CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 6 Februari 2014

DIY : Resepi Karipap Pusing ( modul GiatMara )


Assalammualaikum wbt,

Hari ni bie nak sharing satu resepi karipap,
karipap pusing mudah aje..
resepi yang telah bie standardkan untuk modul kelas GiatMara.
sambil tu boleh layan pic peserta giatmara ..
yang memang berbakat dan suke sangat nak buat karipap pusiang..
best!

yang pasti bie mengajar secara tradisional...


Resepi Karipap Pusing Rangup

(KULIT LUAR)

Doh Minyak:-

350gm tepung gandum
30gm marjerin/ minyak masak
air ais+garam


Cara Membuat

1.satukan dan Gaulkan tepung bersama marjerin.

2.Kemudian, masukkan air dan garam sedikit demi sedikit.

3.Uli menjadi doh. agak2 kalau keras boleh ditambah air, kalau lembut sangat tambah tepung sikit


(KULIT DALAM)

Doh Marjerin:-

150gm tepung gandum+2sb tepung jagung
100gm marjerin


Cara Membuat :

1.Tepung dan marjerin digaul sebati hingga jadi doh,

2.Jika doh keras boleh tambah marjerin,jika lembut sangat tambah tepung sedikit.

3.kemudian, Doh bahagian dalam dibuat bebola kecil, kemudian balutkan dengan doh bahagian luar. Buat sehingga habis

Boleh double kan resepi.

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign