Halaman

Isnin, 30 Mac 2015

Resepi Rawa Tosai dari India Selatan Dan Zapin Dari Yayasan Warisan Johor




Assalammualaikum wbt,

haaa.. hari ni bie nak sharing resepi rawa tosai..
kepada peminat tosai.. korang bolehlah mencuba resepi ni..
boleh buat kat rumah aje....
rajin-rajinkan diri yea...
ini juga merupakan makanan febret dari India selatan


Resepi Rawa Tosai



Bahan





240 gm / 480 gm Beras 


120 gm / 240 gm Ulunthe / ulundhu


20 gm / 40 gm Nasi Putih


1 biji / 2 biji Bawang besar (cincang)


1 biji / 2 biji Cili Merah ( cincang )


1 inici / 2 inci Lobak merah ( cincang )


1 biji / 2 biji Cili hijau ( cincang )


Garam secukupnya


Air Secukupnya


Minyak

Cara Membuat

1.beras,ulunthe dan nasi - kisar bahan tersebut bersama air secukupnya sehingga menjadi halus.Pastikan adunan tidak terlalu cair atau pekat.

2.Setelah itu masukkan garam dan gaul sebati,peram adunan selama 8 jam supaya adunan berganda ( naik )

3.Apabila adunan telah naik,panaskan kuali leper tanpa lekat dengan minyak.Sebelum disudukan diatas kuali, kacau terlebih dahulu sehingga sebati adunan.

4.Lebarkan adunan di atas kuali leper dan biarkan seketika.

5.Akhir sekali, taburkan bawang, cicli merah,hijau, lobak merah cincang di atas tosai.Biarkan seketika dan tutup tosai.Angkat dan sedia untuk dihidang.

rawa tosai ni sedap kalau dimakan bersama.. chutney!

Selamat Mencuba...sambil tu kite layan zapin dari yayasan warisan johor..
kasi goyang kepale jap... Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik


Tiada ulasan:

Catat Ulasan