Share & LIKES
#dagingmasakkurmaberkentang
Resepi Daging Masak Kurma Berkentang
Bahan
1 kg Daging ( dipotong kiub & direbus )
1 cwn Cili Kisar
1/2 cwn Bawang merah kisar
3 biji Bawang merah ( belah 4 )
1 inci Halia kisar
4 sekawan bukan musuh 😜
6 sudu besar Rempah Kurma ( adabi/faiza/babas)
4 btg cili hijau @ cili api
1/2 inci Belacan
4 biji Ubi Kentang ( potong wedges )
1 1/2 cawan Santan
1 sudu kecil kerisik
1 keping Asam Gelugor
2 biji tomato ( potong wedges )
Gula & garam sebagai perasa
Air jika perlu
Minyak masak
Cara Penyediaan :
1.Panaskan minyak, tumis 4 sekawan,bawang kisar,halia dan cili kisar sehingga pecah minyak.
2.Masukkan rempah kurma , kacau mesra masukkan daging dan sedikit air.
3.Apabila mendidih masukkan asam gelugor , belacan , cili hijau dan ubi kentang serta santan.
4.Kacau perlahan secara konsisten,api kecil tau..baru masuk buah tomato
5.Letak kerisik ,Akhir sekali perasakan dgn gula dan garam.
Selamat mencuba 😊😊😊 i like
Follow my ig : chef_obie_official
#skychefcatering
#khuzrasakatering