CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 4 Jun 2013

Resepi Kek Coklat Moist Kukus


Bolehlah mencuba resepi mudah yang telah chef obie kongsikan ni..
jika anda ingin lebih manis dan rasa koko atau coklat..
boleh lah ditambah gula sedikit lagi...

selamat mencuba..


Bahan-bahanya

1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung high protein ( Diamond flour )



1 sudu makan baking powder
1/2 sudu teh baking soda
3/4 cawan minyak masak
1/2 cawan gula
1/2 cawan gula perang
1 cawan air
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
3 biji telur (B)
Perisa Coklat
Coklat essence

Hiasan Atas Kek

250gm coklat susu kuoveture di campur dengan 2 sudu besar madu, ( double boiler )pastikan setelah dingin kek kukus ini.

Cara-caranya

1. Tapis tepung gandum dan tepung high protein, serbuk koko, baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.

2. Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.

3. Masukkan pula tepung yang siap di tapis tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen coklat,perisa coklat, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.

4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet atau parchment paper, curahkan adunan di dalam acuan dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit.

5. Apabila siap. Dinginkan

Terima Kasih

Komen
1 Komen

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign