Halaman

Rabu, 8 April 2015

Resepi Biskut & Kuih Raya : Resepi Biskut Kacang Mazola



RESEPI BISKUT KACANG MAZOLA



Bahan

500 gram kacang tanah
480 gram tepung gandum
20 gram Tepung jagung
380ml minyak jagung ( guna jenama Mazola kalu nak try jenama lain pun boleh , tapi dah tak boleh
guna nama biskut mazola..kena tukar namanye r..heeee)
280 gram gula castor
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam

1 biji kuning telur dicampur dengan pewarna kuning ( untuk di gliss ).

Cara Membuatnya :

1. Kacang tanah ( goreng tanpa minyak- disangai) , blender hingga hancur.

2. satukan gula castor, kacang tanah, baking powder dan tepung gandum, kemudian masukkan minyak jagung sedikit demi sedikit, gaul sebati. pastikan adunan boleh dikepal.

3. Bentukkan bulat-bulat kecil dan tekan permukaan biskut ini dengan jari, ulang langkah tadi sehingga semua adunan habis, akhir sekali gliss dengan kuning telur dan lekatkan dengan kacang tanah sebagai hiasan, Bakar pada suhu 175 - 180 darjah selama 25minit atau sehingga permukaan biskut perang.

4. sejukkan atas redai



5. simpan di dalam bekas yang kedap udara


Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik

Resepi Biskut & Kuih Raya : Biskut Suji Atau Biskut Arab Popular


Resepi Biskut Suji @ Biskut 

Arab Popular



Bahan-bahan


200 gm mentega
50gm Minyak Sapi
60 gm tepung gandum


40gm tepung susu

2 biji kuning telur
200 gm gula halus
200 gm tepung suji
50 gm tepung jagung
50 gm Serbuk Badam
1 camca teh esen vanila
Sedikit garam dan buah ceri untuk hiasan

Cara Penyediaan

1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.

2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Pukul lagi.

3. Masukkan minyak sapi ,semua jenis tepung dan serbuk badam. Gaul rata.

4. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 10-15 minit.

5. Kemudian bulatkan-bulatkan adunan. Bubuh ceri di atasnya.

6. Bakar Pada suhu 150'c 28-25 minit @ hingga masak.

Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik



Resepi Potato Wedges Dan Sos Cheesy Ala KFC

Resepi Potato Wedges dan Sos Cheesy Wedges Ala KFC






Bahan-bahan:

6 biji kentang 
6 sudu besar  tepung gandum ,3/4 sudu kecil serbuk  lada hitam,1 sudu besar tepung jagung,1 sudu kecil lada sulah,1 biji Telur , Serbuk stok ayam dan garam secukupnya
Air secukup untuk rebusan.

Cara Membuat: 

Bersih dan cuci kentang tanpa membuang kulit dan dibelah mengikut potongan wedges.Kemudian masukkan air secukupnya serta sedikit garam dan rebus kentang sehingga empuk,toskan kentang dan air rebusan dan biarkan ia sejuk.

Untuk salutan kentang -  sebelum digoreng dengan mencampurkan tepung gandum, tepung jagung, lada sulah, serbuk stok ayam, telur dan garam .Salutkan bancuhan pada kentang dan gorenglah sehingga warna keperangan.


Sos Cheesy Wedges

Bahan-bahan

500 ml Whiiping Cream atau Cooking Cream
100 gm Keju Parmesan
3 keping Keju Chesdale
1 sudu kecil Serbuk Stok Ayam
1/2 sudu kecil serbuk lada Hitam
Garam secubit
Pewarna kuning

Cara Membuat

Panaskan whipping cream dalam pot, kacau menggunakan whisk.
pastikan jangan sampai mendidih, masukan keju parmesan dan kepingan keju chesdale kacau sehingga bahan mesra,pastikan api kecil sahaja sepanjang membuat sos cheesy wedges ni...
Masukkan ke semua bahan kering dan pewarna secukupnya,kacau sebentar matikan api.Siap untuk dihidang bersama potato wedges kite yang dah siap digoreng tu...


Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik



Resepi Air Asam Ikan Bakar Popular



Resepi Air Asam Untuk Ikan Bakar

Bahan

Segenggam asam jawa 

3/4 cawan air suam @ secukupnya 
1 biji bawang besar ( saiz sederhana ) – dipotong dadu
1/2 biji bawang Holland dipotong dadu 

10 biji cili padi ( mengikut keperluan ) – dipotong
1 batang Cili Merah dimayang 

1 biji buah tomato – di potong dadu 
1/2 Biji Hirisan Limau Nipis

gula ,  garam dan sedikit stok ayam ( jika suka ) 

 Cara membuat : 
  • Satukan asam jawa dengan anggaran 3/4 cawan air suam dan dikacau dengan sudu kemudian diambil patinya. 
  • Ulang langkah tadi dengan menggunakan 1/2 cawan air suam pula utk mengambil baki pati air asam tadi. 
  • Air asam yg telah diambil patinya tadi diketepikan. 
  • Pati air asam di campurkan semua bahan seperti gula, garam, serbuk perasa, cili padi ,cili merah , tomato , hirisan limau nipis dan bawang merah juga holland yang telah dipotong dadu tadi. 
  • Sesuaikan rasa kemudian bolehlah dihidangkan bersama pelbagai jenis ikan bakar.
Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik


 ebook masakan PERCUMA








Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik

Resepi Nasi Goreng Pattaya Popular



RESEPI NASI GORENG PATTAYA POPULAR

Bahan-bahan :



1 mangkuk nasi putih 
1 sudu besar minyak masak
1/2 biji bawang merah besar

1 ulas bawang putih dicincang
1 sudu besar  isi ayam dipotong dadu

1 tangkai sawi dipotong kecil
1 tangkai cili padi diketuk
suku sudu kecil lada sulah
1 sudu kecil kicap sotong
1/2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar sos cili
1 biji telur ayam
Garam & gula secukup rasa

Cara Membuat :

1.Panaskan minyak ,Tumis bawang yang dicincang hingga naik bau
2.Masukkan isi ayam, kacau hingga masak
3.Masukkan sos tiram , Masukkan garam & gula secukup rasa
4.Masukkan sawi & cili padi, nasi dan sos ikan
5.Taburkan serbuk lada sulah & kacau hingga sebati
6.Angkat

Cara Membungkus nasi dengan telur:

1.Gunakan kuali berasingan dari kuali yang diguna untuk menggoreng nasi.


2.Panaskan kuali dan masukkan 2 sudu besar minyak masak


3.Ratakan minyak hingga keseluruh permukaan kuali


4.Pastikan minyak panas, masukkan telur yang telah dikacau secara berpusingan bermula dari atas hingga ke tengah kuali. Pastikan telur rata dan menipis di dalam kuali. Proses ini mengambil masa yang amat singkat.


5.Masukkan nasi yang digoreng tadi ke bahagian tengah telur yang masih memanas

di dalam kuali.

6. Hujung telur dilipat menjadi 4 penjuru. 


7. Ambil pinggan kosong, telungkupkan di atas telur dan terbalikkan kuali dan sambut nasi goreng yang berbungkus nasi secara berhati-hati.


Hias dengan sos cili , daun bawang dan bawang goreng


Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik


 ebook masakan PERCUMA








Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik





Resepi Puding Roti Hotel 5 Bintang



RESEPI PUDING ROTI HOTEL 5 

BINTANG

Bahan-bahan :
  • 12 keping roti Sandwich dipotong silang
  • 6 biji roti croissant  belah tengah
  • 750 ml susu uht atau susu segar
  • 4 biji telur
  • 5 sudu gula perang
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 4 sudu besar Mentega
  • kismis Hitam 
  • Garam 1/2 sudu kecil
  • 100 gm Gula Pasir
  • sedikit gula aising atau snow powder


Cara Membuat :


  1. Dalam mangkuk- satukan gula perang, telur dan esen vanilla, kacau rata menggunakan whisk. kemudian masukkan susu uht kacau hingga sebati. 
  2. Setiap bahagian Roti disapu dengan mentega dan disusun dalam loyang. 
  3. Adunan tadi dituang ke atas roti dan tabur kismis dan gula pasir diatas permukaan .
  4. Bakar pada suhu 190'c  selama 25- 30 minit  ( dengan air juga 1/2 tray penuh di bawah tray ) .Anda juga boleh guna teknik terus mengukus.
  5. Apabila telah masak, sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang bersama Vanilla sauce.
  6. Jangan lupa taburkan gula Aising @ Snow powder di atas permukaan puding.
Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik

 ebook masakan PERCUMA








Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik








Resepi Nasi Ayam Mudah Dan Popular !



RESEPI NASI AYAM MUDAH DAN POPULAR 


Bahan :


4 cawan beras 

5 1/2 cawan air kosong @ rebusan ayam ( bergantung kepada jenis beras yang digunakan- chef guna beras biasa jasmine super 5 )

Garam secukupnya 

2 1/2  sudu besar mentega @ marjerin 



Bahan tumis 



3 ulas bawang putih - di cincang 

1 inci halia - di hiris 

2 btng serai- di ketuk 

4 sudu besar minyak masak



Cara Membuat : 



1.Cuci Basuh beras, kemudian toskan.Biar ditepi


2.Masukkan 5 cwn air rebusan ayam  dan beras ke dalam rice cooker. 


3.Dalam pan - Panaskan minyak dan tumis bahan tumisan sehingga naik baunya.


4.Kemudian Masukkan 1/2 cawan air, masukkan ke dalam rice cooker, begitu juga mentega dan masak seperti biasa. ( on kan aje rice cooker- mode cook )


5.Apabila nasi kering gaulkan  sekali sekala dan tutup semula. Biar 5 minit dan sedia untuk digunakan.


Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik

AYAM GORENG NASI AYAM



1 ekor ayam- di potong 4 - selebihnya di cincang utk buat sup 

3 sudu besar kicap pekat 

1 sudu besar kicap lemak masin

2 sudu besar sos tiram 

2 sudu besar madu 



Cara Membuat  : 



1.Rebus ayam bersama air hingga separuh masak dan keluarkan dari air rebusan..(Air rebusan 

 ini digunakan untuk masak nasi ayam ) 



2.Perap ayam bersama kicap, sos tiram, dan madu selama 30 minit.


3.Goreng ayam dalam minyak terendam. Setelah masak angkat dan toskan.


SOS PEDAS MERAH 



5 ulas bawang putih 

5 tangkai cili merah

5 biji cili padi merah/hijau 

1 sudu besar cuka @ perahan limau nipis

3 sudu besar gula dan sedikit garam 

2 sudu besar sos cili 

1/2 cwn air masak digunakan untuk kisar sekali dgn bahan 
Garamsecukup rasa 


Cara membuat :



1.Kisar bawang putih, cili padi dan cili merah. 



2.Panaskan dalam pot , kemudian masukkan cuka dan sos cili.Gaul sebati. 

Masukkan gula dan garam secukupnya. Apabila telah mendidih matikan api. Siap untuk digunakan


SOS KICAP 



1 cawan kicap lemak masin 

1 ulas bawang putih 

1/2 cawan air rebusan ayam

gula dan garam secukupnya 


Cara Membuat : 



1.Dalam pot, satukan ke semua bahan , kacau mesra sehingga mendidih. Siap



SUP AYAM 


Gunakan lebihan air rebusan ayam tadi , perasakan dengan garam
masukkan daun sup dan daun bawang serta 1 bungkus sup bunjut.
Tambah air jika perlu.Masak sehingga mendidih.Hias bersama bawang goreng





ebook Nasi Ayam Hainan (hottest!)
  Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik