Halaman

Rabu, 5 Ogos 2015

Tempahan Kek Pertunangan : Kek Fondant with Sugar Lace


Share & LIKES



Fondant cake / kek fondant with Sugar Lace 
Design Malay Traditional Kerongsang Flora blue + pink orange

Classic Butter Cake with Poppy Seed

Chef Obie ( Ampang / KL / Shah Alam / Subang / Putrajaya )

Whatsapp / Telegram
0172260719










Organisasi Dapur Profesional : Tugas Dan Tanggungjawab

TUGAS DAN TANGGUNG JAWAB ORGANISASI DAPUR PROFESIONAL

Tugas dan tanggung jawab organisasi dapur akan chef obie jelaskan berdasarkan tugas masing masing secara menyeluruh manakala secara terperinci akan chef  jelaskan dalam updated info dalam blog ini pada minggu hadapan :

Berikut merupakan organisasi dapur beserta tugasnya  :

1. Chief Cook  ( Executive Chef )  juga Chef De Cuisin atau dipanggil dengan  “Chef” sahaja. Pekerjaan seorang Chef lebih banyak bersifat administrative. Pada Hotel kecil  seorang Chef masih  diperlukan untuk turun padang @ turut mengolah makanan & menu . Tugas dan tanggung jawab seorang Chef antara lain seperti berikut :
 1. Mengelola dapur yang menjadi tanggung jawabya. 
2. Menyusun dan mereka cipta Menu 
3. Membuat standard recipe beserta food cost nya
 4. Membuat purchase order ( bahan-bahan ).
 5. Membuat perkiraan ( forecast ) yang akan dicapai.
 6. Memimpin staff dan bawahannya. 
7. Mengawasi perjalannya operasi dapur terutama pada ketika Hotel  atau  restaurant dibuka. 
2.  Assistant Chief Cook ( Sous Chef ) Tugas dan tanggung  jawabnya   a d a l a h  menggantikan  kedudukan  Chef apabila  dia berhalangan  atau sedang bercuti  ( day off ).
3.  Chef de Partie  Tugasnya  memastikan  kelancaran operasi, . Mengorganisasi  dan  membahagi   tugas  dan  pekerjaan  pada staff  bawahannya,   dan  ikut secara  Langsung dalam mengolah dan menyediakan makanan. 
4.  Demi Chef adalah wakil Chef de Partie, tugas dan tanggung jawabnya adalah sama.
 5.  Cook / Commis Setiap Chef de Partie dibantu oleh  juru  masak atau tukang masak ( Cook ) dalam melaksanakan tugas dan tanggung jawabnya dan jumlahnya bergantung pada volume  pekerjaan atau keperluan setiap bahagian di dapur seperti Cold Kitchen , Main Kitchen dan Pastry Kitchen . Commis 1  atau  1st Cook  ( Senior Cook ) a d a l a h   pangkat  yang   biasanya  diberikan Kepada  seorang  Cook   yang  dianggap  mampu    u n t u k    mengambil   alih   tanggung jawab  atasannya dan untuk beberapa hal dia diberi kebebasan untuk bertindak sebagai  Chef de Partie /Demi Chef” apa  bila   keadaan memerlukan,   contohnya nya sakit,  cuti,  (day off ) ataupun emergency leave,  sedangkan    Commis 2,   Commis 3 / Cook Helper adalah sebagai   pelaksana   y a n g  bekerja  atas   perintah   atasannya. Pangkat  mereka dinilai  berdasarkan  kecakapan / kemampuan  d a n  lamanya bekerja. 
Hubungi Pihak Chef Obie - Juri Pertandingan Masakan , Conduct Program Dan Berkaitan 



Belajar Buat Roti ? Dapatkan Roti 100 Resepi Chef Obie Popular

Ingin Belajar Buat Roti ? 

tetapi tidak berkesempatan dan kelas roti yang agak mahal ?
atau kelas roti yang diadakan sangat jauh dari tempat anda?

Kini masalah anda
mampu diselesaikan.
chef obie telah mencipta ebook " ROTI 100 RESEPI CHEF OBIE" istimewa untuk anda yang amat berminat untuk membuat roti sendiri seperti professional.

ebook 'ROTI 100 RESEPI CHEF OBIE ' ini telah menjadi pilihan Netizen sejak tahun 2012 sehingga kini 2015.

ebook 'ROTI 100 RESEPI CHEF OBIE' ini
amat sesuai kepada anda yang masih baru dan tidak tahu langsung 
dalam ilmu pembuatan roti , juga ia sesuai untuk anda yang profesional.

Disamping itu chef obie memberi PERCUMA ebook 'TIPS ROTI CHEF OBIE'
yang menyediakan 3 Pilihan ASAS MEMBUAT DOH ROTI bergambar sebagai rujukan anda!




Dapatkan sekarang ebook chef obie! Hanya RM30.00 sahaja melayakkan anda untuk menerima 5 ebook istimewa ini.

Melayakkan anda untuk mendapat 5 ebook PERCUMA seperti


  




Sila Tempah sekarang !  Hanya RM30.00 sahaja seunit


Hanya RM30 

seunit


Cara Pembelian :

Bank In ke Akaun MBB ( Maybank )

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS: 

 Nama ebook  , RM30 , masa , tarikh dan

 email anda , kemudian sila hantar ke 



017 2260719
( whatsapp / sms )

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 





Resepi Chicken Chop Grill / Crispy Dan Blackpepper Sos Original Popular


ebook Chicken Chop (hottest!)

Grill & Crispy , Blackpepper Sauce 

-Pengenalan kpd asas chicken chop
-Teknik membuat chicken chop dgn betul
-Penggunaan ayam yang sesuai
-Cara membuat chicken chop menjadi lebih rangup @ crispy
-Resepi sos blackpepper asli dikongsikan


Melayakkan anda untuk mendapat 5 ebook PERCUMA seperti


  




Sila Tempah sekarang !  Hanya RM30.00 sahaja seunit

Dapatkan sekarang ebook chef obie! Hanya RM30.00 sahaja melayakkan anda untuk menerima 5 ebook istimewa ini.

Hanya RM30 

seunit


Cara Pembelian :

Bank In ke Akaun MBB ( Maybank )

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS: 

 Nama ebook  , RM30 , masa , tarikh dan

 email anda , kemudian sila hantar ke 

017 2260719
( whatsapp / sms )

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 




Resepi Asam Pedas Tetel Melaka


Resepi Asam Pedas Tetel Melaka





Bahan Kisar : 

Bahan :

500gm Tetel Lembu
1 Bawang merah 
1 ulas Bawang putih 
1 inci Halia
1/2 inci Kunyit hidup
1/2 sudu kecil Lada hitam 
1/2 cawan Cili kering dikisar
1 batang serai diketuk

1/2 cawan Air asam jawa
Daun  Limau Purut
1 biji Ubi kentang potong dadu
Garam Dan Gula secukup Rasa



Cara Membuat :

Tumis bahan  kisar sehingga naik bau
kemudian masukkan cili kering , serai dan  Tumis hingga garing
ApaBila telah garing garing, masukkan daging tetel . Kecilkan api, tutup periuk tunggu hingga air daging keluar, Bila air kering, tambah air lagi sehingga daging tetel  empuk bersama ubi kentang.
Daging sudah empuk, masukkan air asam jawa.
Masukkan Daun Limau Purut.
Masukkan Garam Dan Gula secukup rasa,Siap untuk dihidang