Halaman

Khamis, 17 September 2015

DIY Resepi Kulit Karipap Rangup & Lembut Paling Sedap!


Share & LIKES


RESEPI KULIT KARIPAP RANGUP + LEMBUT CHEF OBIE

Bahan Untuk kulit karipap ( 80 biji )

900gm Tepung Gandum
60gm Tepung Ubi 
40gm Tepung Beras
1/2 cawan minyak masak dipanaskan terlebih dahulu ( marjerin atau boleh gantikan minyak masak )
2 cawan air yang sudah dilarutkan dengan sedikit garam

ebook masakan PERCUMA

Cara buat kulit karipap

1-Masukkan tepung ke dalam bekas untuk menguli.

2-Masukkan minyak masak yang sudah dipanaskan ke dalam tepung gandum.Kacau dengan spatula sementara minyak masih panas.

3-Boleh gunakan tangan untuk menguli jika minyak sudah tidak panas.Uli doh dengan masukkan sedikit demi sedikit air yang sudah dilarutkan dengan garam tadi.Teruskan menguli sehingga tepung sudah tidak melekit ditangan dan biarkan seketika, sebelum anda mencanainya menjadi kulit karipap.

4-Uli sebentar,bentukkan doh menjadi bebola tadi sebelum dicanai untuk dimasukkan inti.Anda boleh pilih,sama ada nak kelim sendiri atau guna acuan karipap.Untuk mendapat Kulit karipap yang rangup semasa kita menguli,kita kena pastikan tidak terlebih menggunakan air.Minyak masak panas atau marjerin yang kita panaskan juga membantu dalam memastikan kulit karipap menjadi rangup.

Petua bagi memastikan karipap yang digoreng rangup ialah pastikan kita gunakan minyak yang banyak semasa menggoreng
(Optional ) perlu tambahkan 1 senduk lelemak sayuran @ shortening ke dalam minyak masak.Ia juga bagi memastikan kerangupan karipap.Goreng pada api yang sederhana dan perlu dibalik balikkan. Selamat Mencuba! 

*optional- jika ada boleh digunakan ,jika tiada boleh abaikan

FOLLOW IG : chef_obie_official


Tiada ulasan:

Catat Ulasan