CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Jumaat, 2 Mei 2014

Kek Leleh ! : Resepi Rainbow Kek Dan Italian Meringue Buttercream Chef Obie



Rainbow Kek


Unsulted Butter/ Mentega 220gm
Castor Sugar / Gula Castor 360gm
Egg White / Telur Putih 5nos/biji
Flour / Tepung Gandum 420gm
Baking Powder 1tspn
Vanilla Essence
Salt /Garam secukup rasa
Fresh Milk 350ml




Cara membuat


1.Panaskan Oven 170-175’c ( mengikut oven masing-masing - ada yang perlu 180'c )


2.Sediakan Loyang @ rim kek saiz 7’inci sebanyak 6,lapik kertas minyak atau parchment paper.


3.Tapis tepung, baking powder dan ketepikan.


4.Pukul butter dan gula sehingga bertukar warna.


5.Masukkan telur putih satu persatu , teruskan pukul sehingga sebati Masukkan Vanilla Essence


6.Akhir sekali masukkan tepung dengan di selang selikan dengan susu.


7.Adunan yang telah siap dibahagikan kepada 6 bhagian dengan berat setiap satu 250gm
Warna yang digunakan kuning,merah,oren,biru, ungu,hijau, ( anda boleh guna 7 warna )



info- kalau anda nak tahu resepi diatas ini merupakan 'Victorian Sponge Cake'
kalau dekat uk sana ia biasa digunakan sebagai asas sponge kek untuk kek rainbow.
sekarang anda dah tahu resepi victorian sponge kek, resepi ini juge boleh digunakan untuk membuat pelbagai jenis kek lain..kek-kek kontemporari.( ianya agak manis sedikit )



Italian Meringue Buttercream


Air 120ml
Gula Castor 430gm
Egg White / Telur Putih 250gm
Unsulted Butter 680gm
Vanilla Essence



Cara membuat


1.Pukul putih telur sehingga kembang.


2.Panaskan gula dan air selama 7 minit


3.Selepas gula telah mendidih masukkan ke dalam putih telur dengan hala laju pukul yang tinggi.Teruskan pukul hingga dasar mixer sejuk.lebih kurang 10-15 minit.


4.Masukkan mentega, pukul sehingga semua sebati.


5.Siap dan boleh digunakan / disimpan dalam pet ais dan boleh dipukul kembali untuk kembangkan lagi.


info- pastikan gula dan air telah bubbling, berbuih- buih dan agak
kepekatan ( jika ade penyukat suhu gula-juge boleh digunakan pada titik 115-130'c 
jangan sampai suhu 160'c-170'c kerana ianya akan menjadi karamel,apabila telah karamel ianya tidak boleh digunakan lagi- pastikan rupanya masih jernih clear dan pekat.



p/s- Sila pastikan keselamatan semasa membuat Italian Meringue Buttercream ini..

"think safety first my friends...." good!

Jom layan clip video lagu tema dari film top gun heee... peace



Berlin - Take My Breathe Away theme from Top Gun with Lyrics


Terima Kasih

Komen
12 Komen

12 ulasan:

cheq da berkata...

Terlalu banyak resepi chef kongsikan di sini..terasa seronok dgn pelbagai resepi dari chef yg xlokek ilmu..semoga chef sentiasa dimurahkan rezeki

Tanpa Nama berkata...

Bestla chef obie
Suka sharing resepi
Halalkan resepinya...

Tanpa Nama berkata...

Baiknye chef obie bagi resepi
Yang meleleh ni..
Resepi terbaik..
Bonus ade video clip lagu febret
Tu yang pak haji suka...heee

Gurau bolehkan chef? Semoga chef sekeluarga diberkati.

Tanpa Nama berkata...

Pagi sabtu kerja setengah hari, bukak jap blog chef cari resepi hilang sikit tension

Thanks for the great recepi chef obie
The cute chef in Malaysia

Jangan marah, good luck chef

Tanpa Nama berkata...

Chef kite orang ni pernah
Di judge oleh chef dalam pertandingan
Memasak peringkat national last year, hope akan dijudge oleh chef obie lagi

O.b can cook so can u tagline tu best la

Terima kasih kongsi ilmu

Tanpa Nama berkata...

Maverick
Hero akak tu tom cruise mcm sang suami hahaha

Chef ada request boleh tak sharing resepi nuget,akak nak buat utk anak.
maaf kalau boleh kongsikan lah yea dalam blog.

Chef obie memang best

Chef Obie berkata...

Assalammualaikum cheq da
& Terima kasih kerana sudi melawat blog chef,
Semoga sedikit perkongsian ilmu ini dapat dimanfaatkan
dgn baik.

Amin

Chef Obie berkata...

Terima kasih lawat blog chef,

chef halalkan semua resepi yang ada dlm blog ni,
selamat mencuba

Chef Obie berkata...

Terima kasih...
boleh aje gurau..
x kecik ati..

Amin

Chef Obie berkata...

Alhamdulillah agaknye hari sabtu, anda semua sempat adekan mase melawat dan tengok-tengok kt blog chef obie ni, terima kasih bayak-banyak..

chef obie pernah judges anda yea,
InsyaAllah ada rezeki panjang umur, chef akan jadi judge
lagi.

Chef Obie berkata...

Terima kasih beri cadangan, InsyaAllah
chef akan kongsikan resepinya yea...
nanti,

jadi jika kelapangan boleh lah lawat kt blog chef obie ni

Tanpa Nama berkata...

Halalkan resepinya
Tq chef semoga dimurahkan rezeki chef setiap hari

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign