CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 7 Oktober 2015

Resepi Hokkaido Chiffon Cake




Share & LIKES

RESEPI HOKKAIDO CHIFFON CAKE

Bahan-bahan:

4 cawan tepung gandum
2 cawan gula
2 sudu besar baking powder
1/2 st garam
2 cawan susu UHT
1 cawan minyak sayuran
1/2 st vanila extract
10 biji kuning telur
16 biji putih telur
1 sudu besar cream of tartar
Ganache secukupnya (optional ) boleh ganti buttercream & sebagainya

Cara membuat:

1.Pastikan semua bahan berada di suhu bilik.Panaskan oven 180'C.

2.Ayak tepung,baking powder dan garam.

3.Dalam bekas yang lain campurkan susu,minyak dan vanila.Kacau rata,kemudian tambahkankuning telur,kacau rata.

4.Tuang campuran telur ke dalam tepung,pukul lebih kurang 2 minit.

5.Pukul putih telur sampai berbuih,masukkan gula dalam 2 tahap,pukul sampai soft peak.

6.Campurkan adunan kuning telur ke putih telur dalam 3 tahap,kacau perlahan.

7.Tuang ke dalam cawan,taruh di dalam dulang nipis,hentakkan 1 kali untuk mengeluarkangelembung udara di adunan.

8.Bakar 20 minit atau hingga masak.

Anda dijemput ke page baru chef obie & LIKES : small plate by chef obie



Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign