Halaman

Selasa, 22 September 2015

Teruskan Sokongan Anda Terhadap Palestine

Cara Menderma Untuk Bantuan Palestin Menggunakan Bank ( Aman Palestin )

Tabung Palestin Aman Palestin telah dilancarkan secara rasminya oleh DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong Malaysia pada 8 September 2009.
Untuk bantuan melalui bank trasfer, anda boleh menderma ke nombor-nombor akaun berikut

1- Bank Islam (M) Berhad: 12029010047880

2- Maybank (M) Berhad: 562263010787

3- Bank Muamalat (M) Berhad: 12070005133717 – Akaun Bantuan Syria

4- RHB Islamic Bank: 21245760004907

5- Bank Rakyat: 22-080-619592-2

6- CIMB Islamik: 8600460353

7- Tabung Wanita & Kanak-Kanak Palestin |

Bank Islam (M) Berhad: 1202-9010-0598-95

Maklumat bank untuk penghantaran dari luar negera

1. The bank code, full name and address of the bank that you’re transferring to
Bank code ( dh call bank , dia kata biasanya just perlukan SWIFT code- spt dibwh)
MALAYAN BANKING BERHAD
NO. 2, JLN 6C/16, SEKSYEN 16,
43650 BANDAR BARU BANGI,
SELANGOR D.E – MALAYSIA
2. The recipient’s name, address and account number
The amount and currency you wish to send
AMAN PALESTIN BHD
NO.1 JALAN 3/3B, SEKSYEN 3,
43650 BANDAR BARU BANGI,
SELANGOR DARUL EHSAN
no fon : 03-89267019
no faks : 0389259963
Click Here

NAMA AKAUN BANK : AMAN PALESTIN BERHAD
NO. AKAUN : 5622 6301 0787
Bergantung kepada currency yang akan di hantar RM @ AUS Dollar (boleh je mana2)
Biasanya AMAN akan bagi ikut mata wang negara tersebut
3. An email address for the recipient. So they know when you have initiated your IMT. (Please note, this is optional)
kewangan_ap@yahoo.com
4. BIC/ SWIFT CODE of the bank that you wish to be recieved
SWIFT CODE : MBBEMYKL
*Chef Obie Mohon sebarkan kepada yang lain..


#PrayForGaza


 .
.

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ اللهُ وَبَرَكَاتُه

Contest yang pernah diadakan oleh chef obie sempena 1juta view chefgunawanmalaysia.blogspot.com

#throwback

Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera
kepada anda semua yang melayari blog chef obie hari ini.

Pengumuman untuk anda menyertai
" Contest Giveaway Chef Obie 1 Million Views "
yang akan bermula pada minggu hadapan,
Contest ini diadakan bagi menghargai anda semua " my heartbeat "
yang melayari blog chef obie sejak ia mula diujudkan.

" Contest Giveaway Chef Obie ( CGCO ) " ini diadakan sempena 1 juta views di blog chef obie  - chefgunawanmalaysia.blogspot.com.

Pada hari jumaat yang lepas blog chef obie telah mencecah 1 juta views, 
mungkin ia tidaklah banyak mana , tetapi sebagai blogger masakan yang bermula zero.. dan agak jahil dengan i.t apatah
lagi kurang ilmu berblogger ia satu pencapaian yang chef obie tidak jangka dalam masa yang agak singkat juga.
Terima kasih anda semua yang sudi menjadikan blog chef sebagai rujukan.

Berbalik kepada Contest Giveaway Chef Obie ( CGCO )
Ia akan bermula pada hari Isnin 9 Mac 2015 sehingga hari khamis 12 April 2015
dan keputusan pemenang akan diumumkan pada hari Isnin 13 Mac 2015.

Syarat - Syarat Pertandingan 

1.Terbuka kepada semua warga Malaysia , Singapura & Brunai Darussalam & tiada had usia.

2.Wajib menjadi Follower

*Blog chef obie - chefgunawanmalaysia.blogspot.com
*Facebook - chefobie untold 
*Instagram - chef_obie_official 
( sekiranya anda tiada akaun gmail , anda dibenarkan menjadi salah satu follower sama ada di Facebook atau Instagram )

3.Anda semua wajib menjawab soalan yang mudah  berpandukan 
penaja setiap hadiah ,
Jawapan boleh anda refer pada info yang akan diberi oleh chef obie dalam blog ini dan juga dalam FB chefobie untold.
1 minggu mewakili 1 soalan 
Anda perlu terus menjawab soalan dibahagian comment

Contoh :

Berapa Usia Chef Obie pada tahun ini - 2015 ?
Jawapan : 29 tahun ( nama anda , No Contact @ email anda )

Anda boleh menjawab di dalam blog ini dalam bahagian Comment, dalam Facebook atau dalam Instagram
sekiranya anda ingin menjawab di semua laman sosial ini juga dibolehkan.

Pihak kami akan menilai & mencatat - kepantasan anda menjawab sepanjang pertandingan.
5 soalan akan diberi , 1 soalan seminggu , dan anda wajib menjawab 5 soalan yang diberi sehingga tamat pertandingan.

4. Sekiranya anda merupakan seorang blogger , anda wajib menyediakan 
Entrie " Contest Giveaway Chef Obie " di blog anda. Hadiah untuk blogger yang menyediakan entri juga disediakan , dan entrie anda akan dinilai oleh pihak kami.

5.Pihak kami menyediakan Hadiah untuk semua walaupun anda bukan blogger. Jangan lepaskan peluang

6. Soalan pertandingan akan dikeluarkan pada Hari

Isnin - 9 Mac 2015
Isnin - 16 Mac 2015
Isnin - 23 Mac 2015
Isnin - 30 Mac 2015
Isnin - 6 April 2015

Dalam blog ini ,  Facebook - chefobie untold dan dalam Instagram

Hadiah-hadiah menarik dari penaja seperti 

Voucher - Voucher Menarik dari Para Penaja 
Top UP Hotlink Maxis RM10 x 10 
Easy Whisk ,Just Press & Spin RM50 x 2
Majalah Masakan AROMA Terbaru 1 x 30 naskah
Buku Pemanis Mulut Ct Delima 1 x 30 naskah
Buku Masakan Tempatan & Antarabangsa 1 x 10 naskah
Buku Sugarcraft A Step By Step To Creating 20 Novelty Fondant Cakes- YASMIN SANUSI 1 x 1
Limited Edition Buku CupCake 3D chef obie 1 x 1 naskah
Sijil Penghargaan chef obie 1Million Views
eBook -ebook terlaris , Teddy Bear & banyak lagi hadiah -hadiah menarik untuk dimenangi !

7.Keputusan Pertandingan adalah Muktamad.

HADIAH-HADIAH CONTEST GIVEAWAY CHEF OBIE

Hadiah Pertama x 1 pemenang







Voucher Farm Berry RM50 x 1 
Easy Whisk RM50 x 1
Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Buku Pemanis Mulut CT Delima x 1
Buku masakan Tempatan & Antarabangsa x 1
ebook
Food Jam ( gift )
Grill Cabin ( gift )
FMME ( gift )
Sijil Penyertaan x 1


Hadiah Blogger x 1 pemenang







Voucher Farm Berry RM50 x 1 
Easy Whisk RM50 x 1
Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Buku Pemanis Mulut CT Delima x 1
Buku masakan Tempatan & Antarabangsa x 1
ebook
Food Jam ( gift )
Grill Cabin ( gift )
FMME ( gift )
Sijil Penyertaan x 1



Hadiah Ke 2 x 1 pemenang






Voucher Farm Berry RM50 x 1 
Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Buku masakan Tempatan & Antarabangsa x 1
ebook
Food Jam ( gift )
Grill Cabin ( gift )
FMME ( gift )
Sijil Penyertaan x 1

Hadiah ke 3






Voucher Farm Berry RM50 x 1 
Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Buku masakan Tempatan & Antarabangsa x 1
Food Jam ( gift )
Grill Cabin ( gift )
FMME ( gift )
Sijil Penyertaan x 1









Hadiah ke 4

Limited Edition Buku CupCake 3D chef obie  x 1 naskah
Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Buku masakan Tempatan & Antarabangsa x 1
Sijil Penyertaan x 1







Hadiah ke 5

Buku Sugarcraft A Step By Step To Creating 20 Novelty Fondant Cakes- YASMIN SANUSI  x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Sijil Penyertaan x 1




Hadiah ke 6 x 28 pemenang

Buku Pemanis Mulut Ct Delima x 1







Hadiah ke 7 x 24 pemenang

Majalah Masakan AROMA






Hadiah Saguhati x 5 pemenang 

Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1



Jutaan terima Kasih kepada Para PENAJA 
Contest Giveaway Chef Obie CGCO



FARM BERRY & NETWORKS 




MAJALAH AROMA-SURI MEDIA SDN BHD 




FOOD JAM



FMME  



GRILL CABIN 



BAKINGPROJECT 




MASTERKITCHEN @ MGJ 




Sebarang Pertanyaan
Whatsapp 0172260719

FOLLOW :

FACEBOOK : chefobie untold
INSTAGRAM : chef_obie_official
BLOG : chefgunawanmalaysia.blogspot.com





Promosi Kek 3D - chef obie Potongan Diskaun RM100


Share & LIKES



KEK 3D by chef obie


TEMPAHAN DIBUKA UNTUK BULAN OKTOBER 2015

DISKAUN RM100 untuk setiap tempahan kek 3D by chef obie

KEK 3D sesuai utk pelbagai jenis majlis & TEMA - birthday/farewell/pertunangan/perkahwinan & sebagainya.
Sila buat tempahan awal & nikmati potongan Diskaun RM100 ,

PROMOSI SAH sehingga 26 /10 / 2015

SILA PM 0172260719

TERIMA KASIH... peace..

#resepimudah #jjcmtv3 #tv3malaysia

chef obie di Malaysia Hari Ini - Kek 3D & Mothers day



Malaysia Arkitek Kek - Chef Obie

Untuk berjaya dalam sesuatu bidang, tidak cukup seseorang individu itu mempunyai bakat tetapi yang lebih penting ialah kesungguhan untuk menguasainya.

Bukanlah sesuatu yang mudah apabila terjun dalam dunia masakan kerana bukan setakat hanya tahu memasak bahkan seseorang itu perlu bijak menyediakannya dan mendalami pel­bagai teknik untuk mempersembahkan sesuatu hida­ngan.

"Merubah bentuk makanan bukan hanya apa yang kita lihat, tetapi ia perlu disertai minat dan memiliki cita rasa kepada makanan.

"Manakala, pengalaman yang pernah dikutip dalam bidang itu pula umpama satu bonus kerana mampu mempel­bagaikan ilmu yang kita miliki," kata Gunawan Jamil dari Ampang, Selangor.

Lebih dikenali sebagai Chef Obie, beliau menimba ilmu di Akademi Laut Malaysia (ALAM) dalam bahagian katering marin selama setahun sebelum mengutip pengalaman sebagai pembantu tukang masak di atas kapal.

"Bekerja di dapur kapal agak berbeza sebelum saya memasuki industri perhotelan, namun saya melihat banyak peluang untuk bergerak dengan lebih aktif dalam bidang masakan sewaktu belayar di Eropah.

"Di Eropah khususnya Belanda, industri masakan pastri, kek, biskut dan roti sangat popular kerana masyarakatnya gemar menyediakan masakan seumpama itu tanpa mengira masa.

"Industri masakan masih lesu di negara kita ketika itu dan ia memberi saya idea mengorak langkah dengan menguasai pastri berbanding jenis masakan lain," kata­nya yang menerima inspirasi daripada gurunya, Chef Mah­mod 'Golden Hand' dengan mempelajari masakan pastri selama tiga tahun di KL Airport Services.

Chef Obie mempertaruh­kan usia mudanya pada 2011 dengan memulakan perniagaan sendiri selepas melepaskan jawatan sebagai tukang masak di Prince Court Medical Centre.

Masakan beliau pernah disajikan kepada tetamu kehormat Arab Saudi, ketika perkahwinan Sultan Brunei dengan bekas isterinya, Azrinaz Mazhar Hakim, Tun Abdullah Ahmad Badawi serta artis tempatan Hafiz Shuib dan Sharnaaz Ahmad.

Namanya mula meniti di bibir peminat selepas memulakan kek cawan atau 'cupcake' yang satu ketika dulu menjadi kegilaan ma­syarakat terutama pekerja syarikat dan pelajar kerana me­nyukai kek yang bentuknya comel serta sangat sesuai untuk diberikan kepada teman selain mudah dihidangkan dalam sebarang majlis.

"Kek cawan tiga dimensi (3D) amat popular di Amerika Syarikat, Australia, Jepun dan Eropah. Ia turut dikenali dengan nama lain seperti 'cupcake karakter' atau 'cupcake model'.

"Saya membuat cupcake 3D menggunakan bahan asas seperti 'fondant' dan 'gumpaste' kerana memiliki aneka rasa dan boleh digunakan dengan pelbagai bahan lain.

"3D bermaksud reka bentuk kek yang kelihatan menonjol, wujud bentuk figura yang sangat menyerupai bentuk asal dan pelbagai bentuk lain yang dihasilkan menerusi fondant dan ­gumpaste.
"Cupcake 3D ini lebih tahan lasak berbanding kek cawan berasaskan krim dan lain-lain, tahan lebih lama pada suhu bilik, mempunyai isi padu yang lebih berat berbanding cupcake biasa serta memerlukan kemahiran dalam pembuatan fondant dan gumpaste.

"Ia masih baru dikenali ketika itu dan belum ada chef yang mahu memperkenalkannya secara terbuka justeru, saya mengadakan bengkel kepada semua golo­ngan yang mahu mempelajari pastri terutama kek cawan 3D.

"Ramai yang berminat kerana mahu mengubah masakan daripada kek cawan biasa kepada 3D yang nampak lebih meriah dan 'hidup', malah golongan ibu dapat meningkatkan pendapatan keluarga menerusi penjualan atas talian.
"Saya turut menerima tempahan kek cawan 3D dalam jumlah yang banyak daripada pasa­ngan pengantin yang mahukan ia sebagai buah ­tangan kepada tetamu yang hadir pada majlis perkahwinan mereka.

"Tetapi, ia lebih bermakna apabila dijadikan hadiah untuk hantaran pertuna­ngan dan perkahwinan kerana saya akan menyiapkannya mengikut tema perkahwinan sama ada dari segi warna, bentuk, hiasan 3D dan warna pembalut yang mahu digunakan.

"Tema terbabit memenuhi permintaan pasangan pe­ngantin yang mahukan ia kelihatan segar, menarik dan paling utama melukis makna tersendiri buat si pengantin. Sudah tentu kek sebegitu akan kekal diingati dalam lipatan perkahwinan," katanya.
Chef Obie turut merealisasikan permintaan peminatnya dengan me­ngeluarkan sebuah buku resipi berjudul Cupcake 3D oleh Chef Gunawan yang dikeluarkan pada 2012.

Sikap kreatif Chef Obie jelas dilihat pada hasil air tangannya yang menarik sewaktu menunjukkan beberapa tempahan kek cawan 3D mengikut permintaan pelanggan.

Tidak terhenti setakat itu, Chef Obie meluaskan jari­ngan masakan dengan memperkenalkan kek 3D dan ia mempunyai bentuk lebih besar, menarik dan mencabar kreativitinya.

"Sama seperti kek cawan 3D, saya masih menggunakan bahas asas yang sama untuk membuat sebuah kek 3D. Semakin banyak figura yang mahu diletakkan di atas kek, semakin banyak bahan diperlukan.

"Saya lebih suka membentuk sendiri satu-satu figura berbanding membeli yang sedia dijual atau patung yang tidak boleh dimakan.

"Kek 3D yang beratnya satu atau dua kilogram me­ngambil masa satu hingga dua jam untuk disiapkan bergantung kepada figura yang diingini.

"Dalamnya dipenuhi ­dengan coklat manakala luarannya diwarnai mengikut tema kartun, majlis dan bentuk seperti kereta, motosikal, bunga, buah-buahan, kamera dan karakter adi wira seperti Spiderman.

"Semakin sukar membentuk kek itu, semakin ting­gi cabarannya dan sudah pasti kek 3D dilihat lebih menarik, mahal dan memiliki kelasnya tersendiri," kata­nya.

Bahan asas seperti fondant dan gumpaste memainkan peranan untuk membentuk satu-satu kek 3D kerana ia perlu lembut, mudah diurus, tahan lama dan sesuai untuk mereka bentuk figura.

"Harganya juga boleh mencecah ribuan ringgit dengan mengambil masa selama tiga bulan untuk disiapkan kerana ia mengikut cita rasa unik pelanggan dan ­tidak boleh berlaku kesilapan.

"Justeru, tidak hairanlah mengapa kek 3D kini menjadi kegilaan masyarakat dan mereka sanggup menghabiskan ribuan ringgit jika kek 3D itu mampu menyerupai wajah dan karakter yang disukai," katanya.

Walaupun trend hantaran perkahwinan menggunakan kek 3D belum meluas dalam kalangan masyarakat negara ini, tetapi beliau yakin dalam tempoh beberapa tahun lagi, ia menjadi kegilaan.

"Bentuknya lebih realistik, seolah-olah bentuk itu 'hidup' dan bukannya kek.
"Itulah kelebihan kek 3D berbanding kek yang biasa terdapat di pasaran," kata­nya.




- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/7066#sthash.5OBoT0ao.dpuf


Oleh Siti Salmiah A Hamid 
Mediaprima - Harian Metro