Halaman

Isnin, 27 Julai 2015

Resepi Daging Masak Kicap Mudah Dan Sedap


RESEPI DAGING MASAK KICAP MUDAH DAN SEDAP

Bahan-bahan (10-12 orang)

1kg daging lembu
16 biji bawang merah – dikisar
3 ulas bawang putih – dikisar
11/2  inci halia – dikisar
5 sudu besar cili kisar
Sedikit kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
10 sudu besar kicap manis
4 sudu besar kicap masin
Garam dan gula ( optional )




Cara Membuat

Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang dah buah pelaga sehingga naik bau.
Masukkan cili kisar dan tumis seketika (dalam 3-5 minit). Masukkan kicap manis dan kicap masin.
Masukkan daging dan sedikit air. Kacau sehingga sekata. 
Masukkan garam dan gula secukup rasa( optional- jika anda rasa perlu gunakan ). Masak sehingga daging empuk.Siap untuk dihidang

Tips- Anda boleh lebihkan air jika ingin lebih kuah


Tiada ulasan:

Catat Ulasan