Pukul telur bersama gula halus sampai naik. Tepung jagung dan tepung gandum digaul, masukkan mentega, serbuk penaik, telur, susu dan vanila. Uli kesemuanya sampai lembut kemudian terap. Bakar pada suhu 160'c 35 minit
Serbuk atau rempah Kari 7 Lautan atau mat salleh panggil Seven-seas Curry Powder-
pelikkan tak pernah dengar, kena biase kan dengar..heee, kali ni nak bercerita mengenai rempah kari ikan atau sesuai untuk semua jenis seafood.Mane datang nama serbuk kari 7 lautan ni- nilah citernye-
Ianya Dipanggil Serbuk kari 7 lautan kerana asal usul serbuk kari ini telah digunakan dalam masakan yang ada di Indonesia dan Malaysia, termasuk dari arah laut cina selatan , Andaman , selat Melaka dan kepulauan Indonesia yang lain.
Resepi Rempah kari ikan @ seafood
( untuk mendapatkan 26 sudu besar rempah )
16 biji pelaga @ white cardamons
12 sudu besar Biji Ketumbar
6 sudu besar Jintan Manis
4 inci Kulit Kayu Manis
3 sudu besar biji saderi @Celery seeds
12 biji Cengkih
2 sudu besar Serbuk Cili
Cara membuat
1.Sangai kesemua bahan kering kecuali serbuk cili,pastikan pelage bijinya dikeluarkan, kite kan gunakan bijinye sahaja, kulitnya tidak digunakan dalam membuat serbuk kari ikan. ebook masakan PERCUMA
2.giling kesemua bahan atau blender sehingga menjadi serbuk, camparkan serbuk cili, kacau sebati dan siap untuk digunakan sebagai serbuk kari ikan. Selamat Mencuba... jangan kedekut ilmu...kalau anda dah tahu..beritahu kepada kawan-kawan...ilmu ni pun chef obie telah sharingkan bersama anda. Semoga ilmu yang bermanfaat kita akan mendapat keberkatannya sampai bila-bila...
Hari ni nak berkongsi pula rempah kari Daging dari temasik,
walaupun ianya tidak sepopular rempah kari tempatan,
tapi korang perlu tahu juge asal usul kari singapura ni...
Mengape kari ikan 7 lautan ni tak termasuk temasik atau singapura?
Macam ni citernye, para pedagang dulu suka pi pelabuhan Melaka –parameswara, juga pi pelabuhan majapahit tapi bukan tak lalu temasik ,hanya temasik bukan tempat dagangan utama waktu itu, jadi rempah ratus ni sampai cume tempiasnye tu lambat sedikit, dan citarase dalam membuat serbuk kari juga berbeza disebabkan pedagang dan penerimaan citarasa orang temasik.Jadi kite boleh panggil serbuk kari daging Ala Singapura juga serbuk kari ikan Ala singapura, Ianya masih mengekalkan citarasa kari tersendiri dan agak klasik juge autentik gitu…
korang perlu tau juge cara memasak dan cara membuat rempah kari singapura ni,supaya tahu perbezaan dalam citarase.Baru world.. boleh jadi chef yang disegani..semua kena ambil tau…nanti bie sharing rempah ratus benggali pulak atau asas rempah ratus masakan orang sikh.
1.Sangai kesemua bahan kecuali serbuk kunyit.pastika pelage biji didalam shaja diambil.
2.apabila telah disangai, sejukkan sebentar sebelum bahan digiling @blender sehingga halus . Kemudian baru campurkan serbuk kunyit kacau rata, siap.Boleh lah digunakan untuk memasak kari daging singapura. ebook masakan PERCUMA
Allahuma Inkaana Rizqi Fis Samma-I Fa Anzilhu Wan Inkaana Fil Ardhi Fa-Akhrijhu Wa Inkaana Mu’asiran Fayassirhu Wa Inkaana Haraaman Fathahhirhu Wa Inkaana Ba’idan Fa Qaribhu
Bihaqqiduhaa-Ika Wa Bahaaika Wa Jamaalika Wa Quwwatika Wa Qudratika Aatini Maa Ataita Min’Ibadikash Shalihin
Ya Allah Sesungguhnya Waktu Dhuha itu DhuhaMU Kecantikannya KecantikanMU Keindahannya KeindahanMU Kekuatannya KekuatanMU Kekuasaannya KekuasaanMU Perlindungannya PerlindunganMU
Ya Allah Jika rezeki masih di langit, turunkanlah Jika di bumi, keluarkanlah Jika sukar, permudahkanlah Jika haram, sucikanlah Jika jauh, dekatkanlah
Berkat waktu Dhuha KecantikanMU, keindahanMU KekuatanMU, kekuasaanMU
Limpahkan kepadaku segala Yang Engkau telah limpahkan Kepada hamba-hambaMU yang soleh