CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Jumaat, 2 Mei 2014

Resepi Asam Pedas Muar Popular

DIY- Asam Pedas Muar

Assalammualaikum wbt,


Haaa... ape kate tengah hari ni kite pekena 
'Asam Pedas Muar' perrggghh.... makan plak tu
dengan side ade telur dadar , sayur peria goreng ,
ade sambal belacan dengan ulam- ulaman... perrrghhh lagi..
mmm kicap jangan dilupekan...heee..



okay la... bie nak sharing resepi " Asam Pedas muar "
bie mula belajar masak lauk ni.. dari mak...
ingat lagi.. mase tu darjah 3..
tak salah imbas kembali citer lame..
mase tu Bie.. 
darjah 3 musytari sekolah kebangsaan masai, johor..
sebelum pi sekolah, sebelum bas ah peng pick up bie
pi hantar sekolah..
'pagi-pagi lagi bie keno tolong
mak tumbuk cili kering yang dah direbus..'
tumbuk dengan batu lesung lagi..
mak tak suke guna blender...
...bermula selalu tolong mak kat dapur memasak..
sampai la.. diberi kepercayaan untuk masak asam pedas
sendiri..mmmm berbunge-bunge bile diberi kepercayaan
untuk memasak.. walau masakan pertame tu..
ade la komplain...termasin sket..dan masam tu kureng la plak...
haaaaa... x mengape jadikan komplain tu sebagai
semagat untuk bie masak lebih baik lagi..huuu 
mmmm rindukan air tangan mak...



Resepi Asam Pedas Muar


Bahan-bahan:



8 ketul ikan pari / ikan kembung / selar / sembilang 
Satu mangkuk cili kering (direbus dan dikisar)
8 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
1 sudu kecil lada hitam ( ditumbuk )
1 cawan perahan asam jawa
2 kuntum bunga kantan
1 ikat Daun Kesom
1 ikat daun kesum
2 batang serai (dititik)
Sedikit belacan
2 biji Tomato
8 batang bendi muda
500 ml air
Garam secukup rasa 
1 sudu kecil gula




Cara-cara Membuatnya:



1. Panaskan minyak, tumis belacan, cili kisar bersama kunyit hidup,lada hitam dan bawang merah.
Selepas naik bau wangi, masukkan perahan asam jawa, air ,bunga kantan dan daun kesum.



2. Biarkan dengan api perlahan sehingga mendidih,masukkan buah tomato dan bendi muda, garam dan gula.



3.Biar mendidih dalam 5 minit lagi. siap untuk dihidangkan.



Cube tau resepi ni senang aje.... dan sedap!

As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 
Pembelian/ pembayaran : oneline-
Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB
151409098193
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie


sila buat pembayaran RM60 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719

Terima Kasih

Komen
2 Komen

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Cutenye
Sejuk perut ibu chef
Halalkan ye recepinya
Kak nak guna masak untuk hubby
& anak- anak

Salam

Chef Obie berkata...

merah pipi ni..

time kasih & chef dah halalkan semua resepi yg chef kongsikan dlm blog ni

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign