Halaman

Isnin, 13 April 2015

Resepi kek Keju : Sicillian Cheesecake & Christina Perri - A Thousand Years


Christina Perri - A Thousand Years

(Verse 1)


Heart beats fast

Colors and promises

How to be brave
How can I love when I'm afraid
To fall
But watching you stand alone
All of my doubt
Suddenly goes away somehow

One step closer

(Chorus)


I have died every day

waiting for you

Darlin' don't be afraid
I have loved you for a
Thousand years
I'll love you for a
Thousand more


(Verse 2)


Time stands still

beauty in all she is

I will be brave
I will not let anything
Take away
What's standing in front of me
Every breath,
Every hour has come to this

One step closer

(Chorus)


I have died every day

Waiting for you

Darlin' don't be afraid
I have loved you for a
Thousand years
I'll love you for a
Thousand more

And all along I believed
I would find you
Time has brought
Your heart to me
I have loved you for a
Thousand years
I'll love you for a
Thousand more

One step closer
One step closer


(Chorus)


I have died every day

Waiting for you

Darlin' don't be afraid,
I have loved you for a
Thousand years
I'll love you for a
Thousand more

And all along I believed
I would find you
Time has brought
Your heart to me
I have loved you for a
Thousand years
I'll love you for a
Thousand more

saje sharing lagu ni..
dari ost Twillight Saga,
asyik sharing resepi aje kan...
semoga terhibur...







RESEPI SICILIAN CHEESECAKE

Bahan Base : 

190 gm Biskut Coklat ( tak kisah ape brand- oreo / cream o dan sebagainya )
90 gm Mentega

Bahan Filling :

625 gm Keju Ricotta ( mesti gunakan keju ricotta – bahan penting Sicilian cheesecake )
1 cawan Gula Aising
1 sudu kecil Vanila pod atau Vanilla esen pun boleh
2 sudu besar Crème de Cacao ( kalau korang tak ade boleh abaikan )
60 gm Coklat Gelap / Dark chocolate
2 sudu besar Buah-buahan glaze dicincang ( kulit limau , ceri , mangga dan sebagainya – kalau korang tak ade juge boleh gunakan buah kering sepeti pic , fig atau prune tapi perlu dicincang.
60 gm Coklat gelap / dark chocolate untuk hiasan
½ cawan Whipping Cream

Cara Membuat :

Base kek

1.Kisar Biskut coklat , dalam mangkuk campurkan mentega yang dicairkan, gaul sebati kemudian padatkan didalam rim kek bersaiz 8 inci.pastikan betul-betul padat. Apabila telah pasti padatnya simpan dalam peti sejuk sementara kite siapkan bahan untuk filling.Boleh gunakan senduk atau sudu dengan menekan biskut sehingga padat.

2.Satukan keju ricotta , gula aising , vanilla dan crème de cacao , pukul sehingga ringan dan gebu ( fluffy )

3.Coklat gelap perlu di parut halus, masukkan coklat gelap yang telah diparut bersama Buah-buahn glaze yang telah dicincang ke dalam adunan .pukul sehingga bahan sebati.

4.Gunakan spatula atau sudu pun boleh ,masukkan adunan kedalam rim ( base biskut coklat ).Kemudian sejukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 6 jam atau sebaiknya semalaman. Apabila hendak dihidang , korang perlu ppukul whipping cream sehingga menjadi cream, sapukan diatas permukaan kek keju sicilai ni, akhir sekali taburkan dengan coklat gelap di atas permukaan kek. Siap … mudah kan.
Orang sicilia memang suka makan kek keju tanpa dibakar atau baked.Inagt mesti gunakan keju ricotta.


Senangkan resepinye?korang mesti cuba tau…. 

Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik






Tiada ulasan:

Catat Ulasan