Halaman

Khamis, 8 September 2016

RESEPI DAGING MASAK KURMA BERKENTANG

Share & LIKES

#dagingmasakkurmaberkentang

Resepi Daging Masak Kurma Berkentang

Bahan

1 kg Daging ( dipotong kiub & direbus )
1 cwn Cili Kisar
1/2 cwn Bawang merah kisar
3 biji Bawang merah ( belah 4 )
1 inci Halia kisar
4 sekawan bukan musuh 😜
6 sudu besar Rempah Kurma ( adabi/faiza/babas)
4 btg cili hijau @ cili api
1/2 inci Belacan
4 biji Ubi Kentang ( potong wedges )
1 1/2 cawan Santan
1 sudu kecil kerisik
1 keping Asam Gelugor
2 biji tomato ( potong wedges )
Gula & garam sebagai perasa
Air jika perlu
Minyak masak

Cara Penyediaan :

1.Panaskan minyak, tumis 4 sekawan,bawang kisar,halia dan cili kisar sehingga pecah minyak.

2.Masukkan rempah kurma , kacau mesra masukkan daging dan sedikit air.

3.Apabila mendidih masukkan asam gelugor , belacan , cili hijau dan ubi kentang serta santan.

4.Kacau perlahan secara konsisten,api kecil tau..baru masuk buah tomato

5.Letak kerisik ,Akhir sekali perasakan dgn gula dan garam.

Selamat mencuba 😊😊😊 i like

Follow my ig : chef_obie_official
#skychefcatering
#khuzrasakatering

Tiada ulasan:

Catat Ulasan