RESEPI NASI AYAM MUDAH DAN POPULAR
Bahan :
4 cawan beras
5 1/2 cawan air kosong @ rebusan ayam ( bergantung kepada jenis beras yang digunakan- chef guna beras biasa jasmine super 5 )
Garam secukupnya
2 1/2 sudu besar mentega @ marjerin
Bahan tumis
3 ulas bawang putih - di cincang
1 inci halia - di hiris
2 btng serai- di ketuk
4 sudu besar minyak masak
Cara Membuat :
1.Cuci @ Basuh beras, kemudian toskan.Biar ditepi
2.Masukkan 5 cwn air rebusan ayam dan beras ke dalam rice cooker.
3.Dalam pan - Panaskan minyak dan tumis bahan tumisan sehingga naik baunya.
4.Kemudian Masukkan 1/2 cawan air, masukkan ke dalam rice cooker, begitu juga mentega dan masak seperti biasa. ( on kan aje rice cooker- mode cook )
5.Apabila nasi kering gaulkan sekali sekala dan tutup semula. Biar 5 minit dan sedia untuk digunakan.
Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik
AYAM GORENG NASI AYAM
1 ekor ayam- di potong 4 - selebihnya di cincang utk buat sup
3 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap lemak masin
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
Cara Membuat :
1.Rebus ayam bersama air hingga separuh masak dan keluarkan dari air rebusan..(Air rebusan
ini digunakan untuk masak nasi ayam )
2.Perap ayam bersama kicap, sos tiram, dan madu selama 30 minit.
3.Goreng ayam dalam minyak terendam. Setelah masak angkat dan toskan.
SOS PEDAS MERAH
5 ulas bawang putih
5 tangkai cili merah
5 biji cili padi merah/hijau
1 sudu besar cuka @ perahan limau nipis
3 sudu besar gula dan sedikit garam
2 sudu besar sos cili
1/2 cwn air masak digunakan untuk kisar sekali dgn bahan
Garamsecukup rasa
Cara membuat :
1.Kisar bawang putih, cili padi dan cili merah.
2.Panaskan dalam pot , kemudian masukkan cuka dan sos cili.Gaul sebati.
Masukkan gula dan garam secukupnya. Apabila telah mendidih matikan api. Siap untuk digunakan
SOS KICAP
1 cawan kicap lemak masin
1 ulas bawang putih
1/2 cawan air rebusan ayam
gula dan garam secukupnya
Cara Membuat :
1.Dalam pot, satukan ke semua bahan , kacau mesra sehingga mendidih. Siap
SUP AYAM
Gunakan lebihan air rebusan ayam tadi , perasakan dengan garam
masukkan daun sup dan daun bawang serta 1 bungkus sup bunjut.
Tambah air jika perlu.Masak sehingga mendidih.Hias bersama bawang goreng
ebook Nasi Ayam Hainan (hottest!)
Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik