini kecil sahaja , tapi jauh harapan Chef Obie agar dapat membantu lebih ramai peniaga kecil menambah pendapatan.
Kalau anda ingin tahu sebalang AIR JUS KELADI BAZAAR RAMADHAN CHEF OBIE ini mampu menghasilkan pendapatan tidak kurang RM200 - 250 untuk 1 x balang sekiranya habis .Anda jual RM2 secawan plastik hingga RM5 seplastik ikat mati. InshaAllah Chef akan kongsikan juga resepi AIR JAGUNG LEMAK BERKRIM untuk anda yang tercari-cari resepi Air Jagung Power !
Chef Obie juga pernah merasa 5 tahun berniaga air dan makanan di Bazaar Ramadhan Di Pandan Indah & Taman Mulia Ampang. Walau ketika itu masih terikat dengan Pekerjaan Tetap Di Salah Satu XXXX milik Petronas . Tetap steady..layan aje , hidup ni bukan tentang pangkat dan RM semata-mata ,Tapi lebih kepada kepuasan , pengalaman dan perkongsian.
https://youtu.be/Knw-7p3HQ_A
Biskut Coklat Raya
Dulu-Dulu Chef Obie
Chef Obie's Old Time Chocolate Cookies
250gm Marjerin
250gm margarine
180gm | 1 cawan Gula
180gm | 1 cup of sugar
1 biji kuning telur
1 no of egg yolk
1 sdt Esen Vanilla / Serbuk Vanilla
1 tspn vanilla essence/vanilla powder
*Guna senduk nasi atau boleh
Ramas guna jari sahaja
* roughly mix using spatula or using fingertips
*Hanya perlu sekadar bahan bercampur
Only to mix the ingredients
50gm | 1/2 cawan Tepung Jagung
50gm | 1/2 cup of corn flour
375gm | 3 cawan Tepung Gandum
375gm | 3/4 cup of flour
55 gm | 3/4 cawan Serbuk Koko
55gm | 3/4 cup of cocoa powder
*Kacau sebentar guna senduk nasi
Bila hampir menjadi doh gunakan tangan
Mix using rice spatula, when it turning into dough, use hand
*Sediakan plastik spatula & pencanai
Prepare a plastic spatula & rolling pin
*Ambil doh untuk dicanai
Menggunakan pencanai
Take a dough to flatten
*Pastikan ketebalan doh yg dicanai
1 sm atau 2 sm ( pilihan )
Ensure the thickness of dough 1cm/2cm
*Guna cutter cookies yg anda suka
Use any shape of cookies cutter of choice
*Gunakan plastik spatula utk
Memudahkan angkat doh yg yelah dicutter
Use the thin plastic spatula to
easily lift the cutted dough
*Memudahkan angkat doh yg telah dicutter
Susun diatas loyang pembakar
Arrange on baking tray
*Bancuh egg wash bersama dengan sedikit minyak masak
Mix egg wash with a small dose of oil
*Sapukan egg wash yg telah dibancuh dengan Minyak masak ke atas permukaan doh
Apply eggwash onto the cutted dough
*Kemudian taburkan coklat urai
Sprinkle coklat rice on top of the cutted dough
*Bakar pada suhu 150'- 160'c
Bake at 150°c- 160°c at 15-20 min based on own oven
Masa 15 -20 minit ikut oven masing-masing
Resepi | Video : Chef Obie
Translator : Jane Foster Diploma In Translate
Chef Obie juga ada kongsikan Resepi DUTCH BUTTERCAKE di You tube OBtv , Ia mudah disediakan selain sedap dinikmati dan boleh dijadikan jualan kepada baker-baker online tempatan boleh selit menu baru ! Boleh juga dijadikan sebagai kek Raya tahun ini.
Kepada anak didik Chef Obie di Semenanjung , Sabah Dan Sarawak , Terima kasih kerana sejak tahun 2012 hingga kini telah membawa ilmu masakan barat dalam perniagaan masing-masing. Semoga kalian terus maju jaya dan teruslah menggali ilmu masakan dan perniagaan mengikut kesesuaian ekonomi dan negara.
Chef Obie AKTIF mengadakan
1.KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL
2.KURSUS/PROGRAM UNTUK BAKAL PESARA
3.FILE KIT DAN PENDRIVE ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN KEK DAN BAKERI
4.PELBAGAI PROGRAM-PROGRAM F&B - TERMASUK WORKSHOP MASAKAN & BAKING
Ingin Tahu Nombor Pembekal Utama Bahan Kek Dan Bakeri ? Tiada Pembekal Yang Melayan Anda ?Jom Buka Kedai Bahan Kek dan Bakeri Dengan Mudah Hubungi Chef Obie
Ingin Tahu Nombor Pembekal Utama Bahan Kek Dan Bakeri ? Tiada Pembekal Yang Melayan Anda ?Jom Buka Kedai Bahan Kek dan Bakeri Dengan Mudah Hubungi Chef Obie
Masyarakat / Komuditi mula memikirkan cara untuk menjana ekonomi tetapi syaratnya perlu dengan selamat atau konsisten atau kurang isu kerugian dan mampu menampung kehidupan dalam jangka masa panjang walau melalui zaman pendemik dan endemik .Salah satu cabang praktikal yang mendapat perhatian di kala ini adalah dengan MEMBUKA KEDAI BAHAN KEK DAN BAKERI sendiri.
Alhamdulillah , Chef Obie cukup teruja apabila masyarakat mula sedar akan peri penting perniagaan bahan bekalan bakeri , kek dan pastri ini .Chef Obie sebagai satu-satunya Professional yang memberi guide atau mengajar dan berkongsi ilmu " Cara buka kedai bahan bakeri di Malaysia , Sabah dan Sarawak dengan mudah sahaja".
Anda perlu sedar diri ketika ini, Tiada ilmu percuma dalam duniawi sedangkan ilmu ukhrawi juga perlu menuntut dengan guru dan cara yg betul. Ilmu yang anda dapati dengan senang dan mudah contonhya cara curi-curi cedok-cedok melalui google tidak semuanya tepat dan telus dan tidak boleh disandarkan sepenuhnya sebagai jawapan yang dicari .
Memang TIADA yang sudi KONGSI ILMU BUKA KEDAI BAHAN BAKERI SECARA PERCUMA di mana-mana platform sekalipun . Ya Memang Benar !!! Hanya pihak Chef Obie sahaja yang bersusah payah kongsikan ilmu eksklusif ini pada umum.
Anda perlu berguru dan perlu ada ilmu yang betul dan tepat jika ingin turut serta dalam keluarga industri kedai bahan bakeri ini. Banyak Beza Ilmu percuma dengan ilmu berbayar yang eksklusif.
Chef Obie yakin anda telah mula terbuka minda dan mula faham akan keberkatan mencari ilmu yang sebenar dengan cara lebih berkat dan praktikal.
Ya Benar, Chef Obie berkongsi ilmu eksklusif yang berbayar untuk anda yang memerlukan Ilmu "ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI" ini sejak tahun 2013 hingga hari ini. Malah produk chef ini telah melalui fasa-fasa tertentu kemaskini dan upgrade , Dari Harga RM2200 hingga RM9400.
Era Pendemik Dan Endemik menjadi saksi FILE KIT DAN PENDRIVE ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI
Mendapat perhatian dan permintaan yang baik selain Kejayaan pemilik -pemilik file kit ini sebagai TESTIMONI BERJAYA membuka kedai bekal bahan bakeri milik masing-masing dalam tahun yang mencabar dunia dengan kehadiran pendemik COVID 19
Assalammualaikum wbt ,
Saya Chef Obie a.k.a Muhamad Gunawan Hj Jamil selaku pengasas FILE KIT DAN PENDRIVE ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI semenjak tahun 2013/2014 sehingga kini.Sukacita memaklumkan bahawa "Produk Eksklusif" keluaran MGJ CONSULTANCY ini amat memenuhi keperluan bakal-bakal peniaga dan usahawan kedai bahan bakeri di Malaysia. Terutama untuk mereka yang baru ingin berjinak dalam industri pembekal.
Contoh terkini
Pemilik File Kite Dan Pendrive yang berjaya membuka kedai bahan bakeri mereka sendiri di kala pendemik COVID 19 .
1.WAKE & BAKE BAKERY STORE ( Buka ketika pertama kali lockdown MCO )
PT 20455, Tingkat Bawah ,Kg Tebing Tembah ,Paka Terengganu.
Masa Perniagaan :
Dibuka Setiap Hari dari pukul 9 pagi hingga 5 petang , Hari Jumaat 9 pagi hingga 1230 tengah hari
Tel: 013 9803286
2.VANILLA LAVENDER ( Buka Selepas Lockdown MCO )
11, JALAN Masjid SULTAN 40/KS13, Persiaran Masjid Sultan,
Kampung Perigi Nenas, 42920 Port Klang, Selangor.
Waktu Perniagaan :
Dibuka Setiap Hari dari pukul 10 pagi hingga 7 malam ( ada hari tertentu yg akan tutup hingga 12 tengah malam )
Tel : 019 2212099
3.MAWAR BAKING MART ( Buka Selepas Lockdown MCO )
No 5 Taman Irama 71600,
Kuala Klawang, Negeri Sembilan.
Waktu Perniagaan :
Dibuka Setiap Hari dari pukul 9 pagi hingga 6 petang , KECUALI Hari Ahad Tutup.
Tel : 06 6134427
4. BUTTER VANILLA ( Buka Selepas Lockdown MCO )
NO 4, Jalan Diplomatik 3/1, Presint 15,
62050 Putrajaya, Wilayah Persekutuan Putrajaya.
Waktu Perniagaan :
Isnin hingga Khamis dibuka 9 pagi hingga 7 malam , Sabtu Dan Ahad dibuka 9 pagi hingga 9 malam , Jumaat tutup.
Tel : 019 3096306
UUC
Universiti Utama Condominium
Telipok , Kota Kinabalu , Sabah
Sebarang pertanyaan
Berkaitan pembelian bahan bakeri
( semasa PKPB )
Tel : 017 9133606
016 8810808
6.KOKO MANIS TRADING ( Buka pada 4 tahun yang lepas )
PT 5052, Kompleks Perniagaan Saidina Ali, Kok Lanas, 16450 Ketereh, Kelantan
Masa Perniagaan :
Dibuka Setiap Hari dari pukul 10 pagi hingga 6 petang KECUALI hari Jumaat Tutup.
Tel : 012 9694076
7.WANN'S INGREDIENTS HOUSE
Lot 51020-C , Sungai Tarom , Bandar Permaisuri 22100 Setiu , Terengganu
Berdekatan dengan WOW Roti Canai
Masa Perniagaan :
Dibuka Setiap Hari dari pukul 9 pagi hingga 6 petang KECUALI hari Jumaat Tutup.
Tel : 013 9590381 013 9958593
8.API SEJOK PEMBEKAL BAHAN BAKERI
Taman Anda Ipoh ( Bersebelahan dengan Petronas )
Mula dibuka pada 1 April 2021
Masa Perniagaan :
Dibuka Setiap Hari dari pukul 9 pagi hingga 6 petang KECUALI hari AHAD Tutup.
Tel : 019 2911959
9. MY HOME BAKER PEMBEKAL BAHAN BAKERI
Taman3049 , Jalan Merbau 3 , Bandar Putra
81000 Kulai , Johor Darul Takzim
Dibuka Setiap Hari dari pukul 930 pagi hingga 7 petang KECUALI hari Sabtu 930 pagi hingga 5 petang .
Tel : 013 7722341
10. IKHA BAKERY MART PEMBEKAL BAHAN KEK , ROTI , BISKUT DAN PERALATAN
Taman Sungai Durian , Sebelah Tadika Si Cilik Bistari ,
18000 Kuala Krai , Kelantan.
Tel : 016 9886839
Intipati juga SENTIASA DIUPDATED DAN DIUPGRADE tahun demi tahun bagi meamstikan relevannya FILE KIT DAN PENDRIVE ini. ( Asal produk dikenali dengan FILE KIT DAN CD ROM )
Kejayaan FILE KIT DAN PENDRIVE ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI Membantu Usahawan Bahan Bakeri Membuka Perniagaan Sendiri bukan sesuatu yang baru , Pihak Chef Obie dan MGJ CONSULTANCY sentiasa mengupgradekan intipati file bersesuaian dengan perkembangan industri bahan bakeri terkini .
Anda yang berimpian dan berminat dengan perniagaan jenis pembekal bahan bakeri , tapi tidak tahu caranya , tidak tahu kos , tidak tahu bagaimana untuk mendapatkan bekalan produk bahan-bahan bakeri , jangan segan hubungi kami segera di talian Hot dibawah.
Tindakan pantas anda menjadikan impian anda satu kenyataan.
http://chefgunawanmalaysia.blogspot.com/p/blog-page_17.html…
FILE KIT ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI