CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 10 Disember 2014

Resepi Croissant Popular Chef Obie / Maharaja Lawak Mega 2014 Sepahtu Minggu 1


FOLLOW IG : chef _obie_official




ROTI 100 RESEPI CHEF OBIE


Resepi Croissant

Bahan 1

200gm Tepung Roti
50gm Tepung Gandum
25gm Gula
1sudu Garam
1sudubesar Tepung Susu
2Sudubesar Yis Segera

Bahan 2

180ml Air Sejuk

Bahan 3

50gm Mentega / marjerin

Bahan 4

120gm Marjerin Croissant


Cara-cara

1.Adun (bahan 1) sehingga sebati, campur(bahan 2) uli sehingga menjadi doh.Kemudian tambah (bahan 
3) uli sehingga doh menjadi lembut.Tutup doh dengan plastic dan canai lagi. Keluarkan doh daripada 
peti sejuk dan canai sehingga 10mm tebal.Kemudian lipatkan sepertiga bahagian dasar ke tengah, dan 
sepertiga bahagian ke tengah.

2.Pusingkan doh 90’ darjah dan canai doh dengan penggiling adunan(rolling pin).Bentukkan menjadi 
segitiga dan ulang sekali lagi.Tutup dengan plastic dan simpan dalam peti sejuk selama 20 minit- 30 
minit.

3.keluarkan doh dari peti ais,dan ulangi langkah tadi (Pusingkan doh 90’ darjah dan canai doh dengan 
penggiling adunan(rolling pin).Bentukkan menjadi segitiga dan ulang sekali lagi.Tutup dengan plastic dan 
simpan dalam peti sejuk selama 20 minit- 30 minit.)

4.Keluarkan doh sekali lagi dan canaikan doh sehingga menjadi 5mm tebal.Potong secara melintang 
menjadi segitiga ( Lebar 3sm x Tinggi 17 sm ). Potong permukaan lebar untuk membentuk V. Gulung ia 
menjadi bentuk bulan sabit.

5.Letakkan di atas dulang yang telah digris dan biarkan ia menaik 45 minit. Sapu dengan telur atau 
sembur dengan susu.
6.bakar pada suhu 190’c selama 15 minit.


sambil tu layan Maharaja Lawak Mega 2014 - Sepahtu Minggu 1



Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign