Halaman

Jumaat, 3 Oktober 2014

Hari Raya Haji 2014 atau Aidiladha di Malaysia

Tarikh Hari Raya Haji 2014 Atau Aidiladha Di Malaysia
Umat Islam di negara ini akan menyambut Idul Adha pada tarikh 5 Oktober 2014 bersamaan 10 Zulhijjah1435 Hijrah, demikian merujuk kepada tarikh-tarikh penting dalam Islam untuk tahun 2014 / 1435 -1436 H bagi negara Malaysia
tarikh hari raya haji 2014
Bagaimanapun, tarikh rasmi Hari Raya Korban/ Idul Adha adalah tertakluk sepenuhnya kepada pengisytiharan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja
tarikh bulan puasa 2014
dikemaskini logo Umat Islam di Malaysia akan menyambut Aidiladha pada Ahad, 5 Oktober, demikian menurut pengumuman oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Datuk Syed Danial Syed Ahmad pada Rabu Malam 24 September 2014
Berikut adalah teks pengumuman beliau yang disiarkan menerusi Radio Televisyen Malaysia (RTM)
“Bagi menyempurnakan titah perintah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, setelah diperkenankan oleh Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja, maka dengan ini saya mengisytiharkan bahawa 1 Zulhijah 1435 Hijrah ialah pada 26 September 2014 Masehi
“Oleh yang demikian, Hari Raya Korban (10 Zulhijah) bagi negeri-negeri di seluruh Malaysia ditetapkan pada hari Ahad, 5 Oktober 2014″
Chef obie juga ini ingin mengucapkan " Selamat Hari Raya Haji / Qurban "
kepada semua muslimin dan muslimat 


Kredit : Mysumber




Iklan menyentuh hati , Sebuah Pemberian Kecil Dapat Mengubah Hidup dan Resepi Nasi Ayam Penyet



Bahan-bahan ( 5-6 orang )

Untuk Ayam


1 ekor ayam – potong 8 bahagian,

(rebus selama 8- 10 minit dan toskan )

jika korang suke air rebusan ayam ni boleh digunakan untuk masak nasinya..


½ sudu besar Jintan Manis – sangai / goreng tanpa minyak
½ sudu besar Jintan Putih – sangai / goreng tanpa minyak
3 1/2 sudu besar Biji Ketumbar – sangai / goreng tanpa minyak
secubit serbuk lada hitam
1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
1/2 sudu besar Serbuk Kunyit
½ sudu besar Serbuk Lada Putih
2 ulas Bawang Putih
1cm Halia
Sedikit Air
1 sudu kecil Garam
Minyak masak untuk menggoreng


Bahan Untuk Sambal


Sedikit minyak masak

12 batang Cili merah

8 biji Cili padi

10 biji Bawang kecil /merah, hiris
3 biji Bawang putih, hiris
6 biji Tomato, potong wedges
1 inci Belacan
Segenggam Ikan Bilis digorerng
2-4 sudu besar gula merah atau melaka
Garam /secukup rasa


Bahan Untuk Nasi


3 cawan beras dibasuh dan ditoskan

3 ulas bawang putih

1 btg Kulit kayu manis

3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
sedikit mentega atau marjerin
garam
1 kiub pati ayam
secubit garam
6 cawan air rebusan ayam 


atau


3 cawan Beras dibasuh dan ditoskan

6 cawan Air
2 helai Daun Pandan



Cara-cara


Ayam penyet

1.Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.- paling cepat 2 jam, 
kalau ade kes-kes urgent!

2.Goreng ayam hingga garing dan ketuk apabila telah siap digoreng!

3.Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu..
Setelah perap semalaman, campurkan pula pada tepung beras.digolek-golekan yea..Kemudian-
Panaskan minyak dan goreng hingga garing.

Untuk Sambal Penyet

1.Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
Goreng pula belacan sekejap aje tau.

2.Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
Sejukkan semua bahan yang telah digoreng.

3.Kemudian, Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa hancur.Dan masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan,lepas tu masukkan gula merah dan gaul rata, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.

Untuk Sup

1.Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.
Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.

Untuk Nasi Ayam Penyet
1.Panaskan mentega atau marjerin. Tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 4-5 minit.
Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam Tunggu sehingga menggelegak kemudian bolehlah pindahkan ke periuk nasi letrik dan masak macam biasa ea..

atau 

1.Masak macam nasi biasa, letak daun pandan sahaja.


Tempahan Biskut Vegetarian Kuala Lumpur : Biskut Kacang Mazola


Tempahan Biskut Untuk Vegetarian

" Biskut Kacang Mazola "

Biskut tiada menggunakan telur ayam , juga sesuai kepada mereka yang alergik kepada telur ayam .

sesuai dimakan untuk pelbagai majlis dan perayaan

1 tub RM30.00 sahaja

Cara Membuat Tempahan

Jumlah Kuantiti tempahan : ( xx )
Jumlah Harga : ( RMxx )
Bank In ke akaun : MBB Muhamad Gunawan Jamil
151409098193
Setelah Pembayaran : P/M atau MSG terus hubungi 017 22607119
Tetapkan Tarikh Pick up Tempahan : ( xx/0x/14 )

Lokasi Pick Up Tempahan : Merdeka Villa, Jalan Merdeka, Ampang ( landmark- spectrum mall )



Tempahan Biskut Vegetarian Kuala Lumpur : Macadamia Nut Cookies


Tempahan Biskut Untuk Vegetarian

"Macadamia Nut Cookies "

Biskut tiada menggunakan telur ayam , juga sesuai kepada mereka yang alergik kepada telur ayam .

sesuai dimakan untuk pelbagai majlis dan perayaan

1 tub RM30.00 sahaja

Cara Membuat Tempahan

Jumlah Kuantiti tempahan : ( xx )
Jumlah Harga : ( RMxx )
Bank In ke akaun : MBB Muhamad Gunawan Jamil
151409098193
Setelah Pembayaran : P/M atau MSG terus hubungi 017 22607119
Tetapkan Tarikh Pick up Tempahan : ( xx/0x/14 )

Lokasi Pick Up Tempahan : Merdeka Villa, Jalan Merdeka, Ampang ( landmark- spectrum mall )


Resepi Telur Pindang Popular




Suke dan pandai makan telur pindang ?

Bie memang suke dengan telur pindang..
jadi tak salah lah kan kalau Bie sharing resepinye...
korang boleh lah mencube sendiri..
boleh dikecilkan resepinye..
ape pun resepi yang bie beri ni
pun dah kire kecik juge...



Resepi Telur Pindang @ telur rebus berempah
( Masakan Johor )



Telur Ayam atau itik 20 biji
Jintan Manis 1 sudu kecil
Biji Ketumbar 1 sudu besar
Cili Kering 10 batang
Bawang merah 8 ulas ( kulit bawang tidak dibuang-dicuci bersih )
Bawang putih 4 ulas ( kulit bawang tidak dibuang-dicuci bersih )
Serai 2 batang
Halia 2 inci
Lengkuas 2 inci
Daun Jambu Biawas ( muda ) segenggam atau seikat ( boleh beli dipasar borong )
Asam Jawa 2 sudu besar
Garam 3 sudu besar



Cara Membuat



1.Rebus terlebih dahulu telur .pastikan air biar mendidih dahulu barulah masukkan telur dan biarkan 3/4jam barulah diangkat dan disejukkan.



2.Bahan – bahan seperti jintan manis, biji ketumbar , cili kering, halia, bawang merah dan bawang putih ( berserta kulit sekali )dimasukkan ke dalam blender, kisar hingga kesemua bahan separuh halus.



3.Manakala daun jambu ditumbuk atau diramas sahaja. 



4.Panaskan periuk dengan menjerang air separuh periuk terlebih dahulu,pastikan air melebihi paras telur yang ingin direbus.Masukkan kesemua bahan tadi juga perahan asam jawa, masukkan garam dan rebuslah sehingga 4 jam lamanya dengan api yang sederhana, setelah siap bolehlah diangkat.



Info daripada chef- sebelum diangkat telur keluar dari periuk-sebaiknya setelah matikan api biarlah telur itu dalam periuk 15 minit,kemudian barulah diangkat.
Telur pindang sinonim dengan majlis perkahwinan, kenduri, juga boleh dimakan begitu sahaja atau dijadikan sebagai lauk tambahan daan boleh juga untuk dijual.




Kelas Advanced Kek Airbrush Kuala Lumpur



Kelas Advanced Kek Airbrush 

Kelas sehari RM3500

-Teknik melakar lukisan menggunakan Airbrush
dengan sempurna.

Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 11 pagi - 4 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur,jika ada modelling tool boleh bawa juga jika tiada chef sediakan.

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )



Kelas Advanced Kek 3D Kuala Lumpur



Kelas Advanced Kek 3D

Kelas sehari RM3000
11pagi - 4 petang

- Teknik membentuk figura mengikut permintaan pelanggan 
- Teknik potongan kek
-Teknik balutan kek
-Teknik Membentuk menggunakan modelling tool
-Teknik mewarna , brush dan airbrush


Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 11 pagi - 4 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur,jika ada modelling tool boleh bawa juga jika tiada chef sediakan.

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )

Kelas Asas Kek Airbrush Kuala Lumpur




Kelas Asas Kek  Airbrush 

Kelas sehari RM2500
11 pagi - 4 petang

-Asas Menggunakan airbrush,mesin air brush utk kesesuaian surirumah & professional

-melakar dan membentuk lukisan Airbrush ( Asas )- wooden / cloud / 
-menulis menggunakan Airbrush




Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 11 pagi - 4 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur,jika ada modelling tool boleh bawa juga jika tiada chef sediakan.


TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )

Kelas Asas Kek 3D Kuala Lumpur


Kelas Asas Kek 3D fondant
Kelas sehari RM1500
11 pagi - 4 petang
- Asas fondant & gumpaste ( resepi diberi )
-Teknik pembuatan & penyimpanan yang betul
-Membalut fondant pada kek ( dummy )
-Teknik mewarna pada fondant & gumpaste
-Membentuk figura 3D ( Asas teddy bear 3 jenis , baby boy & girl , angry birds , etc ) bergantung kepada kemahiran pelajar-
sekiranya cepat menerima tunjuk ajar merupakan satu advantaged kerana chef akan ajar banyak lagi bentuk figura.
-penggunaan brush secara manual utk mewarna pd figura


Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 11 pagi - 4 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur,jika ada modelling tool boleh bawa juga jika tiada chef sediakan.


TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )