Halaman

Selasa, 14 April 2020

#StayAtHome : RESEPI KEROPOK LEKOR SEDAP MUDAH CHEF OBIE - penggunaan bahan yang terhad ( Sesuai untuk dinikmati bersama FAMILY DI WAKTU PKP )

#StayAtHome : RESEPI KEROPOK LEKOR SEDAP MUDAH CHEF OBIE - penggunaan bahan yang terhad 
( Sesuai untuk dinikmati bersama FAMILY DI WAKTU PKP ) 


StayAtHome protect your community agains COVID 19



Syukur Alhamdulillah , hari ini berkesempatan Chef Obie menaip satu lagi resepi yang sesuai juga waktu MCO/ PKP ini ,petang tadi actually apabila daddy cool abang jamil request teringin sanagt nak menikmati keropok lekor, maklumlah sejak COVID 19 memang sukarlah nak dapatkan jualan keropok lekor ni . So Chef Obie pun cek lah dalam fridge , oh ada ikan yang dah defrost 3 keping potongan tenggiri. Orait boleh on lah petang ni buat Keropok Lekor...Ikan tenggiri tu...apa ade hal cume agak primuim lah...tapi kite boleh sesuiakan dengan ikan apa yang ada di rumah. Jangan susah hati , ia mudah untuk diejas. 

Amat sesuai untuk korang yang memiliki anak-anak sedang membesar , sebab keropok lekor ini gebu dan mengenyangkan.

Chef nak beri kredit kepada daddy cool abang Jamil yang ambil setiap gambar ini untuk rujukan anda !



 Bahan Utama 

3 keping potongan Ikan Tenggiri ambil isinya sahaja buang tulang ( 1 cawan kalau korang gantikan dengan ikan kembong, selayang, parang , mahupun selar )
1 cawan Tepung Gandum
1 sdb Tepung Jagung
3/4 sdb Garam ( 1 sdt pun boleh kalau korang nak kurang masin , kalau nak masin lebihkan lagi )
1 sdt baking Powder
1 sdt Serbuk Perasa ( Boleh abaikan jika tidak suka )
Minyak Masak untuk menggoreng
Air untuk rebusan

Cara Penyediaan 

1. Kisarkan isi ikan dalam blender tanpa menggunakan air.


2.Satukan ke semua bahan termasuk isi ikan yang telah dikisar ke dalam bekas @ bowl  ,kemudian uli adunan sehingga menjadi doh. ( sekiranya ikan selain tenggiri 1 cawan adunan agak melekit , dont worry itu nice , just layan buat penuh kasih sayang , taburkan tepung gandum di tapak tangan - peringatan jika terlebih penggunaan tepung gandum keropok lekor akan keras ).


3. Adunan yang telah menjadi doh lekor dibahagikan kepda 4 bahagian.


4.Uli memanjang setiap doh sehingga selesai. Dalam masa yang sama didihkan air dalam pot .


5.Kemudian rebuskan doh yang telah diuli memanjang ke dalam air didihan. Sehingga mengembang dan terapung. Angkat dan toskan.


6. Biarkan sejuk dari panas doh lekor , Setelah sejuk bolehlah potong ikut selera anda , nak potong serong boleh , memanjang , potong kecil-kecil semua boleh .




7. Panaskan minyak , goreng dan bolak balikkan sehingga kuning keemasan. 




8. Sedia dinikmati dengan sos pedas manis lekor atau , boleh guna cili sos pebret korang, jenama enaq ke , maggi ke , linggam ke semua boleh... yang pasti keropok lekor korang dah pandai buat dan ejas. Ingat nak rasa keropok lekor yang mantap sila lebihkan isi ikan , tepung jangan ditambah lagi. Isu chef pula...ikan tenggiri ada 3 keping aje kalau ada 10 keping tetap pakai selesaikan 10 keping tu tanpa tambahan tepung 1 cawan tu. Selamat Mencuba dan jangan lupa , Chef mohon doakan kemakmuran rezeki dan kesihatan yang baik untuk chef dan daddy dan untuk diri anda sendiri juga .



Assalammualaikum wbt Dan Salam Sejahtera Netizen.
Kepada anda yang aktif mencari pelbagai jenis resepi-resepi masakan mahupun baking , Disnilah tempatnya . Telah menjadi pilihan facebooker walau page ini masih baru diaktifkan 

Chef Obie bukanlah satu nama yang baru dalam industri ini , kerana telah lama berkongsi resepi dalam pelbagai medium - media massa , tv , majalah tempatan , akhbar mahupun online selain aktif membentuk peniaga-peniaga baru dan lama juga usahawan makanan tempatan mahupun luar negara . Melalui Page facebook Chef Obie menambah jaringan komunikasi terhadap anda diluar sana ,

 Selain Medium Facebook Personal : Chefobie Untold , Instagram : @chef_obie_official @the.drawing.chef , @mgj_consultancy @diarikelaschefobie 

Juga web/blog : chefgunawanmalaysia.blogspot.com , sajianlazat.blogspot.com , chefbiskut.blogspot.com 

Whatsapp 


Sukacita Chef Obie Menjemput Anda yang menghargai industri Makanan Dan Seni Untuk 








BAZAAR CHEF OBIE



Assalammualaikum wbt Dan Salam Sejahtera Netizen.
Kepada anda yang aktif mencari pelbagai jenis resepi-resepi masakan mahupun baking , Disnilah tempatnya . Telah menjadi pilihan facebooker walau page ini masih baru diaktifkan 

Chef Obie bukanlah satu nama yang baru dalam industri ini , kerana telah lama berkongsi resepi dalam pelbagai medium - media massa , tv , majalah tempatan , akhbar mahupun online selain aktif membentuk peniaga-peniaga baru dan lama juga usahawan makanan tempatan mahupun luar negara . Melalui Page facebook Chef Obie menambah jaringan komunikasi terhadap anda diluar sana ,

 Selain Medium Facebook Personal : Chefobie Untold , Instagram : @chef_obie_official & @the.drawing.chef , @mgj_consultancy , @diarikelaschefobie 

Juga web/blog : chefgunawanmalaysia.blogspot.com , sajianlazat.blogspot.com , chefbiskut.blogspot.com 

Whatsapp 


Sukacita Chef Obie Menjemput Anda yang menghargai industri Makanan Dan Seni Untuk 








#StayAtHome : RESEPI AYAM MASAK MERAH CHEF OBIE - penggunaan bahan yang terhad ( Sesuai untuk dinikmati bersama FAMILY DI WAKTU PKP )

#StayAtHome : RESEPI AYAM MASAK MERAH CHEF OBIE - penggunaan bahan yang terhad 
( Sesuai untuk dinikmati bersama FAMILY DI WAKTU PKP ) 


StayAtHome protect your community agains COVID 19


Syukur Alhamdulillah , hari ini berkesempatan Chef Obie menaip satu lagi resepi yang sesuai juga waktu MCO/ PKP ini , Iaitu " Pasangan kepada Resepi Nasi Minyak Hujan Panas Chef Obie - apa dia tu... RESEPI AYAM MASAK MERAH CHEF OBIE " .Sama Istimewanya kali ini gambar-gambar adalah dari photographer daddy cool , walau berusia  70an tetap sempoi suka support apa aje yang anaknya buat. Chef Obie kalau maemasak atau baking , daddy cool lah orang pertama akan ambil gambar...daddy cool atau lebih dikenali dengan panggilan Abang Jamil , Instagram daddy - @_abg_jamil . Instagram daddy cool lebih kepada diari personalnya , simpan setiap moments yang ada untuk dikongsikan kepada anak cucunya satu hari nanti.

Berbalik kepada resepi , ia dicipta bersesuaian dengan Perintah Tinggal / Duduk Di Rumah . Kerana tidak semua bahan atau bekalan mentah complete didapur tu. Jadi chef sharingkan apa yang ada tapi masih juga mampu membuat nasi Ayam Masak Merah dengan baik dan sedap !



 Bahan Utama ( Makan 6 orang )

1/2 ekor Ayam Daging  Potong 6 yang telah digoreng dengan garam & kunyit 
1 biji Ubi Kentang dipotong wedges dan digoreng 
1/3 cawan Minyak Masak
1 cawan Bawang Merah kisar
3/4 cawan Cili Kisar ( jika tiada cili kering boleh guna cili merah segar )
1 cawan tomato kisar + 3 sdb Tomato sos
1 biji Tomato merah potong wedges
1 sdt serbuk kunyit
1 btg Kulit Kayu Manis
2 biji Bunga Lawang
1/2 cawan gula
1/2 sdb Garam
1 sdb Chicken Stock ( jika tiada boleh abaikan , kalau korang suke guna perasa aji terpulang boleh gunakan )
Sedikit kacang peas tin ( jika tiada boleh abaikan , gantikan daun bawang atau daun sup )
* kalau ada daun pandan , sila guna daun pandan tua dalam 4 helai dan diikat - chef tak ade daun pandan waktu menyediakan masakan . Malah tidak sama sekali menggunakan serai untuk ayam masak merah ini.

Cara Penyediaan :

1.Panaskan minyak , Masukkan kulit kayu manis , bunga lawang dan tumiskan bahan kisar seperti bawang merah , cili kisar dan tomato kisar + 3 sdb Sos Tomato.


2.Kacau mesra sehingga pecah minyak , masukkan serbuk kunyit kacau sebentar , diikuti ayam goreng dan kentang goreng.


3.Setelah dikacau mesra bahan-bahan tadi , masukkan gula dan bahan perasa yang lain. Kemudian masukkan hirisan bawang holland , tomato wedges dan diakhiri dengan kacang peas .




4.Lebih kurang 3-4 minit matikan .


5.Ayam masak merah yang telah siap dimasak , boleh di hidangkan letak dalam mangkuk atau plate pilihan anda. Boleh nikmati bersama NASI MINYAK HUJAN PANAS CHEF OBIE .

6.Chef harap korang semua boleh mencuba memasak menu Ayam Masak Merah sendiri , jangan takut untuk mencuba , cubalah sehingga hasil yang memuaskan . Waktu PKP sebenarnya banyak membentuk sesiapa sahaja mampu berdikari lagi-lagi hal masak memasak ni , cubalah resepi yang mudah dan terbaik.

Kalau nak mencuba memasak yang lebih profesional dan berat , Korang boleh belajar atau menuntut ilmu dengan Chef Obie / MGJ CONSULTANCY. 

Chef obie berpengalaman menyediakan hidangan-hidangan berat termasuk penyediaan aneka nasi sebanyak 20 ,000 pax untuk pelbagai lapisan masyarakat , tetamu VIP mahupun VVIP .So jangan segan hubungi Pihak Chef Obie.





KELAS MASAKAN KATERING 
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2500

*PILIHAN untuk setiap satu kategori menu adalah 1

Nasi Minyak Mewangi Raja Sehari  / Hujan Panas atau
Nasi Beriani atau
Nasi Tomato atau Nasi Kabuli

Ayam Masak Merah atau Ayam Hijo atau
Ayam Beriani atau
Ayam Rendang Minang atau Ayam Masak Kuzi

Daging Masak Hitam Manis atau 
Daging Kurma Berkentang atau
Rendang Daging

Kambing Beriani atau
Kambing Kuzi atau
Kari Kambing India Selatan atau 
Kambing Vindaloo

Dalcha Sayur Mahameru
Dalcha Sayur Melayu
Dalcha Sayur Peranakan

Pajeri Nanas atau 
Pajeri Terung atau 
Pajeri Mentimun

Jelataah Mentah ( Percuma )

Intipati :

1.M.E.P Untuk ke semua Menu
2.Standard resepi Untuk Perniagaan Katering ( Buku Standard Resepi )
3.Tips-tips menyediakan hidangan katering untuk 10-1000 pax
4.Pelajar belajar secara hands on 1 to 1
5.Tips membeli bahan mentah dari pembekal dan cara membuat tempahan.


TESTIMONI PELAJAR *** Pelajar Kelas Masakan Katering #chefobie mampu melaksanakan katering perkahwinan 1000pax.



  
 


Wow , Chef Obie nak ucapkan Tahniah kepada anak didik chef iaitu akak Zura #kateringemas ,menyediakan hidangan katering kepada tetamu seramai 1000pax..lauk-pauk mengancam cepatlah surutnya..nice...
Kepada warga Klang & Shah Alam yang Memerlukan perkhidmatan katering
boleh hubungi
Akak Zura & KATERING EMAS by Rich 3 siblings hotline 0166349717 berpengkalan di Kota Raja ,Klang Selangor

Hubungi MGJ CONSULTANCY