ResepiAyam Masak Ungkep
Bahan
½ ekor Ayam ( dipotong )
2 sudu besar Biji Ketumbar ( disangai dan dikisar )
1 sudu kecil Jintan Manis ( disangai dan dikisar )
1 sudu kecil Lada Hitam ( dikisar )
1 biji Bawang Besar ( dikisar )
3 biji Bawang Merah ( dikisar )
2 batang Serai ( diketuk )
1 ½ inci Kunyit Hidup ( dikisar )
3 biji Ubi kentang ( dipotong dadu )
300ml Santan
700ml Air
1 keping Asam keping / gelugur
Gula dan Garam secukup rasa
Cara Membuat.
1.Kisar sekali semua bahan yang perlu diksar.
2.Didihkan air , santan , Bawang besar , bawang merah , kunyit hidup , lada hitam , serai dan asam keping.
3.Masukkan ayam yang telah dipotong kacau sebentar dan biar ia seketika.Kemudian masukkan pula ubi kentang yang telah dipotong dadu dan biar ia mendidih lagi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan