Halaman
- Laman utama
- KURSUS/KELAS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL 2024
- KURSUS DAN PROGRAM BAKAL PESARA KERAJAAN DAN SWASTA 2023 / 24
- ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN KEK DAN BAKERI
- TEMPAHAN KEK & PETITS
- RESEPI KUIH TRADISIONAL
- RESEPI KEK & PASTRY
- RESEPI MASAKAN
- RESEPI REMPAH RATUS
- MEDIA
- SYARIKAT MGJ CONSULTANCY & MGJ SERVICES
- MALAYSIA HOT PROPERTIES 2023
- SKY CHEF CATERING KL Buffet & Tapau 2023
- TEMPAHAN TART NENAS LEJEN
- Bazaar Chef Obie
CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY
CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY
AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.
MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN
MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA
HUBUNGI MGJ CONSULTANCY
017 2260719
017 2260719
017 2260719
email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.
MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN
MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA
HUBUNGI MGJ CONSULTANCY
017 2260719
017 2260719
017 2260719
email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com
obieber
Selasa, 22 Januari 2013
Resepi Strawberry Cheesecake ( without baked )
salam sejahtera.. kali ni Bie ingin berkongsi resepi membuat kek keju strawberi yang tidak perlu di bake, senang kata perlu disimpan dalam peti sejuk aje.. mudahnya.. semua ini untuk mereka yang mencari resepi dan peminat kek keju..dan kepada mereka yang sentiasa melawati blog Bie ini yang serba kekurangan...
Selamat mencuba ! peace yaow!
STRAWBERRY CHEESE CAKE
Bahan-bahan
Bahan-bahan 1:
250 gm biskut ( biskut marie + biskut lemak + biskut raye pun boleh.. )
125 gm mentega tanpa garam - letak 100g
Bahan-bahan 2:
200 ml krim putar(whipping cream)
250 gm krim keju
165 gm gula kastor - letak 150g
1 sudu besar jus lemon- 2 sb
Bahan-bahan 3:
15 gm gelatin halal
100ml air
( double boiler )
Topping
Buah strawberi 1paket
kulit kayu manis 1 batang sahaja
Cengkih 2 biji
Jus lemon
Gula caster
Sedikit air
Cara-cara
1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
2. Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
3. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
4. Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
5. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
6. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
7. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam. >>Lepas dah keras adunan cheese boleh sapukan fresh cream yg dpukul sebelum dtuangkan kuah topping, lebih kurang 150ml fresh cream.
8. Buat topping dgn mencampurkan bhn topping semua sekali, apabila telah mendidih,tutup api. Sejukkan.Manakala sebahagian buah strawberry dipotong dan disusun diatas kek mengikut kreativiti anda.
9. Tuangkan kuah topping hingga habis.
Siap..boleh simpan kembali dalam peti sejuk ok... ini resepi cheesecake yang tidak perlu Baked.. mudah kan..selamat mencuba
Terima Kasih
6 Komen
6 ulasan:
- Unknown berkata...
-
yummy !
- 22 Januari 2013 pada 3:38 PTG [Balas Komen]
- Chef Obie berkata...
-
Kak min ... apa kata wat kelas assorted cheese cake ...
- 23 Januari 2013 pada 1:17 PTG [Balas Komen]
- ija berkata...
-
wow...seyes.. sedap giler
- 20 Jun 2013 pada 4:23 PTG [Balas Komen]
- ija berkata...
-
wow..seyes..sdp giler
- 20 Jun 2013 pada 4:23 PTG [Balas Komen]
- Chef Obie berkata...
-
terima kasih.. insyaallah sedap pasti!
- 18 Julai 2013 pada 9:10 PG [Balas Komen]
- Chef Obie berkata...
-
walm, terima kasih bertanya ..
masa masukkan 1/3 krim cheese.. anda boleh masukkan buah strawberi tanoa diblend atau potong (optional) pilihan , boleh atau pun tidak mahu letak..tiada masalah..
manakala yg topping kat atas tu lain, anda perlu slice buah strawberi susun atas kek, kemudian masakkan..
Buah strawberi(puree ) 1paket kulit kayu manis 1 batang sahaja Cengkih 2 biji Jus lemon Gula caster Sedikit air dan 1 sudu kecil serbuk gelatine...pastikan cair baru tuang ke atas kek yg telah disusun buah strawberi...( untuk selamat- masak guna teknik double boiled) - 18 Julai 2013 pada 9:16 PG [Balas Komen]