Korang boleh cuba yea..Tapi kalau korang nak share resepi ni sama ada dalam group masakan korang tu mahupun dalam blog dan website sendiri jangan lupa sila kredit pada chef yea..hahaha...
RESEPI GADO-GADO & KUAH PECAL CHEF OBIE
Bahan-bahan perlu disediakan dahulu, kisar dan simpan. Bila hendak makan boleh campurkan air panas, garam, gula dan air asam jawa Iaitu
Bahan kuah pecal :
2 1/2 cawan kacang tanah - digoreng 10 tangkai cili kering - digoreng
1 genggam ikan bilis atau udang kering - digoreng garing
1 sudu besar udang kering tanpa kulit - digoreng garing
1 inci belacan - digoreng
1 bunga bawang putih - digoreng
2 sudu besar bawang goreng
Air asam jawa secukupnya
1/2 inci sedikit CEKUR
Air Panas
Garam dan gula pasir @ gula merah secukupnya ( boleh lebihkan gula )
Cara Penyediaan :
Kisar cili kering goreng, cekur ,bawang goreng,bawang putih, ikan bilis goreng, udang kering goreng kemudian dikisar sehingga halus.( guna pengisar bahan kering ) Campurkan dengan kacang tanah yang telah kisar dan gaulkan rata. apbila nak makan, campur air panas secukupnya dan tambah air asam jawa sedikit dan letak garam dan gula secukup rasa. Masak atau panaskan seketika diatas api sehingga mendidih dan pekat.mudah kan..
Bahan untuk Gado-gado
Sayur Kobis - dipotong dan dicelur Kacang Panjang - dipotong dan dicelur Telur rebus
Taugeh- dicelur
Tempe- dipotong dan digoreng ( option- jika ada )
Tauhu - dipotong dan digoreng Sengkuang @ mangkuang cina - dicuci bersih dan dipotong halus
Sayur Kangkong - dicuci bersih dan dicelur
Nasi Impit - ( option jika ada )
Boleh cuba resepi chef obie ini , resepi diatas biasa digunakan chef obie di hotel untuk salah satu menu lunch buffet & dinner !
Selamat Maju Jaya Follow chef obie di IG : chef_obie_official FB : chefobie untold Pagechefgunawanmalaysia.blogsp ot.com
#takhensemmanistuade #lelakipunnakscrub#kelipkelip #ebookmasakankekpastridanb akeri#kelaswesternfood #kelaskek #kelaspastri#kelasbakeri #resepimudah
Dapatkan ebook masakan , kek , pastri dan bakeri popular Sekarang ! Pelanggan ebook kami global termasuk Dari Brunei , Indonesia & Singapore
Whatsapps / Telegram / Line
0172260719
chef obie
Bahan-bahan perlu disediakan dahulu, kisar dan simpan. Bila hendak makan boleh campurkan air panas, garam, gula dan air asam jawa Iaitu
Bahan kuah pecal :
2 1/2 cawan kacang tanah - digoreng 10 tangkai cili kering - digoreng
1 genggam ikan bilis atau udang kering - digoreng garing
1 sudu besar udang kering tanpa kulit - digoreng garing
1 inci belacan - digoreng
1 bunga bawang putih - digoreng
2 sudu besar bawang goreng
Air asam jawa secukupnya
1/2 inci sedikit CEKUR
Air Panas
Garam dan gula pasir @ gula merah secukupnya ( boleh lebihkan gula )
Cara Penyediaan :
Kisar cili kering goreng, cekur ,bawang goreng,bawang putih, ikan bilis goreng, udang kering goreng kemudian dikisar sehingga halus.( guna pengisar bahan kering ) Campurkan dengan kacang tanah yang telah kisar dan gaulkan rata. apbila nak makan, campur air panas secukupnya dan tambah air asam jawa sedikit dan letak garam dan gula secukup rasa. Masak atau panaskan seketika diatas api sehingga mendidih dan pekat.mudah kan..
Bahan untuk Gado-gado
Sayur Kobis - dipotong dan dicelur Kacang Panjang - dipotong dan dicelur Telur rebus
Taugeh- dicelur
Tempe- dipotong dan digoreng ( option- jika ada )
Tauhu - dipotong dan digoreng Sengkuang @ mangkuang cina - dicuci bersih dan dipotong halus
Sayur Kangkong - dicuci bersih dan dicelur
Nasi Impit - ( option jika ada )
Boleh cuba resepi chef obie ini , resepi diatas biasa digunakan chef obie di hotel untuk salah satu menu lunch buffet & dinner !
Selamat Maju Jaya Follow chef obie di IG : chef_obie_official FB : chefobie untold Pagechefgunawanmalaysia.blogsp
#takhensemmanistuade #lelakipunnakscrub#kelipkelip #ebookmasakankekpastridanb
Dapatkan ebook masakan , kek , pastri dan bakeri popular Sekarang ! Pelanggan ebook kami global termasuk Dari Brunei , Indonesia & Singapore
Whatsapps / Telegram / Line
0172260719
chef obie
Tiada ulasan:
Catat Ulasan