Hubungi & Follow chef obie
chef nak berkongsi kata kata positif untuk Anda..dan juga diri sendiri sendiri..
" WAKE UP SMILE ,
AND TELL YOURSELF
TODAY IS MY DAY !
AND TRAIN YOUR MIND
TO SEE THE POSITIVE
IN EVERY SITUATION "
IG : chef_obie_official
FB : chefobie untold
FB Page : smallplate by chef obie
whatsapp 0172260719
email :gunawan.jamil@gmail.com
website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com
malaysiapropertiespure.blogspot.com
whatsapp : 0172260719 chef obie
200 gram gula pasir
KELAS / KURSUS MASAKAN UNTUK PERNIAGAAN SILA KLIK LINK DIBAWAH INI
KELAS MASAKAN BIZZ & TESTIMONI PELAJARwhatsapp : 0172260719 chef obie
RESEPI APAM BUTTER GULA HANGUS
Bahan Utama :
200 gram gula pasir
50 gm gula perang
250 ml air
70 gram mentega ( chef guna brand anchor unsulted butter )
6 biji telur Saiz A atau B
160 gram susu pekat manis
190 gram tepung gandum
2 1/2 camca teh soda bicarbonat
Cara Penyediaan :
250 ml air
70 gram mentega ( chef guna brand anchor unsulted butter )
6 biji telur Saiz A atau B
160 gram susu pekat manis
190 gram tepung gandum
2 1/2 camca teh soda bicarbonat
Cara Penyediaan :
- Panaskan Pengukus dan pastikan air cukup. ( anda juga boleh gunakan oven - pastikan panaskan dahulu 180-200c dan letakkan air dibahagian bawah oven ) ala-ala nak baked cheesecake
- Masakkan gula pasir dan gula perang hingga menjadi gula hangus, guna api sederhana sahaja.
- Masukkan air perlahan lahan . Kacau rata dan masukkan mentega,kacau sehingga mentega larut bersama gula hangus. Matikan Api dan Sejukkan.
- Pukul telur sehingga berbuih dan kembang .
- Tuangkan susu pekat manis dan sambung pukul hingga hingga sebati. sila gunakan kelajuan sederhana sahaja,
- Masukkan tepung dan soda bicarbonat yang telah ditaapis bersama sedikit demi sedikit. Pukul sebati dan masukkan gula hangus di gaul rata.
- Rehatkan adunan selama 2 jam ( tutup dengan plastik atau cling film )
- Masukkan adunan ke dalam bekas yang anda suka sama ada loyang besar saiz 7 inch atau dalam bekas kek cawan atau apa sahaja bekas yang anda suka.
- Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. ( jika oven..bakar 1 jam atau mengikut oven anda )
- Sejukkan dahulu baru hidang !
RESEPI KUIH PASUNG ATAU TEPUNG PASONG
" Kuih Pasung " hidangan pencuci mulut yang popular dari negeri Pantai Timur seperti Kelantan dan Terengganu.
Ada yang memanggil manisan ini sebagai " Tepung Serunai " kerana bentuknya seperti kon yang menyerupai serunai.Chef tetap panggil ia Kuih " tepung pasong " heeee....sebabnya untuk menghasilkan kuih pasung ini menggunakan teknik mengukus sama seprti kuih lepat pisang dan seadik beradik dengannya.
Keperluan :
- Tempat pengukus tradisional atau jenis cap buaya, yang penting ada lobang di setiap tingkat bagi memudahkan mendirikan dgn mencucuk kuih pasung dalam setiap lobang yang ada dalam pengukus
Bahan 1
- 2oo gram tepung beras ( cap teratai atau cap gajah )
- 100 gram tepung sagu atau tepung ubi
- 300 gram gula merah
- 2 cawan santan pekat
- 2 biji telur
Bahan 2
- 500 gram tepung beras
- 2 cawan santan pekat
- 1 st garam
Bahan 3
- Daun Pisang secukupnya
- Lidi atau toothpick (untuk mengepil daun pisang)
Cara Penyediaan Bahan 1
- Satukan kesemua bahan 1. Gaul dan kacau sehingga sebati. Bahan 1 akan menjadi bahan bawah iaitu lapisan pertama yang akan dimasukkan ke dalam daun pisang yang telah dipasungkan nanti . Masak Bahan 1 sehingga agak likat. Tidak perlu terlalu pekat dan kental.
Cara Penyediaan Bahan 2
- Campurkan kesemua Bahan 2 dan kacau sehingga sebati. Asingkan.
Cara Penyediaan Bahan 3
- Potong daun pisang secara bulat (anggaran diameter 8- 10 inci) kemudian potong dua membentuk separa bulat. Ambil dua tingkat periuk kukus (yang mempunyai lubang). Susunkan menjadi dua tingkat.
- Sementara itu, sediakan bahagian bawah periuk kukus dengan merebus air terlebih dahulu. Bentukkan daun pisang menjadi kon dan sematkan menggunakan lidi. Masukkan hujung daun pisang yang telah dibentukkan di bahagian lubang periuk kukus.
Cara Penyediaan Kuih Pasung
- Sendukkan campuran Bahan 1 terlebih dahulu sehingga memenuhi 1/2 bungkusan daun pisang. Kemudian kukuskan sehingga 5 minit. Kemudian sudukan campuran Bahan 2. Pastikan terdapat sedikit ruang bungkusan daun pisang sekurang-kurangnya 1/4 apabila kedua Bahan 1 dan Bahan 2 dicampurkan. Kukus lagi sehingga 10 minit.
- Cara untuk menguji sama ada kuih pasung sudah masak atau tidak, kelihatan bahagian atas kuih (Bahan 2 yang berwarna putih kelihatan naik dua kali ganda).Selamat mencuba
RESEPI KUIH KAPIT
* coklat * peanut butter * strawberry
Bahan
3/4 cawan @ 200 gm Tepung gandum( ditapis)
80 gm Tepung Beras
5 biji Telor ( di age kan )
2 sudu besar mentega dicairkan @minyak masak.
1kotak kecil santan ( jenama kara )
3/4 cawan gula castor( boleh kurangkan sekiranya x suka manis )
500ml air @ secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Peralatan- mould kuih kapit
Bahan hiasan
Mentega kacang , pes coklat utk waffle dan jam strawberi
sila klik untuk info 57 resepi menu bazaar Ramadhan Popular 2017 dibawah ini :
Cara Penyediaan :
1.Tapis bhn kering bersama ( t.gandum+ t.beras)
2.Pukul telur dgn gula hingga separa kembang.
3.Masukkan tepung gandum + tepung beras kacau mesra.
4.Santan dan air disatukan,perlahan lahan tuang ke dalam adunan , akhir sekali masukkan mentega cair @minyak dan putar sehingga sebati .
5.Tapiskan adunan yg telah siap.( Pastikan adunan tidak terlalu pekat atau terlalu cair )
6.Panaskan minyak , mould kuih kapit direndam dlm minyak sebelum digunakan.
7.Kuih kapit yg telah digoreng ,dikeluarkan dari mould,disapu dengan jam pilihan anda dan segera dilipat.Susun dan simpan dalam bekas kedap udara.
P/s juga boleh guna teknik bakar atas bawah ( oldskoll -tetap terbaek )
KUIH KOCI CHEF OBIE
Bahan
110gm Tepung Pulut
110gm Tepung Pulut Hitam
Air secukupnya
1sudu kecil Garam
Bahan Inti
1 biji Kelapa Parut
1 ketul Gula Melaka
2 sudu besar Gula Pasir
1 cawan Air
3 helai Daun Pandan
1 sudu besar tepung gandum
Cara membuat:
1-Masak gula melaka sehingga menjadi karamel ,masukkan air sedikit demi sedikit kemudian masukkan kelapa parut + daun pandan , kacau sehingga kering.Akhir sekali masukkan tepung gandum.sejukkan dan bulat2kan.
2-Satukan bahan tepung pulut,tepung pulut hitam dan air,kepalkan sehingga menjadi bebola,masukkan inti dan bungkus dengan daun pisang yg telah dilayur dan diletakkan sedikit minyak,bungkus seperti nasi lemak.
3-kukus sehingga masak
#akumasakkauyangpanas #akuyangpakaikoyangpanas#akukukuskauyangpanas#resepimudah #resepikuih#chefobie
Resepi Kulit Karipap Rangup
Bahan kulit karipap ( 80 biji )
900gm Tepung Gandum
100gm Tepung Ubi
1/2 cawan minyak masak dipanaskan terlebih dahulu ( planta atau marjerin juga boleh gantikan minyak )
2 cawani air yang sudah dilarutkan dengan garam
- Masukkan tepung ke dalam bekas untuk menguli.Masukkan minyak masak yang sudah dipanaskan ke dalam tepung gandum.Kacau dengan spatula sementara minyak masih panas.Boleh gunakan tangan untuk menguli jika minyak sudah tidak panas.
- Uli doh dengan masukkan sedikit demi sedikit air yang sudah dilarutkan dengan garam tadi.Teruskan menguli sehingga tepung sudah tidak melekit ditangan dan biarkan seketika, sebelum anda mencanainya menjadi kulit karipap.
- Uli sebentar,bentukkan doh menjadi bebola tadi sebelum dicanai untuk dimasukkan inti.Anda boleh pilih,sama ada nak kelim sendiri atau guna acuan karipap.
- Untuk mendapat Kulit karipap yang rangup semasa kita menguli,kita kena pastikan tidak terlebih menggunakan air.Minyak masak panas atau marjerin yang kita panaskan juga membantu dalam memastikan kulit karipap menjadi rangup.
Petua bagi memastikan karipap yang digoreng rangup ialah pastikan kita gunakan minyak yang banyak semasa menggoreng
Dan anda perlu tambahkan 1 senduk lelemak sayuran @ shortening ke dalam minyak masak.Ia bagi memastikan kerangupan karipap.
Goreng pada api yuang sederhana dan perlu dibalik balikkan. Selamat Mencuba!
Resepi Sago pa atau asamgupa
Bahan
3 ulas Nangka Madu dibuang biji dan dicarik
Sago yang telah dimasak dan dipotong kiub
1 kotak Santan
4 sudu besar Gula Nira
4 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil Garam
Daun Pandan
Air
Cara buat
1.Panaskan santan , 1 cawan air, gula nira , gula pasir dan daun pandan, kacau perlahan dan konsisten , pastikan kan tidak pecah minyak ,Masukkan sago dan nagka madu jangan terlalu lama . Boleh dihidang panas dan sejuk.
air, kalau doh lembut boleh tambah sedikit tepung.
2.ambil sedikit doh masukkan bebola inti durian dan bentukkan bebola , susun diatas loayang pembakar yang telah digris.
3.Sapukan telur kuning dipermukaan .Bakar pada suhu 180’c selama 15-18 minit.
Resepi ini telah dikongsikan dalam Majalah SAJI keluaran Mac 2015
Resepi Murtabak Mini Dan Kari Ayam
Bahan kulit murtabak
500gm Tepung gandum
260ml air
1 biji telur gred C
1 sudu kecil garam
1 sudu besar Marjerin.
Inti Mertabak
4 biji kentang potong dadu
2 biji telur
100gm ayam kisar
Gula , garam
1 senduk kuah kari ayam
Bahan Kari ayam
300gm ayam potong kecil
2 sudu besar rempah kari ayam daging
2 biji Bawang kecil di mayang
1 batang kulit kayu manis
1 kotak santan
1 batang cili kering digunting
½ cawan air asam jawa
Cara buat
1.kulit murtabak- satukan ke semua bahan uli sehingga menjadi doh, rehatkan dan tutup dengan plastic atau kain. Biar ia rehat 1 jam , kemudia bentukkan bebola kecil, dan boleh di canai nipis.
2.kari ayam- tumis bawang dan kulit kayu manis hingga naik bau , masukkan daun kari kacau garing kemudian masukkan ayam dan santan, biar mendidih, boleh masukkan air sedikit dan air asam jawa, masukkan gula dan garam sebagai perasa. Siap untuk dimakan bersama murtabak.
3.Inti muratabak- semua bahan dicampurkan bersama, menggunakan garfu kacau dan tuang ke bahagian tengah kulit murtabak dan bungkus, masak ke dua belah bahagian di atas pan atau kuali.
Resepi ini telah dikongsikan dalam Majalah SAJI keluaran Mac 2015
RESEPI KUIH TALAM CENDOL GULA MELAKA POPULAR
Bahan
Guna Loyang 11 x 11 inci
(A)
525 gm Gula castor
1100ml Air
5 helai daun pandan
(B)
500gm Tepung Beras Cap teratai
50gm Tepung Ubi
1 ½ sudu kecil Garam halus
500ml Santan Pekat
1100 ml Air
(C)
300gm Cendol
(D)
100 Gula Merah
50 gm Kacang Merah yg telah direbus
Cara buat
1-Masak Bahan ( A ) sehingga mendidih.
2.Satukan semua bahan ( B ) dan campurkan dengan bahan ( A )
3.Bahagikan kepada 2 bahagian , pastikan putih 800 ml, selebihnya dimasak bersama ( D ) gula merah dan kacang merah yang telah direbus.
4.putih bagikan 2 bahagian , 1 bahagian dicampur ( C ) Cendol.
5.Mulakan melapis mengikut kreativiti ,Dikukus setiap satu lapis lebih kurang 5 minit.lakukan sehingga selesai
Tips- Lap atas kuih sekiranya terdapat wap air, gunakan tisu dapur, kemudian sapukan miyakmasak diatas permukaan kuih.
resepi merupakan perkongsian chef obie kepada peminat majalah SAJI untuk bulan Mac 2015
Resepi Talam Mayang Sari Popular
Bahan Lapisan Bawah
(A)
200gm Tepung Beras Cap teratai
20gm tepung Ubi
1 ½ sudu kecil Garam halus
300ml Santan Pekat
700ml air Pandan kisar dan ditapis
Pewarna Hijau
(B)
100gm Keladi direbus dan dilenyek
100gm Ubi direbus dan dilenyek
Cara buat :
1.Bancuh ke semua bahan (A) dan tapiskan ke dalam periuk.
2.Kacau atas api hingga naik wap.Masukkan Bahan (B) kacau sebentar.
3.Tuang dalam Loyang dan kukus hingga masak.
Lapisan Atas
100gm Tepung Gandum
250gm Gula Castor
4 biji telur gred A / B
200ml santan Pekat
400 ml Air
½ sudu kecil garam
Cara buat
1.Campurkan ke semua bahan dan kacau rata, jangan sampai bergentil.
2.Tapis ke dalam periuk.Masak hingga naik wap.
3.Tuangkan ke lapis atas lapis bawah dan kukus lagi sehingga 20 minit.
Tips chef- Sila gunakan Loyang segiempat 10 x 10 inci utk 1 resepi ini.
Jika guna Loyang 11 x 11 inci gunakan 1 ¾ reseepi
Jika guna Loyang 12 x 12 inci gunakan 1 ½ resepi
Resepi Pulut Panggang Udang Kering
Bahan
500gm Beras Pulut ( direndam terlebih dahulu )
1 kotak kecil Santan
Minyak Masak
1 biji Kelapa parut
200gm Udang kering
2 sudu besar Cili giling
Gula , Garam dan serbuk kunyit
Air
Daun pisang ( dipotong mengikut kesesuaian )
Cara buat
1.Kukus Beras Pulut sehingga kembang, sejukkan.
2.Tumis cili giling bersama udang kering sehingga garing , Masukkan ½ cawan air, kelapa parut dan serbuk kunyit 1 sudu besar , perasakan dengan gula dan garam dan kacau sehingga garing. Sejukkan.
3-ambil selembar daun pisang, letak pulut secukupnya dengan tangan anda dilumur sedikit minyak masak dan inti di tengah pulut dibentuk memanjang dan dibalut kemas ,dikunci hujung & pangkal dengan lidi atau pun distapel. Kemudian dipanggang.
Resepi Kuih Lapis Hijau Pastel Pandan
Guna Loyang 11 x 11 inci
(A)
525 gm Gula castor
1100ml Air
5 helai daun pandan
(B)
500gm Tepung Beras Cap teratai
50gm Tepung Ubi
1 ½ sudu kecil Garam halus
500ml Santan Pekat
1100 ml Air
(C)
Pewarna Hijau epal / hijau pastel
Cara buat
1-Masak Bahan ( A ) sehingga mendidih.
2.Satukan semua bahan ( B ) dan campurkan dengan bahan ( A )
3.Bahagikan kepada 2 bahagian , pastikan putih 800 ml, selebihnya dicampurkan © pewarna hijau
4.putih bagikan 2 bahagian , 1 bahagian dicampur ( C ) Cendol.
5.Mulakan melapis mengikut kreativiti ,Dikukus setiap satu lapis lebih kurang 5 minit.lakukan sehingga selesai
Tips- Lap atas kuih sekiranya terdapat wap air, gunakan tisu dapur, kemudian sapukan minyak masak diatas permukaan kuih.
Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com
whatsapp : 0172260719
Resepi Candy Kelapa Mudah Popular
Bahan-bahan
2 biji kelapa parut
kelapa muda lagi baik
2 tin susu pekat ( tak kisah jenama apa pun )
380gm gula pasir
3 sudu besar margarine atau mentega ( orang dulu tak guna mentega@butter )
pewarna merah/hijau/kuning
3 helai daun pandan dicarik dan dsimpul
Periuk
Cara membuat :
1-Sangai sebentar kelapa dalam kuali kiranya menggoreng tanpa minyak ( hingga hampir kering, jangan sampai kering karang jadi kerisik pulak )
2- kemudian,Pindahkan kedalam periuk yang lebih besar dan tebal
3-Campur semua bahan yang lain dan masak
perlu kacau sentiasa atas api yang perlahan (pastikan jangan sampai ada yang hangit )
4-Apabila gula telah cair dan menggelegak ( korang perlu berhati-hati part ni,sebab air gula yang panas ini percik tau..)
5-Kacau adunan sehingga adunan tidak melekat pada periuk.
( adunan berkumpul di bahagian tengah )
Akhir sekali bubuh pewarna ( bahagikan 3 bahagian )
Matikanlah api, dan masukkan margarine / mentega kacau rata
masukkan k dalam acuan lebar 12 x 12 atau lagi besar lagi eloklah..
chef obie sarankan..sebab kite akan tekan dan ratakan pastikan
tebal 1/2 inci
Terima kasih kerana sudi pagi-pagi menjengah
blog bie ni, ape yang spesial hari ni?
Bie akan sharingkan resepi kuih tradisional..
jenis kuih talam....
resepi untuk berniaga atau untuk makan sendiri..
Bahan nak buat pun mudah nak dicari.. jadi ape lagi korang..
sila rujuk resepi dibawah ni..
Kuih Tradisonal
Resepi Talam Keladi Untuk Berniaga
Bahan
Lapisan Bawah
( A )
200 gm Tepung Beras ( Cap Teratai )
20 gm Tepung Ubi
1 ½ sudu kecil Garam Halus
300ml Santan Pekat
700ml Air
( B )
200 gm Keladi Ungu ( Keladi Cina )- Buang kulit, potong dadu , kukus dan timbang.
Cara membuat :
1.Bancuh ke semua bahan ( A ) dan tapiskan ke dalam periuk.
2.Kacau atas api hingga naik wap. Masukkan Bahan ( B ) kacau sebentar.
3.Tuang dalam Loyang dan kukus hingga masak.
* Lap atas kuih sekiranya terdapat lebihan air wap.
Lapisan Atas
100 gm Tepung Gandum
250 gm Gula Castor / Gula Halus
4 Biji Telur gred A / B
200 ml Santan Pekat
400 ml Air
¾ penutup Pewarna Violet / Purple
Cara Membuat
1.Campurkan semua bahan dan kacau rata, kacau rata supaya tepung tidak bergentil.
2.Tapis ke dalam periuk.Masak Hingga naik wap.
3.Tuangkan ke atas lapis bawah dan kukus lagi selama 15-20 minit.
4.Sekali – sekala tudung hendaklah dilap.
Tips :
Sila gunakan Loyang segiempat 10 inci x 10 inci untuk 1 resepi ini
Jika menggunakan Loyang 11 inci x 11 inci = gunakan 1 ¾ resepi
Jika menggunakan Loyang 12 inci x 12 inci = gunakan 1 ½ resepi
Gunakan plastik yang disapu minyak / marjeri dalam loyang – bagi memudahkan mengeluarkan kuih talam yang dikukus dalam Loyang, potong menggunakan pisauplastik @ pisau potong kek birthday.
Resepi Talam ini Chef Obie telah menggunakannya semenjak 2004 semasa chef obie berkhidmat di Kuala Lumpur Inflight Catering Services KLAS KLIA.Terima kasih kepada sifu chef obie yang berada di Bangi,beliau juge merupakan pensyarah di UKM pada waktu itu… terbaik.
Kini chef obie ingin kongsikan kepada anda pula yang sentiasa menyokong aktiviti dan kerja yang chef obie lakukan.Sila gunakan resepi ini sebaik mungkin, resepi ini sesuai untuk berniaga .Semoga kite same-same mendapat kebaikan.Enjoy!
Ops! Korang perlu alert sebab bie akan sharing resepi kuih tradisional untuk berniaga- koleh kacang , Kuih Lapis merah Putih , Kuih Lapis Kacang Merah dan Bahulu kemboja atau kuih bakar semuanya resepi telah distandardkan untuk para peniaga atau pembuat kuih tradisional, malah resepi ini juga digunakan di KLIA, Sepang untuk VIP. Jadi rajin-rajinlah lawati blog bie ni.
gambar courtesy google
Resepi Bahulu Kemboja atau Kuih Bakar Pandan
Bahan A
500 gm Santan Pekat
2 cawan Gula Castor / Halus
1 sudu kecil Garam Halus
Cara membuat :
1.Masak Bahan A hingga mendidih.
Bahan B
500 gm Tepung Gandum
900 ml Air Daun Pandan
6 Biji Telur Gred A / B
Esen Vanilla / Pandan
Pewarna Hijau Epal
Cara Membuat :
1.Campurkan semua bahan dan kisar
2.campurkan bahan A dan B
Bahan C
½ sudu besar Minyak Sapi
1 sudu besar Minyak masak
1 sudu besar Bijan
Cara Membuat :
1.Panaskan acuan bahulu kemboja ( saiz no.1 ) dalam oven.
2.Masukkan kesemua bahan C ke dalam acuan hingga Nampak garing.
3.Tuangkan adunan dalam acuan dan bakar 30 – 40 minit pada suhu 180’c.
Tips: resepi bahulu kemboja ini juga boleh digunakan dalam resepi membuat kuih Cara.
Menu Malay Delicacies -kuih bahulu kemboja ini juga digunakan di KLIA Sepang, untuk flight VIP, VVIP dan ad- hoc flight.
gambar courtesy google.
yang ni pula bie sharingkan seperti yang dijanjikan..
Resepi Kuih Lapis Kacang Merah...
peminat jenis-jenis kuih talam mesti suke..
sila rujuk resepi dibawah ni...
senyuuum...
Resepi Kuih Lapis Kacang Merah
Bahan
Gunakan Loyang 11 inci x 11 inci
( A )
525 gm Gula Castor / halus
1100ml Air
5 helai daun Pandan ( digunting pendek )
( B )
1 pkt ( 500 gm ) Tepung Beras ( Cap Teratai )
50 gm Tepung Ubi
1 ½ sudu kecil Garam Halus
500 ml Santan Pekat
1100 ml Air
( C )
300 gm Kacang Merah Kecil direndam 1 malam , basuh , rebus hingga empuk kemudian timbang selepas direbus.
Pewarnna Pink
Cara membuat:
1.Masak Bahan ( A ) sehingga mendidih.
2.Satukan semua bahan ( B ) dan campurkaan dengan bahan ( A ).
3.Bahagikan kepada 2 bahagian.
4.Pastikan putih 800 ml.
5.Selebihnya untuk warna merah ( Rose pink lebih kurang 4 @ 5 titik )
6.Mulakan melapis 500 ml merah , 400 ml putih , 350 ml merah, Dikukus setiap satu lapis lebih kurang 5 minit.
7.700 ml merah + kacang merah ( dikisar sekejap aje ) kemudian kukus 7 minit.
8.350 ml merah, kukus 5 minit.
9.400 ml putih dikukus 5 minit.
10.350 ml merah yang ditambahkan sedikit lagi pewarna. Kukus hingga masak.
* Lap atas kuih sekiranya terdapat lebihan air wap
Gunakan plastik yang disapu minyak / marjeri dalam loyang – bagi memudahkan mengeluarkan kuih talam yang dikukus dalam Loyang, potong menggunakan pisauplastik @ pisau potong kek birthday.
Resepi Kuih Lapis Kacang merah ini Chef Obie telah menggunakannya semenjak 2004 semasa chef obie berkhidmat di Kuala Lumpur Inflight Catering Services KLAS KLIA.Terima kasih kepada sifu chef obie yang berada di Bangi,beliau juge merupakan pensyarah di UKM pada waktu itu… terbaik.
Kini chef obie ingin kongsikan kepada anda pula yang sentiasa menyokong aktiviti dan kerja yang chef obie lakukan.Sila gunakan resepi ini sebaik mungkin, resepi ini sesuai untuk berniaga .Semoga kite same-same mendapat kebaikan.Enjoy!
Alhamdulillah hari ni, Chef Obie berkesempatan sharing resepi
Roti Jala dan kari ayam roti jala...
bersama anda semua...
jadi cuba jangan tak cuba..
resepi ini juga Bie sharing bersama
penduduk Kg Pasir segambut Kuala Lumpur...
Resepi Roti Jala
150gm atau 1 cawan Tepung Gandum
1 Biji Telur
150ml Air
150ml susu segar atau santan
3 sudu Minyak Masak atau marjerin yang dicairkan
Garam
Serbuk kunyit atau pewarna kuning
Cara membuat;
1.Masukkan susu, air ,telur , garam kunyit atau pewarna ke dalam blender dan blend seketika, kemudian masukkan tepung gandum dan blend sehingga sebati.
2.Masukkan adunan ke dalam plastic piping bag,Chef obie menggalakkan menggunakan piping bag kerana ianya mudah untuk anda membuat tirai jala tanpa ada isu adunan tersumbat pada bekas roti jala.
3.Panaskan kuali atau non stick pan , kemudian letakkan sedikit minyak.
4.Kiraikan diatas kuali, apabila roti kelihatan kekuningan dan bahagian tepi kirai mengering bolehlah digulung dan dihidangkan bersama kari ayam.
Resepi Kari Ayam Roti Jala
400-500gm ayam cincang atau isi ayam dipotong dadu.
1 biji Bawang Merah di hiris
1 ulas bawang putih
2 biji kentang dipotong dadu
1 batang kulit kayu manis
2@3 biji bunga lawang
1 cawan santan
Air
5 sudu Rempah Kari Daging
Gula
Garam
2 batang Cili kering digunting
Daun Kari
1 keping asam keping atau 1 sudu asam jawa
Minyak Masak secukupnya
Cara Membuat:
1.Panaskan kuali dengan minyak masak, masukkan bawang merah, bawang putih, cili kering, bunga lawang , kulit kayu manis dan daun kari, tumis sehingga naik bau.Masukkan rempah kari kacau selalu dan pastikan tiada mengerak dibahagian tengah, masukkan air secukupnya.Biar mereneh
2.Masukkan ayam kacau sebentar ,masukkan kentang
3.Apabila mendidih, masukkan asam keping atau air asam jawa.
4.Masukkan santan, gula dan garam secukup rasa, siap dihidang.
Resepi Karipap Pusing Rangup
(KULIT LUAR)
Doh Minyak:-
350gm tepung gandum
30gm marjerin/ minyak masak
air ais+garam
Cara Membuat
1.satukan dan Gaulkan tepung bersama marjerin.
2.Kemudian, masukkan air dan garam sedikit demi sedikit.
3.Uli menjadi doh. agak2 kalau keras boleh ditambah air, kalau lembut sangat tambah tepung sikit
(KULIT DALAM)
Doh Marjerin:-
150gm tepung gandum+2sb tepung jagung
100gm marjerin
Cara Membuat :
1.Tepung dan marjerin digaul sebati hingga jadi doh,
2.Jika doh keras boleh tambah marjerin,jika lembut sangat tambah tepung sedikit.
3.kemudian, Doh bahagian dalam dibuat bebola kecil, kemudian balutkan dengan doh bahagian luar. Buat sehingga habis
Boleh double kan resepi.
(gambar coutesy google)
Resepi Kuih Tako
Lapisan Bawah (hijau)
25g tepung hoen kwe (hijau)
1 1/2 cawan air
1/2 cawan Gula
1biji sengkuang cina @ 2 buah pear ( potong kiub kecil )
Lapisan Bawah (putih)
25g tepung hoen kwe putih
2 cawan santan
secubit garam + gula pasir
1 1/2 cawan air
1/2 sudu kecil Garam
Cara Membuat:
1.Semua bahan di campurkan dalam periuk atau pot.
2.Kacau perlahan dengan menggunakan whisk pada api sederhana sehingga adunan agak panas dan ada bubble,apabila ada bubble matikan api.
3.Pastikan anda telah meyediakan bekas tako terlebih dahulu dengan meyusun pada dulang.Taburkan sedikit sengkuang dalam bekas tako,Tuang lapisan hijau terlebih dahulupada paras setengah dalam bekas tako,kemudian biar ia sejuk sebentar sebelum anda tuang pula bahagian putih.Siap untuk dihidang...
jika anda ingin gunakan resepi diatas untuk berniaga sila gandakan yea...
Resepi Kuih Keria
Bahan-bahan
500 gm Ubi keledek
80 gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam
Cara Membuat
1.Rebus keledek keledek hingga empuk
kemudian lenyek .
2. Masukkan garam,tepung gandum, uli hingga sempurna dan tidak lekat di tangan, senagkata menjadi doh yang cantik,jika doh agal lembik jangan risau,chef tidak galakkan anda menambah tepung terlalu banyak, kerana ia akan menjadikan kuih keria kurang sedap...( optional - jika anda ingin mudah membuat doh keria tambah lagi tepung gandum sehingga ia tidak melekit di tangan )
3.Apabila telah siap menguli doh keria, bahagikan doh dengan menimbang doh seberat 35-45 gm setiap satu-atau mengikut suka dan kreativiti anda,kemudian bulatkan ,leperkan dan bentukkan lubang bulat di tengah-tengah doh keria anda.
4.Setelah siap, goreng terendam dalam minyak yang sederhana panasnya hingga kuning keemasan, kemudian angkat dan toskan minyaknya . Biarkan sejuk
Untuk Gula Kuih Keria
150 gm gula pasir
5 sudu besar air
1.Gunakan kuali, masukkan gula dan air dalam kuali dan masak hingga gula pekat
2.Kemudian Masukkan keria gaul rata sehingga adunan gula tadi jadi bertali
Segera tutupkan api.
3.Teruskan mengacau sehingga gula kering dan menyaluti keseluruhan bahagian kuih.Siap untuk hidangkan segera
EBOOK DIBAWAH INI MASIH DIJUAL SEHINGGA KINI 2018 !
Diatas Permintaan yang berterusan. Info ebook ini dikekalkan seperti pengeluaran pertama kalinya pada Ramadhan 2017.
P/S ebook ialah buku eletronik dlm software PDF mudah dibuka dlm hp,smartphone,laptop@lappy & komputer.Ia sungguh praktikal & anda boleh baca &buat rujukan ebook dimana2 sahaja.
57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR
Setiap kali tibanya Bulan Ramadhan di Malaysia , Satu fenomena yang pasti nya akan melanda menghantui masyarakat untuk berbelanja atau membeli belah makanan kegemaran
iaitu di 'BAZAAR RAMADHAN'.
Setahun hanya sekali selama sebulan , dan paling dinantikan oleh masyarakat .Tidak terhad kepada mereka yang beragama Islam , mereka yang tidak menjalani ibadah puasa ini juga menantikan fenomena 'BAZAAR RAMADHAN', kalau tidak percaya cubalah hari pertama Ramadhan anda lihat pelanggan - pelanggan yang paling awal membeli, seronokkan...bila Madam Tan , Miss lim , Wong , Jegathesan mahupun Steven juga sibuk memilih juadah untuk dinikmati. nampak kemakmuran masyarakat di Malaysia ini.Syabas..
Kepada peniaga makanan dan minuman , ia merupakan 'LUBUK EMAS' dan bagaikan satu 'PARTY YANG PALING HAPPENING' yang wajib diteroka dan pasti akan membuahkan hasil yang lumayan selama sebulan InshaAllah !.Soal harga makanan mahal atau tidak , pada waktu itu ia bukanlah satu isu yang utama.
Pasti ada dikalangan bakal peniaga 'BAZAAR RAMADHAN' untuk tahun 2017 ini
SEDANG MENCARI-CARI IDEA APA YANG PALING SESUAI UNTUK BERNIAGA
DI BAZAAR RAMADHAN TAHUN ini ?
Anda peniaga tetap setiap tahun di 'BAZAAR RAMADHAN' tapi ingin menambah KELAINAN dalam menu gerai atau tapak anda ?
Cuba lihat dan cuci mata dahulu gambar-gambar dan pemandangan suasana
sepetang di 'BAZAAR RAMADHAN' pada tahun-tahun yang lepas...
*gambar-gambar courtesy google & milik persendirian
Menu kuih muih tradisional turut dikongsikan !
Boleh meleleh air liur dan menjadi lapar secara tiba-tiba ...
bila layan gambar- gambar 'BAZAAR RAMADHAN' tahun-tahun yang lepas ni ,
anda sudah ada idea? atau belum ada idea ?
Pelbagai kategori Menu dikongsikan - Pembuka Selera , Menu Utama , Manisan , Kuih Muih & Minuman...ingin tahu apakah resepi dan menu yang dikongsikan ?
Milikilah ebook
'57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR '
Pilihan menu minuman yang segar dan menarik perhatian pelanggan turut dikongsikan dalam ebook ini.
Pihak sweetMEDIA@ telah bekerjasama dengan penulis buku " 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN " yang merupakan penulis ebook pelbagai masakan pilihan netizen !
chef obie merupakan perunding gastronomy profesional dan pengusaha katering
dan berpengalaman di 'BAZAAR RAMADHAN' Pandan Indah Kuala Lumpur , Bandar Baru Ampang , Selangor & Taman Mulia Jaya , Selangor semenjak 2007 .
Berkongsi pengalaman dalam memilih menu-menu yang menjadi pilihan pelanggan.
Selain berkongsi RESEPI dalam ebook '57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN '
menu-menu ikan bakar pasti tidak ketinggalan !
Anda perlu memiliki ebook ' 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017 ' kerana ia
memberi anda idea menarik dan simple untuk anda mencuba dalam persaingan berniaga di 'BAZAAR RAMADHAN' kali ini.
Ia amat eksklusif , dan hanya setahun sekali juga ebook yang bertemakan 'MENU BAZAAR RAMADHAAN' dikeluarkan kepada netizen.
Antara resepi menu yang dikongsikan dalam ebook kali ini ialah 'RESEPI CAKOI MUDAH DAN SEDAP' juga 'RESEPI BABY CAKOI' bersama 'RESEPI KAYA HOMEMADE PANDAN DAN KELAPA '
Pilihan kali ini anda boleh cuba berniaga manisan iaitu Aga-agar dan puding pelbagai perisa yang enak dan menarik. Resepi agar-agar dan puding ini juga turut dikongsikan dalam ebook '57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'
Miliki Sekarang ebook EKSKLUSIF 2017
'57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'
57 RESEPI MENU yang perlu anda cuba !
EBOOK EKSKLUSIF INI BEHARGA RM299.00 sahaja !
p/s Walaubagaimanapun , Pihak sweetMEDIA & chef obie
telah membuat kata sepakat untuk TIDAK akan menjual pada harga ASAL iaitu RM299.00 seunit
YA ! BUKAN pada harga RM299.00 seunit
TETAPI PADA HARGA BARU RM90 sahaja untuk seunit
YA ! RM90.00 Sahaja
HARGA BERBALOI BALOI
Anda TIDAK Perlu Hadiri ke KELAS-KELAS MASAKAN
mahupun ke KELAS BAKING atau ke BENGKEL MASAKAN yang jauh dari lokasi anda !
Kini ebook akan mula dijual kepada pelanggan-pelanggan terawal
sebagai TANDA TERIMA KASIH
DAPATKAN SEGERA !
CARA PEMBELIAN 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017
Sila Buat Pembayaran PENUH ke akaun pilihan anda
1. MAYBANK 151409098193
2.CIMB 7619121286
3.BSN 14005-41-00008021-7
Atas Nama MUHAMAD GUNAWAN BIN JAMIL
whatsapp / sms info pembayaran @ pembelian SEBAGAI BUKTI
whatsapp / sms info pembayaran @ pembelian SEBAGAI BUKTI
ke
0172260719
( chef obie & sweetMEDIA )
PENULIS : chef obie & sweetMEDIA
chef profesional / perunding gastronomi / penulis buku masakan - cupcake 3D pertama di Malaysia
Lirik Doa Solat Dhuha : Unic
Allahumma Innadh Dhuha-A Dhuha-Uka
Wal Bahaa-A Bahaa-Uka
Wal Jamaala Jamaaluka
Wal Quwwata Quwatuka
Wal Qudrata Qudratuka
Wal Ishmata Ishmatuka
Allahuma Inkaana Rizqi Fis Samma-I Fa Anzilhu
Wan Inkaana Fil Ardhi Fa-Akhrijhu
Wa Inkaana Mu’asiran Fayassirhu
Wa Inkaana Haraaman Fathahhirhu
Wa Inkaana Ba’idan Fa Qaribhu
Bihaqqiduhaa-Ika Wa Bahaaika
Wa Jamaalika Wa Quwwatika Wa Qudratika
Aatini Maa Ataita Min’Ibadikash Shalihin
Ya Allah
Sesungguhnya Waktu Dhuha itu DhuhaMU
Kecantikannya KecantikanMU
Keindahannya KeindahanMU
Kekuatannya KekuatanMU
Kekuasaannya KekuasaanMU
Perlindungannya PerlindunganMU
Ya Allah
Jika rezeki masih di langit, turunkanlah
Jika di bumi, keluarkanlah
Jika sukar, permudahkanlah
Jika haram, sucikanlah
Jika jauh, dekatkanlah
Berkat waktu Dhuha
KecantikanMU, keindahanMU
KekuatanMU, kekuasaanMU
Limpahkan kepadaku segala
Yang Engkau telah limpahkan
Kepada hamba-hambaMU yang soleh
Allahumma Innadh Dhuha-A Dhuha-Uka
Wal Bahaa-A Bahaa-Uka
Wal Jamaala Jamaaluka
Wal Quwwata Quwatuka
Wal Qudrata Qudratuka
Wal Ishmata Ishmatuka
Allahuma Inkaana Rizqi Fis Samma-I Fa Anzilhu
Wan Inkaana Fil Ardhi Fa-Akhrijhu
Wa Inkaana Mu’asiran Fayassirhu
Wa Inkaana Haraaman Fathahhirhu
Wa Inkaana Ba’idan Fa Qaribhu
Bihaqqiduhaa-Ika Wa Bahaaika
Wa Jamaalika Wa Quwwatika Wa Qudratika
Aatini Maa Ataita Min’Ibadikash Shalihin
Ya Allah
Sesungguhnya Waktu Dhuha itu DhuhaMU
Kecantikannya KecantikanMU
Keindahannya KeindahanMU
Kekuatannya KekuatanMU
Kekuasaannya KekuasaanMU
Perlindungannya PerlindunganMU
Ya Allah
Jika rezeki masih di langit, turunkanlah
Jika di bumi, keluarkanlah
Jika sukar, permudahkanlah
Jika haram, sucikanlah
Jika jauh, dekatkanlah
Berkat waktu Dhuha
KecantikanMU, keindahanMU
KekuatanMU, kekuasaanMU
Limpahkan kepadaku segala
Yang Engkau telah limpahkan
Kepada hamba-hambaMU yang soleh
Chef semoga Allah swt membalas budi chef yg sudi berkongsi resepi kuih tradisional kpd kami
BalasPadamChef paling cool chef obie
Terbaik resepi karipap pusing
BalasPadamAssalammualaikum chef obie,
BalasPadamTahniah dan kredit untuk chef
Kerna keikhlasan berkongsi ilmu kepada kami yang memerlukan.
Terima kasih sungguh-sungguh
Semoga perjalanan karier chef bertambah baik dan sentiasa diberkatiNYA
Amin
Assalamualaikum... Chef obie
BalasPadamSaya nk tanya nape kuih talam yg saya buat merekah kt bagian atas dia.....
Mohon pencerahan........
waalaikumussalam wbt,
Padamterima kasih bertanya
pencerahan dari chef:
1.Sukatan & penggunaan bahan tidak tepat ( bergantung pada resepi ) sebagai contoh- sekiranya resepi menyarankan menggunakan produk jenama cap teratai.perlu puan guna jenama tersebut.Sila rujuk resepi yang betul untuk membuat kuih talam.Boleh gunakan resepi chef diatas ..
2. Suhu sewaktu kukus tinggi & terlebih masa bermakna terlebih masak.perlu diberi perhatian
3.Saiz loyang dengan resepi tidak sepadan.
Antara masalah biasa yg dihadapi apabila pertama kali membuat kuih tradisi terutama kuih talam ( kukus )
Salam..nk tye..knp kuih bakar kemboja sy jd mendap ye..bahagian tgh tenggelam..xrata..
BalasPadamwslm, terima kasih bertanya-
Padamkuih bakar pandan @kuih bakar kemboja
Penyebab mendap ditengah
1- Resepi tidak tepat- sila pastikan timbangan bahan yg cukup & tepat ( sila gunakan resepi chef obie diatas )
2- Kepanasan oven @ api tidak cukup
3-Pastikan Mould kuih bakar terlebih dahulu telah dipanaskan sebelum anda meletak batter kuih kemboja utk dibakar.
4-Masa bakar yang sesuai
Semoga pencerahan dapat membantu
Sedap-sedap semua makanan ini. Lawa pulak tu.
BalasPadamInsyaallah...sedap! bolehlah mencuba resepi chef
Padamassalamualaikum chef obie... saya ingin bertanya resepi untuk adunan yg banyak bagi menghasilkan lebih dari satu kuih talam. contohnya ingin mengukus dua jenis kuih talam untuk dijual...
BalasPadamterima kasih