Halaman

Jumaat, 17 April 2020

#StayAtHome : RESEPI ITALIAN MERINGUE BUTTERCREAM CHEF OBIE

#StayAtHome : RESEPI ITALIAN MERINGUE BUTTERCREAM CHEF OBIE




Bahan

Air 120ml
Gula Castor 430gm
Egg White / Telur Putih 250gm
Unsulted Butter 680gm
Vanilla Essence

Cara Penyediaan : 

1.Pukul putih telur sehingga kembang.

2.Panaskan gula dan air selama 7 minit

3.Selepas gula telah mendidih masukkan ke dalam putih telur dengan hala laju pukul yang tinggi.Teruskan pukul hingga dasar mixer sejuk.lebih kurang 10-15 minit.

4.Masukkan mentega, pukul sehingga semua sebati.

5.Siap dan boleh digunakan / disimpan dalam pet ais dan boleh dipukul kembali untuk kembangkan lagi.

info- pastikan gula dan air telah bubbling, berbuih- buih dan agak

kepekatan ( jika ade penyukat suhu gula-juge boleh digunakan pada titik 115-130'c

jangan sampai suhu 160'c-170'c kerana ianya akan menjadi karamel,apabila telah karamel ianya tidak boleh digunakan lagi- pastikan rupanya masih jernih clear dan pekat.

p/s- Sila pastikan keselamatan semasa membuat Italian Meringue Buttercream ini..

"think safety first my friends...."

*Resepi yg telah dikongsikan di media sejak 2014 juga dlm bengkel Chef Obie.

Jika Anda inginkan sesuatu yang lebih sistem , standard , berjadual dan kosting itu semua didalam kursus atau kelas masakan mahupun baking perniagaan , ia bergantung situasi dan keperluan anda diluar sana.

 


Walau bagaimanapun semoga anda diluar sana dapat membuat dan menggunakan resepi chef obie ini sebaiknya , jika buat untuk keluarga mahupun bizz kecil-kecilan silakan praktikkan resepi ini. Chef Obie  telah lama berkongsi resepi dalam pelbagai medium - media massa , tv , majalah tempatan , akhbar mahupun online selain aktif membentuk peniaga-peniaga baru dan lama juga usahawan makanan tempatan mahupun luar negara . Melalui Page facebook Chef Obie menambah jaringan komunikasi terhadap anda diluar sana ,

Whatsapp 


Sukacita Chef Obie Menjemput Anda yang menghargai industri Makanan Dan Seni Untuk 




#chefobie
#chefobiecrew
#mgjconsultancy
#meringue #buttercream #italianmeringuebuttercream #recipe #foodconsultant #foodstyling #foodstylist #pastrychef