Share & LIKES
RESEPI HOKKAIDO CHIFFON CAKE
Bahan-bahan:
4 cawan tepung gandum
2 cawan gula
2 sudu besar baking powder
1/2 st garam
2 cawan susu UHT
1 cawan minyak sayuran
1/2 st vanila extract
10 biji kuning telur
16 biji putih telur
1 sudu besar cream of tartar
Ganache secukupnya (optional ) boleh ganti buttercream & sebagainya
Cara membuat:
1.Pastikan semua bahan berada di suhu bilik.Panaskan oven 180'C.
2.Ayak tepung,baking powder dan garam.
3.Dalam bekas yang lain campurkan susu,minyak dan vanila.Kacau rata,kemudian tambahkankuning telur,kacau rata.
4.Tuang campuran telur ke dalam tepung,pukul lebih kurang 2 minit.
5.Pukul putih telur sampai berbuih,masukkan gula dalam 2 tahap,pukul sampai soft peak.
6.Campurkan adunan kuning telur ke putih telur dalam 3 tahap,kacau perlahan.
7.Tuang ke dalam cawan,taruh di dalam dulang nipis,hentakkan 1 kali untuk mengeluarkangelembung udara di adunan.
8.Bakar 20 minit atau hingga masak.
Anda dijemput ke page baru chef obie & LIKES : small plate by chef obie