KESILAPAN & KEGAGALAN YG SERING BERLAKU KETIKA MEMBUAT MERINGUE:
📌Meringue tidak berlubang ditengah
📌Meringue tidak mengering dan tidak rangup
📌Meringue nipis dan tidak berbentuk
📌Meringue setelah dikeluarkan dari oven kering tetapi menjadi kembali basah.
Untuk mengelakkan perkara diatas ini dari berlaku , Sila take note info yg chef kongsikan ini:
🍭PUTIH TELUR PERLU SEGAR & BARU
Pastikan anda gunakan putih telur yg baru,semakin baru usianya semakin cantik perkembangannya.
🍭PUTIH TELUR PERLU BERSIH
Pastikan putih telur tiada benda asing seperti air , lemak dan kuning telur.Putih telur yg dah tercemar ini tidak boleh mengembang dengan cantik.
🍭GUNAKAN GULA PASIR YG PUTIH
Supaya meringue yg dihasilkan tidak kelihatan kekuningan mahupun kusam.
🍭JANGAN GUNA GULA AISING
Bagi memastikan keadaan putih telur lebih stabil.
🍰
TEKNIK MEMUKUL PUTIH TELUR
📎Pukul dgn kecepatan yg rendah atau sederhana supaya putih telur lebih stabil.
📎Sekiranya dipukul dengan kelajuan yg tinggi akan rosakkan putih telur - jadi kaku ,putih telur yg kaku jika dicampurkan dgn bahan lain ia mudah mencair .
📎Apabila putih telur telah kembang ,pastikan apabila disentuh dgn jari atau spatula bentuk putih telur perlu melengkung.Jika ia berdiri kaku itu bermakna putih telur telah menjadi kaku.
📎Pukul putih telur dahulu setengah kembang baru masukkan gula pasir.
📎Pastikan putih telur tidak tercemar.
📎Pastikan meringue tidak terlalu penuh dlm ketuhar @ oven anda.Supaya meringue tetap kering dan tidak mudah basah.
📎Boleh gunakan pewarna yg bahan asasnya minyak.
📎Paip adunan diatas loyang dan di alas kertas kalis minyak ( partchment paper / silicon paper )
📎Tidak perlu disapu mentega atau marjerin atas permukaan loyang.
SUHU BAKAR
♨
📎110' - 140'
Ketuhar perlu suhu yg rendah supaya boleh kering dengan sempurna.Sekiranya suhu ketuhar anda tidak boleh rendah lagi- Sila buka sedikit pintu ketuhar anda.Tempoh bakar yg diperlukan juga agak panjang berbanding buat macaroon.
Sekiranya anda juga adalah pembuat biskut raya-chef obie & chef rahim telah realeas eBUKU bertajuk
" MELODI BISKUT RAYA" & PERCUMA eBUKU "KOLEKSI BISKUT RAYA 2014 & 2015 "
💘
BERMINAT ?
Sekiranya Anda berminat sila Whatsapp ke talian 0172260719 utk mendapat eBUKU