Halaman

Selasa, 14 Jun 2016

Kelas Membuat Sos Yong Tau Foo Original Untuk Perniagaan

KELAS MEMBUAT SOS YONG TAU FOO POPULAR
Untuk Perniagaan
( oleh chef profesional - chef obie )



1.Sos Hitam Manis Dan Sos Cili Yong Tau Foo Original  



2.Sup & Stok Yong Tau Foo Original


Kelas Persendirian Membuat Yong Tau Foo Original 
Fee/ Yuran PROMOSI : RM380.00 
* Promosi bermula 15 / 6 / 2016 sehingga 15 / 8 / 2016 )

Intipati kelas:

1.Belajar membuat Sos Hitam Manis Original Yong Tau Foo-

2.Belajar membuat Sos Cili Original Yong Tau Foo -

3.PERCUMA Belajar membuat Sup @ Stok Original Yong Tau Foo-

4. Belajar cara menggunakan Buku Standard Resepi & kelas diadakan secara Hands On

5.Belajar cara penyimpanan dan membuat dalam kuantiti untuk PERNIAGAAN.

6.Sijil Kehadiran

Tarikh : Tahun 2016

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 


Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas - Promosi hari Raya 2016 sah selama 2 bulan )




Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari


KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Buat Pembayaran Penuh ke-


Akaun MBB Maybank

151409098193

MuhamadGunawan Jamil


Info pembayaran sebagai bukti menghadiri kelas
sila whatsapp @ hubungi 


 017- 2260719 whatsapp / sms / call

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 


Senario Perniagaan Yong Tau Foo










Kelas Masakan Persendirian Pasta Pilihan Pelajar Untuk Perniagaan


KELAS MASAKAN PERSENDIRIAN Bizz PASTA  POPULAR
PROMOSI HARI RAYA !
( kelas masakan pasta pilihan pelajar untuk perniagaan )

 Sphagetti Bolognese with Basic Tomato Sauce

Sphagetti Pescatore @ Seafood with Basic Tomato Sauce

 Sphagetti Carbonara with Basic Creamy Sauce


Sphagetti Aglio Alio

Sphagetti Bolognese with Meatball

Sphagetti smoked salmon with Bassil Cream sauce





Intipati Modul-

1.Penyediaan mis en place -Basic Tomato

2.Pemilihan Buah Tomato yang sempurna untuk Masakan Itali

3.Teknik Penyediaan & memasak Yang betul Untuk pelbagai jenis Pasta selain sphagetti- seperti fusilli-spiral , tagteliette &sebagainya.

4.Asas Penyediaan seafood untuk pasta

5.Teknik Pantas memasak pasta

6.Teknik penyediaan , penyimpanan & jangka hayat pasta

7.Cara hidang & garnishing untuk pasta

8.Kosting penyediaan hidangan barat

*cara membuat standard resepi untuk bizz

Fee / Yuran : PROMOSI HARI RAYA  Hanya RM1500
(NORMAL FEE RM2500 seorang)

Tarikh : Tahun 2016

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 


Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas - Promosi hari Raya 2016 sah selama 2 bulan )




Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

1 x sijil kehadiran 


KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Buat Pembayaran Penuh ke :


atas nama Muhamad Gunawan Jamil

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7


Simpan slip pembayaran anda sebagai bukti

Info Bukti Pembelian / Pembayaran




 ( Nama kelas , Jumlah Pembayaran dan email Anda )


 Info pembayaran sebagai bukti menghadiri kelas
sila whatsapp @ hubungi 


 017- 2260719 whatsapp / sms / call

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 





DIY Resepi Ayam Percik Bazaar Ramadhan


Salam Marhaban Ya Ramadhan semua...
haaaaa mesti ade yang suke dengan ape yang obie nak kongsikan..
kongsi respi la..
resepi ayam percik.. yang macam kat bazaar ramadhan tu.. dan macam kat pasar malam...
kirenye sekarang korang dah boleh buat sendiri.. senang aje...

RESEPI AYAM PERCIK BAZAAR RAMADHAN POPULAR

Bahan-bahan

   4 ekor ayam 
1 kg bawang besar
2 inci halia ( diblender )
100 gm lengkuas ( diblender )
80gm bawang putih ( diblender )
8 batang serai ( diblender )
3 1/2 cawan gula
1/2 cawan gula merah atau gula melaka
5 sudu besar stok ayam serbuk
4 cawan cili giling ( atau blender )
4 cawan cili sos
1 kg santan


Cara Penyediaan : 

1.Satukan kesemua bahan -bahan diatas dalam satu stok pot yang besar, gunakan api sederhana untuk memasak bahan-bahan ini sehingga mendidih.

2. Setelah mendidih, masukkan ayam , ( pastikan korang dah potong ayam ni mengikut kesukaan )apa yang perlu korang take noted, jangan sampai masak ayam tu, kite hanya perlukan separuh masak sahaja untuk ayam percik ni.

3.Apabila ayam telah separuh masak, asingkanlah ayam untuk dibakar,

4.Gunakan penyepit buluh, untuk menyepit ayam setengah masak ni...sebelum dibakar.
Manakala, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan ke atas ayam nanti

5.Setelah selesai bakar ayam perciknye..tibalah mase untuk menjamu selera..
yea..yea kite buke dengan ayam percik....
sedap....korang selamat mencuba



RESEPI - RESEPI BISKUT RAYA PALING POPULAR

"Melodi Biskut Raya oleh chef obie & chef rahim "


Chef Profesional yg aktif dlm industri , & Perkongsian Pelbagai Resepi-Resepi Menarik di Media Tempatan.




Ciptaan Unik 30 Resepi Biskut Raya *Teknik*Cara*Baking yg mudah..



"Menjadi pilihan Media ,Pembuat Biskut , Pengusaha Biskut Raya , Blogger , Baker-baker , Fesbuker; Newbie Baking & Masakan "



eBuku MELODI BISKUT RAYA -chef obie & chef rahim 
RM40.00 sahaja

PERCUMA 1 eBuku Biskut Raya
2014 & 2015


Dapatkan Segera !

Cara Pembelian :

Bank In @ Maybank2u RM40.00 

Ke Akaun MBB ( MAYBANK )

151409098193

Muhamad Gunawan Jamil


Info Bukti Pembelian / Pembayaran:

Nama ebook , Jumlah Pembayaran , email Anda
Whatsapp@sms HANTAR ke

0172260719








HOT'S GROCER DELIVERY FOR AMPANG KL / SELANGOR ( FREE DELIVERY ) :SHIN RAMYUN NOODLES HALAL @ SPICY KOREAN RAMEN / Mee Ramyun Pedas HALAL



Korea Hot SHIN RAMYUN NOODLES -
Ramyeon Noodles ( 5 pack )
Halal Recommended by JAKIM

Mee Ramyeon Pedas Produk dari Korea
Jenama NONGSHIM ðŸ˜Š
Makan TANPA was was kerana
Telah diiktiraf oleh JAKIM
Jab. Kemajuan Islam Malaysia.
Juga telah mendapat pengiktirafan daripada
Korea Muslim Federation Halal Commitee ( HALAL )
Produk berkualiti dari korea & Tiada Penggunaan MSG.


Telah diiktiraf oleh JAKIM

Jab. Kemajuan Islam Malaysia



Hot Shin Ramyun / Mee Ramyeon Pedas Produk dari Korea 

Jenama NONGSHIM




Hoat Shin Ramyun / Mee Ramyeon Pedas Produk dari Korea 

Jenama NONGSHIM



📣DAPATKAN SEGERA
🎯1 Bag ( 5 pack ) Hanya RM28.90
🎯2 Bag ( 10 pack ) Hanya RM50.00
🎯3 Bag ( 15 pack ) Hanya RM75.00

💲Cara PEMBELIAN :

💳Maybank2u @ Bank in JUMLAH PEMBELIAN ANDA
Ke akaun 151409098193
Muhamad Gunawan
Kemudian whatsapp Info Pembelian dan LOKASI ANDA ke TALIAN HOT
0172260719

Penghantaran Sepanjang JALAN AMPANG
ADALAH PERCUMA🚚🚚🚚🚚🚛🚛🚛🚛
Tertakluk Terma & Syarat

( Masa Penghantaran 2 Petang Hingga 5 Petang sahaja , Sekiranya ada permintaan untuk penghantaran melebihi waktu kerja kos penghantaran akan di KENAKAN sebanyak RM10.00 sahaja )

Lokasi Penghantaran PERCUMA 

-Taman KOSAS
-Taman DAGANG
-Taman CHEMPAKA
- Taman NIRWANA
- Pangsapuri MERDEKA
- MERDEKA VILLA
-Pangsapuri SERI NILAM
-AMPANG AVANEU
-AMPANG WATERFRONT
-PRIMA CONDOMINIUM
- DESA PANDAN
- AXIS ATRIUM
- AMPANG POINT
- AMPANG PARK
- KLCC
Enjoy shopping di HOT'S GROCER DELIVERY



Marhaban Ya Ramadhan : Al Fatihah untuk sahabat & adikku

Marhaban Ya Ramadhan
AlFatihah utk sahabat juga Adik bongsu chef obie
1.Arwahyarham Hj Fauzi Solichin Bin Sumardi ( hari ini hari lahir arwah )
&
2.Arwahyarham Hidhir Bin Hj Jamil
Syukran & Alhamdulillah ,
Dlm bulan Ramadhan nampak gayenye
Chef obie akan updated isu yg semalam utk hari ini ðŸ˜‰its ok kaaannn..Semlm berbuke di kedai buku Kunikuniya klcc-cafe coffe ,Harrods 13/6 baru on Buffet Ramadhan x dan smlm.
Apa pun di cafe kunikuniya ade hidangan istimewa utk berbuka puasa - Nasi Bukhari Udang & Kambing bersama Air Kurma,Air Rambutan,Lemon T, Dessert Tart Lemon Curd & Dark Chocolate German..Rase & hidangan boleh diberi kredit .Harga bersesuaian dgn invironment cafe
I like..
I love m.i.c.k.e.y.m.o.u.s.e ðŸ˜œ
FOLLOW IG : chef_obie _official



Marrybrown Day & DIY Ayam Goreng Crispy Chef Obie






Alhamdulillah , mudah mudahan puasa & ibadah kite hari ini diterima NYA.


Bile pergi MB pasti teringat nostalgia lame..maklum mase mude sweet sweet dulu pernah jadi crew MB kat Taman Cendana Pasir Gudang.
Hari ni menikmati hidangan Promo MB , si wawa yg beri voucher MB pd angah die ni.. & thanks juge pd Mis J yg sudi berbuka bersama.
👌


Thanks Marrybrown & management KWC ( kenanga wholesale centre )
Atas keperihatinan anda @ alert - pemberitahuan waktu berbuka puasa & menghormati pelanggan2 muslim & penyediaan surau .

I Like... & chef obie kongsikan resepi ayam goreng crispy.. yang menjadi febret sejak dulu...anda boleh mencuba...

RESEPI AYAM GORENG CRISPY CHEF OBIE 


Bahan-bahannya:

4 Sudu Besar Nestum
2 Sudu Besar Oat
400 gm Tepung High Protein
1 Sudu kecil Lada Hitam ( blender halus )
1/2 Sudu kecil Lada Sulah ( blender halus )
1/2 Sudu Jintan Manis ( blender halus )
1/2 sudu kecil Ketumbar ( blender Halus )
1 sudu besar Tepung Jagung
1 Sudu besar Stok Ayam
Garam Vakum secukup rasa
2 biji Telur
Ais Batu
Sos Tiram
1/2 Ekor Ayam Daging
Minyak Masak
Shortening


ebook masakan PERCUMA

Cara Penyediaan :
 
1. Bersihkan ayam terlebih dahulu mandikan ia...heee maksud Bie bersihkan ayam tu betul-betul, kemudian..marinate ayam dengan sos tiram, pastikan jangan terlalu banyak digunakan, 2 sudu besar sahaja cukup dan satu sudu kecil rata garam vakum, gaul hingga sebati.kemudian biarkan seketika ( 5 minit aje cukup ).


2.Sediakan untuk bahan kering- satukan ke semua bahan kering seperti tepung high protein, tepung jagung, lada hitam,lada sulah,jintan manis, ketumbar, stok ayam ,garam secukup rasa,nestum dan oat, gaulkan mesra ok... senang aje.. kalau anda suka masin lebih sikit, bolehlah ditambah garam vakumnya mengikut citarasa anda... ( ketepikan bahan-bahan ini apabila telah siap mesra ) 


3. Sediakan pula bahan untuk merendam ayam sampai lemas heeeee.... tak r... sediakan bahan yang penting sekali..ok la ini rahsia yang dah tidak rahsia lagi bila Bie dah berkongsi dengan anda..., telur dipecahkan dan di campur pula dengan ais sejuk atau air batu,pastikan telur benar-benar sejuk.. ( tujuannya ialah untuk ,memastikan kerapuhan kerangupan ayam goreng kita ini boleh bertahan selama 30 minit selepas digoreng... walau ayam goreng tu kita letak atas meja makan aje...dengan keadaan terdedah gitu...Choi.. jangan la terdedah..gunakan tudung saji ok tutup makanan kita supaya tidak dihinggapi makhluk yang tidak diingini iaitu lalat soprano! )


4.Masa yang ditunggu-tunggu.. iaitu panaskan minyak terlebih dahulu di atas kuali... 


5.Setelah bahan-bahan diatas telah disediakan ,anda perlu pastikan ayam marinate dihadapan anda, disebelahnya pula telur dan air batu, sebelahya lagi adalah bahan kering . Ini adalah untuk memudahkan anda untuk menggoreng ayam kentaki ini dengan betul dan bersistem. 


6.Ambil ayam seketul dahulu yang telah di marinate, dengan menggunakan kedua belah tangan anda macam angkat kain jemuran heee...ayam direndam sekali sahaja ke dalam telur berais, kemudian angkat toskan..., kemudian bawa ayam ke dalam bahan kering anda terbalik balikkan ayam itu dalam bahan kering kemudian angkat dan toskan lagi, kemudian gaulkan lagi dengan bahan kering dan toskan ia lagi..penat? tak mungkin penat tangan anda itu... ok sekarang masukkan ayam yang telah disalut itu kedalam minyak yang tersedia untuk digoreng... 


7.haaa.... anda jangan lupa masukkan 4 sudu besar shortening ke dalam miyak masak yang sedang panas ..., proses ini membantu merangupkan juga ayam yang akan kita goreng itu. Ok senangkan..anda lakukan lah sehingga selesai ayam-ayam itu digoreng.Selamat menjamu ayam goreng kentaki kfc ala chef obie cuba baru tau..r...

FOLLOW IG : chef_obie_official
WHATSAPP: 0172260719