Halaman

Sabtu, 10 Februari 2024

Jadual Kelas Masakan Chef Obie Bulan Febuari 2024

 Jadual Kelas Masakan Chef Obie Bulan Febuari 2024


Tarikh Pilihan Kelas Bulan Febuari 2024 Chef Obie

4 / 2 / 2024 Ahad

8 / 2 / 2024 Khamis

15 / 2 / 2024 Khamis

17 / 2 / 2024 Sabtu

18 / 2 / 2024 Ahad 

22 / 2 / 2024 Khamis

24 / 2 / 2024 Sabtu

25 / 2 / 2024 Ahad

29 / 2/ 2024 Khamis






KURSUS 1 WESTERN FOOD

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Breaded Chicken Chop
Grill Chicken Chop
Fried Chicken Chop
Base Water Marinated
Buat Tepung CRISPY
Coleslaw
Mash Potato 
Western Stock
Gravy
Western Black Pepper Sauce & Mushroom Sauce

Sekiranya anda ingin Adds On subjek western food yang lain
Lamb Shanks atau Lamb Stew + Herbs Bread RM500
Lamb Chop atau Lamb Rack Primium RM500
Mint Sauce & BBQ Pepper Sauce RM300
Fish And Chips ,Irish Tartar Dressing & Garlic Dressing RM1500
Chicken Lasagna RM500
Beef Lasagna RM500
Chicken Bolognese RM500
Beef Bolognese RM500
Wild Mushroom Soup RM300
Asparagus Soup RM300
Clam Chowder RM300
French Onion Soup RM300
Smash Burger Beef Patties RM500
Beef Stroganoff ( dish in pasta ) RM500
Sloppy Joes ( ground beef with garlic bread ) RM500
1000 island & BBQ hot Sauce RM300
Creamy Taco dressing & Garlic Dressing RM300
Custom Set Kelas Steak & Platting - RM1700


KURSUS 2 SATAY AYAM 

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Ibu sambal satay
Ibu kuah kacang marbeles
Asas penggunaan bahan satay terbaik & sedap 
Penyediaan kuah kacang marvoulles ,sambal garing dan nasi impit
Perapan yang betul
Cara memotong daging ayam dengan betul supaya juicy walau dibakar garing
Cara mencucuk satay
Cara membakar satay dengan betul & Wangi
Cara penyimpanan frozen
Kos dan cadangan harga jualan

KURSUS 3 SATAY DAGING

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Ibu sambal satay
Ibu kuah kacang marbeles
Asas penggunaan bahan satay terbaik & sedap 
Penyediaan kuah kacang marvoulles ,sambal garing dan nasi impit
Perapan yang betul
Cara memotong daging lembu dengan betul supaya juicy walau dibakar garing
Cara mencucuk satay
Cara membakar satay dengan betul & Wangi
Cara penyimpanan frozen
Kos dan cadangan harga jualan



KURSUS 4 CHAR KUEY TEOW ( CKT )

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Membuat Sos Asas CKT.
Penyediaan Asas- Miss En Place CKT & KTG
Penyukatan & Standard CKT & KTG
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi.
Kos & Cadangan Harga Jualan 

KURSUS 4.i GORENGAN WOK ALA CARTE    - Nasi Goreng Kampung , Yong Chow , Nasi Goreng Ikan Masin atau Nasi Goreng Ayam Crispy , Mee Goreng , Maggi goreng , Bihun Goreng

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Penyediaan Bahan Asas Ala carte.
Sukatan untuk 1 portion ordering.
Masa gorengan yang diperlukan.
Kesesuaian platting
Penggunaan Standard Resepi
Kos & Cadangan Harga Jualan 


KURSUS 5 MEE KARI NYONYA

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Asas Penyediaan KUAH MEE KARI NYONYA 
Asas membuat PASTE MEE KARI NYONYA UTK PERNIAGAAN
Cara Memasak KARI AYAM KERING Yang Betul
Cara Membuat Cili atau Sambal Cili MEE KARI 
Penyediaan Condiments MEE KARI
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN

Sekiranya anda ingin Adds On subjek MEE KARI NYONYA yang lain
Paste air longan RM300


KURSUS 6 MASAKAN KATERING DAN RESTORAN 

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Pelajar Pilih 1 sahaja subjek dibawah :

1. Set Nasi Minyak Mewangi 
2. Set Nasi Beriyani Johor
3. Set Nasi Hujan Panas 
4. Set Nasi Tomato
5. Set Nasi Kabuli 
6. Set Nasi Beringin
7. Set Nasi Ambeng Jawa
8. Set Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah
9. Set Nasi Ayam Hainan & Condiments
10. Set Nasi Ayam Golden Roasted & Condiments
11. Set Nasi Arab Ayam Mandi & Condiments
12. Set Nasi Arab Lamb Mandi & Condiments
13. Set Nasi Asam Pedas Johor & Condiments
14. Set Nasi Asam Pedas Melaka & Condiments
15. Set Nasi Ikan Bakar & Air Asam
16. Set Nasi Seafood Bakar Portugis & Condiments
17. Set Nasi Masak Lemak Daging Salai & Condiments
18. Set Nasi Masak Lemak Itik Salai & Condiments
19. Set Nasi Ayam Penyet & Geprek
20. Set Nasi Dagang Terengganu
21. Set Nasi Minyak Terengganu
22.Set Nasi Ayam Kam heong & Kung Pao
23 Set Nasi Chili Crab & Salty Egg Prawn 

M.E.P Untuk ke semua Menu
Standard resepi Untuk Perniagaan Katering ( Buku Standard Resepi )
Tips-tips menyediakan hidangan mengikut menu katering / restoran 
Pelajar belajar secara hands on 1 to 1
Tips membeli bahan mentah dari pembekal dan cara membuat tempahan.



KURSUS 7 NASI LEMAK ANTARABANGSA

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Asas Menyediakan Nasi lemak berlemak & Wangi 
Penyediaan PES Ibu Sambal
Penyediaan Sambal Tumis Ikan Bilis
Penyediaan Ayam Goreng Berempah


KURSUS 7 ANEKA MEE FOOD COURT & RESTORAN 

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Pelajar Pilih 1 sahaja subjek dibawah : :

1. Set Mee Sizzling
2. Set Mee Rebus Johor & Condiments
3. Set Mee Bandung Muar
4. Set Mee / Bee Hoon Sup Utara & Condiments
5. Set Mee / Bee Hoon Hailam & Condiments
6. Set Laksa Johor & Condiments
7. Set Laksa Penang & Condiments
8. Set Laksa Sarawak & Condiments

Asas Penyediaan Mess En Place- 
Penyediaan Ibu Pes
Sukatan ala Carte
Penyimpanan
Sukatan standard resepi
Cadangan harga jualan


KURSUS 8 ROJAK PASSEMBUR & CONDIMENTS 

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Penyediaan Condiments
- Cucur Kembang / Naik
- Cucur Kelapa
- Cucur Crispy Berempah
& etc yg bersesuaian.
Penyediaan IBU PASSEMBUR atau PES PASSEMBUR
Sukatan Standard Bizz bagi memudahkan peniaga mengekalkan kesedapan rasa setiap Hari.
Penyimpanan yg better untuk peniaga
Penetapan Harga Jualan Dan Portion.


KURSUS 8 SOS YONG TAU FOO DAN TOM YAM ODEN ALA FAMILYMART

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Sos Hitam Manis Dan Sos Cili Yong Tau Foo Original 
Sup & Stok Yong Tau Foo Original
PES Tom Yam Oden Ala Familymart

Belajar membuat Ibu atau PES Sos Hitam Manis Original Yong Tau Foo-
Belajar membuat Sos Cili Original Yong Tau Foo -
PERCUMA Belajar membuat Sup @ Stok Original Yong Tau Foo-
Belajar membuat Ibu atau PES TOM YAM ala familymart
Belajar cara menggunakan Buku Standard Resepi & kelas diadakan secara Hands On
Belajar cara penyimpanan dan membuat dalam kuantiti untuk PERNIAGAAN.


KURSUS 9 MASAKAN KOREA HALAL

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Pilihan Pelajar :
1. Legasi Kimchi
2. Legasi Gimbap / Kimbap
3. Legasi Bibimbap
4. Legasi Ramyeon
5. Legasi Korean Fried Chicken

Asas Membuat Kimchi Asli Korea 
Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )

Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
Asas Membuat Gimbap Tuna 
Asas Membuat Gimbap Telur
Asas membuat Gimbap Sayuran

Asas Penyediaan Bibimbap 
( Nasi Campur Korea Popular )
Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
Seperti sayur-sayuran , daging ,sos dan nasi korea

Asas Penyediaan Ramyeon Kimchi
Asas Penyediaan Ramyeon Bulgogi
Asas Penyediaan Ramyeon Pedas
Asas Penyediaan Ramyeom Sayuran 
Asas Penyediaan Ramyeon Telur
Asas Penyediaan Guksu

Asas Penyediaan Tepung Rangup  Istimewa Korea
Asas Membuat Sos Korea
Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
Cara Menggoreng dengan betul
Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken

KURSUS 9 ROTI BENGGALI DAN KACANG POOL

Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik

Asas Menguli Doh Benggali dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan  & mixer )
Cara buat softener / bread improver yang mudah
Timbangan dan saiz benggali yang betul 
Suhu dan masa yang tepat
Cara buat ibu pes kacang pool
Cara buat portion niaga kacang pool
Penyimpanan dan Jangka hayat produk
Kos dan cadangan harga jualan



Pelajar juga boleh Adds On Menu lauk pauk dibawah ini sekiranya perlu ✅

Rendang Ayam Minang RM400
Rendang Ayam Berkuah RM400
Rendang Ayam  Pilihan Cara Jawa / Bugis / Melayu RM450
Rendang Ayam Gaya Masak Hotel RM450
Rendang Tok ( Daging ) RM500
Rendang Daging Berkuah RM500
Masak Lemak Ayam RM400
Masak Lemak Cili Api Ayam Berkentang RM400
Ayam Masak Kapitan RM400
Ayam Masak Beriani Johor RM400
Kari Ayam Berkentang RM400
Gulai Kari Ayam RM400
Ayam Masak Merah Mewangi RM400 
Ayam Masak Rose RM400
Ayam Masak Tomato RM400
Ayam Masak Bumbu Bali RM400
Ayam  Masak Kalio RM400
Ayam Goreng Berempah RM400
Kari Ayam Bangladesh RM400
Ayam Goreng Mamak RM400
Ayam / Daging Masak Paprik Hotel RM400
Ayam Masak Madu Mamak RM400
Ayam Masak Varuval RM400
Sup Ayam Thai RM400
Sup Ayam Mamak RM400
Ayam Masak Kerutuk RM400
Ayam Masak Ungkep RM400
Ayam Masak Kicap Nasi Ambeng RM400
Ayam Masak Kung Pao Ala Hotel RM400
Ayam Masak Kam Heong Ala Hotel RM400
Ayam Masak Halia Ala Hotel RM400
Ayam Masak Hijau RM400
Ayam Masak Sos Tiram & Cili Kering RM400
Gulai Ayam Kelantan RM400
Ayam Masak Kuzi RM400
Ayam Percik RM450
Kari Ayam Kentang Berkerisik RM400
Ayam Masak Berlado RM400
Ayam Masak Kurma Berkentang RM400
Ayam Goreng Korea RM400
Ayam Buttermilk RM400
Ayam Masak Teriyaki RM400
Bergedil Ayam RM400

Kari Daging Berkentang RM450
Daging Black Pepper Chinese Style RM450
Daging Masak Hitam Mamak RM450
Daging Goreng Kunyit RM450
Daging Masak Kerutuk Terengganu RM450
Gulai Daging Utara RM450
Bergedil Daging RM450
Stew Daging RM450
Sup Tulang / Gearbox  Singapore ( Merah ) RM450
Daging Masak Beriani RM450
Sup Tulang Mamak RM450
Kari Kambing RM450
Kambing Masak Beriani RM450
Stew Kambing RM450
Kambing Masak Kurma RM450
Kambing Masak Kuzi RM450
Sup Kambing Mamak RM450

Sambal Sotong Kering RM400
Sambal Tumis Sotong RM400
Sotong Goreng Tepung RM400
Sotong Masak Hitam RM400
Sotong Rendam Masak Kicap RM400
Sambal Sotong Sumbat Telur RM450
Kerabu Sotong RM400
Sotong Masak Lemak Padang RM400
Sotong Masak 3 Rasa RM400
Masak Lemak Sotong RM400
Sotong Masak Serai Berkuah RM400
Sotong Masak Kari RM400
Sotong Masak Sos Tiram RM400
Sotong Goreng Kunyit RM400

Sambal Udang Petai RM400
Udang Masak Di Raja RM400
Kari Udang Berkentang RM400
Udang Nenas Masak Lemak Cili Api RM400
Ikan Asin Talang Masak Lemak Nenas RM400
Kari Udang Masak India Selatan RM40
Udang Masak Berempah RM400
Udang Masak Merah RM400
Udang Masak Manis RM400
Rendang Udang RM400
Udang Goreng Berempah RM400
Udang Masak Salted Egg RM400
Udang Masak Sos Tiram RM400
Udang Masak Kari Masalah RM400
Udang Masak Lemak Hijau RM400
Udang Masak Kam Heong RM400

KURSUS 10 KELAS BUAT SHAWARMA

 https://youtu.be/ZcM4ZpUAAdc?si=XYQdmNjkh7ssWFBV

Jom Belajar Buat Shawarma Bersamas Chef Obie ✅
Dalam Kelas Shawarma
Siri Kelas Masakan Perniagaan Baking Dan Komersial Chef Obie 2024

Fees RM3000
Fees RM2700 Pesara / Ibu Bapa Tunggal / Penjaga OKU

Intipati

Belajar Marinated Shawarma 20 Kg Ayam
Penggunaan Rahsia Rempah Ratus Arab Yg Sedap
Belajar Buat Dressing Tx Yang Mantap Sos Txx Berhantu Shawarma
Pelajar di Ajar Menggunakan Shawarma Machine Gas / Shawarma Kebab Griller Yg Di Bawa Pelajar
Sukatan belajar standardize resepi
Cara Penyediaan Shawarma Yg Betul
Cadangan Harga Jualan

***Jika Pelajar Request Belajar Shawarma Daging ( Beef )
Fees RM3300
Fees RM2900 Pesara / Ibu Bapa Tunggal / Penjaga OKU

***Pelajar Wajib Bawa Shawarma / Kebab Machine Gas atau Griller Sendiri Ke Kelas.
***Pelajar akan Bawa Pulang Semua Hasil Shawarma Yang Dipelajari.





BAKING PERSONAL ANEKA BAN MANIS 

Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Asas Menguli Doh dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan  & mixer )
Timbangan dan saiz doh yang betul 
Suhu dan masa yang tepat
Ban Pizza , ban sosej , ban raisin , soft ban , ban kacang , ban kelapa , roti golok
Bungkus , penyimpanan dan jangka hayat
Kos dan cadangan harga jualan

BAKING PERSONAL BAGUETTE VIETNAM BANH MI

Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Asas Menguli Doh dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan  & mixer )
Timbangan dan saiz doh yang betul untuk baguette Vietname
Teknik gulungan dan carikan yang betul untuk baguette vietname
Suhu dan masa yang tepat
Pemilihan daging , hirisan ayam , salad , cara buat jeruk lobak merah dan kicap vietnam
Bungkus , penyimpanan dan jangka hayat
Kos dan cadangan harga jualan

BAKING PERSONAL PIZZA ITALIANO

Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Asas Menguli Doh dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan  & mixer )
Doh Crispy Dan Doh lembut
Canai bersama bahan "Rahsia " utama pizza italiano
Timbangan dan saiz doh pizza yang betul untuk jualan Saiz Personal  & Saiz Family
Suhu dan masa yang tepat
Ibu Basic Tomato , Penggunaan herbs italiano , Penggunaan keju yang sesuai
Pepperoni , Hawaian Chicken , Seafood Marinara , Carbonara ( Spicy / Original )
Tips membakar dan berkaitan
Bungkus , penyimpanan dan jangka hayat
Kos dan cadangan harga jualan

BAKING PERSONAL ANEKA SWISS ROLL

Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Asas membuat adunan yang tepat untuk saiz tertentu
tidak menggunakan instant flour
Asas membuat skin tiger 
Asas membuat filling cream vanilla 
Penggunaan flavor tertentu dan sukatan yang tepat
Teknik menggulung dengan kemas dan mudah
Teknik memotong dan membungkus

BAKING PERSONAL ANEKA BUTTERCAKE

Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Asas membuat adunan yang tepat untuk saiz tertentu
Pemilihan jenis butter
2 teknik membuat buttercake
Gaya eropah & american
Teknik campuran bahan lain untuk menghasilkan kek butter pilihan nda sendiri
Kek Double Coklat Butter juga anda pelajari hingga disesuaikan sukatan untuk membuat cupcake.

BAKING PERSONAL ANEKA CHEESECAKE

Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Asas membuat adunan yang tepat untuk saiz tertentu
American cheesecake & gaya eropah akan dipelajari
Teknik chilled juga dipelajari
Pembuatan filling  Strawbery / Bluberry dan Mango
Teknik Crumble dan penggunaan bahan mudah sebagai base.
Portion chilled dalam plastik container pastry cafe.

BAKING PERSONAL AUSTRIA STRUDLE ( EXPERT )

Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Asas membuat Doh sejuk strudle
Cara mencanai doh strudle dengan betul dan tradisi ( mengekalkan keenakan kukit strudle )
Penyediaan Apple filling , Sweet Curd dan Filling special 
Tips penyimpanan , penggunaan bahan yang sesuai sebagai penarik strudle
Kos dan cadangan harga jualan

KELAS ROTI BENGGALI & KACANG POOL
Yuran RM 3000 Normal , Yuran RM2500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku

Asas Menguli Doh Benggali dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan  & mixer )
Cara buat softener / bread improver yang mudah
Timbangan dan saiz roti benggali yang betul 
Suhu dan masa yang tepat
Cara buat ibu pes kacang pool
Cara buat portion niaga kacang pool
Penyimpanan dan Jangka hayat produk
Kos dan cadangan harga jualan

KELAS TALAM PELANGI NYONYA & TALAM PANDAN NYONYA + Tips Penjagaan
Yuran RM 3000 Normal , Yuran RM2500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Kos Dan Cadangan Harga Jualan
Penyediaan & Penggunaan Bahan Tepat
Cara Kukus Tradisional
Tekstur Dan Rasa Nyonya Dikekalkan

Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )

( Berpengalaman menghidangkan menu-menu pelbagai masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia juga merupakan anak didik Golden Hand Executive Pastry Chef Mahmod & Executive Chef William H Hewitt - Wimbledon )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 1030 pagi
Tarikh Kelas : Sila whtasApp atau hubungi Chef Obie untuk pilihan Tarikh kelas anda http://www.wasap.my/60172260719
Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja , face mask dan sanitizer disediakan oleh pihak Chef Obie / MGJ CONSULTANCY.
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- MAYBANK 151409098193
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan

MGJ CONSULTANCY

Semoga kembali ceria kepada hati-hati yang sedih , hari ini Chef Obie nak berkongsi sedikit ilmu , mudah-mudahan ada manfaatnya bersama.Chef pilih tajuk KARIPAP , memang lah command sangat kuih ni , tapi anda pasti ada yang tak tahu juga jenis-jenis karipap dan asal usulnya


Semoga bertambah sedikit lagi ilmu hari ni yea..

Jom layan..

Karipap merupakan sejenis makanan yang popular di Malaysia,
Thailand dan Singapura. Ia terdapat dalam pelbagai perasa,
bergantung kepada inti di dalamnya. Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang.
Ubi kentang sering digunakan sebagai inti karipap,
adakalanya inti ubi keledek juga digunakan.
Nama karipap boleh dikaitkan dengan inti tersebut,
yang menggunakan serbuk kari sebagai bahan perasa.
Adakalanya sekarang, inti karipap boleh digunakan dengan lada hitam.
Isi ikan yang dibuat sebagai inti karipap, dikenali sebagai temosa.

Di Johor, karipap lebih dikenali sebagai epok-epok.
Dalam bahasa Inggeris pula ia dipanggil curry puff,
tetapi bezanya ialah bentuk curry puff tidak semestinya seperti karipap.
Juga, perbezaan dari segi pembuatan pastri karipap
dan curry puff tidak sama.
Lipatan pada atas karipap yang seperti satu corakan dipanggil kelim.
Kuih karipap juga merupakan kuih rasmi dalam mesyuarat kerajaan atau pun swasta.
Biasanya ia di sertakan dengan kopi dan teh o panas menyebabkan keadaan mesyuarat rasmi lebih ceria.

Karipap daging

Karipap daging merupakan karipap berinti daging dari lembu dengan kentang. Karipap jenis ini merupakan inti karipap yang paling banyak dibuat di Malaysia. Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang. Inti kentang berlada hitam lebih enak dibuat dengan daging.

Karipap ayam

Inti karipap ini ialah daging ayam bersama ubi kentang. Penggunaan bahan perasa serbuk kari lebih bersesuaian dengan daging ayam. Ia juga, merupakan pilihan karipap yang sering dimakan sebagai sarapan mahupun di kala waktu petang.

Temosa/Karipap ikan

Temosa atau karipap ikan dibuat sama seperti karipap lain, tetapi ia mempunyai inti asas yang diperbuat daripada ikan yang digoreng kering bersama bawang dan isi kelapa muda. Rasanya lebih lemak dan tidak pedas.Terkenal di Pahang

Karipap sardin
Karipap sardin merupakan karipap berinti ikan sardin dalam tin yang kerap digunakan sebagai inti karipap ini di Malaysia. Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang mahupun karipap daging. Bagi membezakan karipap jenis ini dicam atau dikenalpasti, kebanyakkan karipap sardin dibuat berbentuk jenis panjang atau pun bulat berbeza dengan karipap biasa yang berbentuk setengah bulat.

Karipap pusing

Karipap pusing merujuk kepada kulit yang digunakan bagi menghasilkan karipap itu. Kulit karipap ini digelek berlapis-lapis dan akan menghasilkan corak berlapis-lapis yang cantik dan lebih garing.Karipap ini juga lebih sedap berbanding karipap yang lain kerana kulitnya yang lebih garing.Intinya dari keledek atau kentang dan bahan perasa dari serbuk kari.

Karipap mini


Karipap ini bersaiz kecil dari karipap yang ada. Kebanyakkan isi karipap ini diisi dengan serunding ikan.

Resepi Karipap Pusing Rangup

(KULIT LUAR)

Doh Minyak:-
350gm tepung gandum
30gm marjerin/ minyak masak
air ais+garam

Cara Membuat

1.satukan dan Gaulkan tepung bersama marjerin.
2.Kemudian, masukkan air dan garam sedikit demi sedikit.
3.Uli menjadi doh. agak2 kalau keras boleh ditambah air, kalau lembut sangat tambah tepung sikit


(KULIT DALAM)

Doh Marjerin:-

150gm tepung gandum+2sb tepung jagung
100gm marjerin

Cara Membuat :

1.Tepung dan marjerin digaul sebati hingga jadi doh,
2.Jika doh keras boleh tambah marjerin,jika lembut sangat tambah tepung sedikit.
3.kemudian, Doh bahagian dalam dibuat bebola kecil, kemudian balutkan dengan doh bahagian luar. Buat sehingga habis
Boleh double kan resepi.

Manakala untuk resepi Inti Karipap

Bahan

500 gm ubi kentang di buang kulit dan dipotong dadu kecil
3/4 cawan Air
1 paket Rempah Kari Ikan @ Daging 
1 Biji Bawang Merah ( kisar )
2 sudu besar Udang Kering
sedikit daun sup dihiris
4 sudu besar Gula pasir
3/4 sudu besar Garam
1 sudu kecil perasa atau stok pati ayam

Cara Penyediaan :

1.Panaskan minyak , tumiskan bawang dan udang kering sehingga pecah minyak, masukkan rempah kari.Kacau mesra dan masukkan air.

2.Masukkan kentang dan biar mendidih, kacau perlahan-lahan.

3.Apabila hampir mengering , masukkan gula garam dan stok,kacau sehingga megering, taburkan daun sup kacau sebentar dan matikan api. 

4.Sejukkan dahulu inti sebelum digunakan .Bagi mengelakkan karipap cepat basi atau rosak.

Anda boleh gunakan resepi karipap pusing ini untuk kegunaan anda sama ada untuk berniaga mahupun untuk keluarga.InshaAllah anda buat pasti menjadi,..




Chef Obie dalam slot Borak Kopitiam bersama 2 pengacara Zack Merican dan Muaz Mohamed dengan tema Rasa Antarabangsa Masakan Belanda pada Ahad 20 Mac 2022.

Sukacita Chef Obie kongsikan 6 Menu Masakan Belanda seperti Bitterballen , Dutch Buttercake , Hotspot , Dutch Oven Bread , Dutch Chocolate Mousse dan 'Demo' pada hari tersebut adalah Hussar Salad .







Chef Obie berpengalaman menyediakan menu antarabangsa seperti " Masakan Belanda " di era tahun 2001 / 2002 Karier Chef Obie bermula di Negara Belanda atau juga dikenali dengan Negara Holland atau Netherland. Kemudian kembali di Malaysia Chef Obie dilatih pula oleh 2 orang Sifu yang hebat iaitu Executive Chef William H Hewitt dan Executive Pastry Chef Golden Hand Mahmood untuk mendalami penyediaan masakan dan baking eropah- Belanda ini. Bersama mereka Chef Obie berpengalaman menyediakan hidangan masakan , pastry , bakeri dan konfeksi untuk VVIP luar negara mahupun tempatan .





Kembali kepada rasa antarabangsa Masakan Belanda Chef Obie. Tinggi harapan Chef Obie dan amat berharap penerimaan masyarakat tempatan Malaysia terhadap Masakan Belanda ini sama seperti penerimaan masakan barat yang lain seperti masakan itali , masakan uk dan us. Masakan Belanda popular dinegara jiran kita Indonesia, masyarakat umum faham akan sejarah Penaklukan Belanda di sana sehingga budaya masakan tempias dan mudah diterima. 



Chef Obie Pasti kebanyakan rakyat negara kita belum pernah menikmati hidangan Belanda ini. Cubalah menerima pelbagai menu dan hidangan Masakan Belanda sama ada melalui media internet mahupun hadir ke kelas masakan khas Belanda ini. Masakan Belanda ini mudah disediakan dan sedap ! tidak memerlukan herba-herba yang banyak mahupun sukar untuk dicari penyediaan bahannya. Anda WAJIB cuba makan , cuba masak dan cuba baking .

Chef Obie juga ada kongsikan Resepi DUTCH BUTTERCAKE di You tube OBtv , Ia mudah disediakan selain sedap dinikmati dan boleh dijadikan jualan kepada baker-baker online tempatan boleh selit menu baru ! Boleh juga dijadikan sebagai kek Raya tahun ini.

Kepada anak didik Chef Obie di Semenanjung , Sabah Dan Sarawak , Terima kasih kerana sejak tahun 2012 hingga kini telah membawa ilmu masakan barat dalam perniagaan masing-masing. Semoga kalian terus maju jaya dan teruslah menggali ilmu masakan dan perniagaan mengikut kesesuaian ekonomi dan negara.

Chef Obie AKTIF mengadakan 

1.KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL 

2.KURSUS/PROGRAM UNTUK BAKAL PESARA 


MGJ CONSULTANCY

Tiada ulasan:

Catat Ulasan