Halaman

Isnin, 18 Julai 2016

Resepi Katering 50 pax : Resepi Ayam Kapitan

Salam Lebaran Dan Sejahtera kepada anda yang rajin melayari blog chef obie,
hari ini chef kongsikan resepi untuk katering 50 pax @ 50 orang.
Sesuai juga diselitkan menu ini dalam menu open house anda !

Selamat Mencuba


SHARE & LIKES



RESEPI AYAM KAPITAN
(masakan peranakan) 50 pax

Bahan

4 ekor Ayam ( seekor dipotong 14@16 )dan cuci bersih
4 cawan Bawang Besar kisar
1 bunga Bawang putih kisar
4 inci Halia kisar
1 inci Lengkuas kisar
4 inci Kunyit Hidup
1/2 cawan Cili Merah Kisar
10 sudu besar Rempah Kari Daging
4 helai Daun Pandan & Daun Kari Secukupnya
1 liter Santan Kotak ( chef suka jenama KARA @ HARMUNI )
1/2 cawan Tomato Puri
1 inci Belacan
1/2 cawan Air Asam Jawa
2 sudu besar Kerisik
Gula Dan Garam sebagai perasa
3/4 cawan Minyak Masak
2 batang Lobak Merah @ 15 biji ubi kentang potong kiub ( optional jika tidak letak juga boleh )
Air secukupnya

CARA PENYEDIAAN : 

1.Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan kisar.

2.Masukkan Daun Pandan & Daun kari , tumis sehingga wangi dan pecah minyak.

3.Masukkan rempah kari dan kacau perlahan sehingga pecah minyak sekali lagi.

4.Masukkan ayam , kacau mesra dan masukkan sedikit air. Biar mendidih , masukkan tomato puri dan air asam , masukkan santan,lobak merah @ubi kentang.

5.Sesuaikan rasa Gula dan Garam, dan akhir sekali masukkan kerisik.Biar mereneh .

6.Boleh tambah air lagi jika inginkan kari kapitan sedikit cair.

FOLLOW & LIKES

IG : chef_obie_official
Page : smallplate by chef obie
Whatsapp : 0172260719





Tiada ulasan:

Catat Ulasan