Salam mesra dan selamat pagi
pastinya seperti biasa dengan kesibukan rutin kerja yang menimbun...
dan gejala demam , batuk dan selsema yang bersahutan....kaaaannn....
biasalah penyakit kalau dalam mood hari raya lagi....
pagi ni chef obie nak kongsi sedikit info mengenai daging lembu vs daging kambing...
so check it out !
Daging Lembu vs Daging Kambing
Daging mempunyai kandungan protein yang tinggi. Daging lembu dan kambing terdiri daripada jenis daging merah.
Jenis-jenis bahagian daging:
Daging paling lembut
- rib
- sirloin
- short lion
Daging lembut
- chuck
- round
Daging kurang lembut
- flank
- short plate
- brisket
- shank
Tips Cara memotong Daging
- Sebelum daging dipotong seharusnya terlebih dahulu dibuangkan lemak atau serat, selaput keras yang menempel pada daging tersebut.
- Pada beberapa bahagian daging mempunyai lebih dari satu otot daging, misalnya mempunyai 5 otot daging. Maka setiap otot harus dibuangkan dulu mengikuti selaput pembahagian setiap otot, baru kemudian daging tersebut dipotong melintang mengikuti arah serat daging tadi
- Cara memotong daging yang tepat adalah dengan memotong arah menegak atas serat urat daging, jadi memotong searah serat daging…ia akan menyebabkan daging yang sudah dimasak menjadi kenyal atau liat bila dimakan.
Melembutkan daging
- Sediakan sebiji betik atau nenas muda untuk daging lebih kurang 3kg. kisar nenas dan betik. Perap bahan tersebut dengan daging tadi dan simpan selama sejam. selepas itu, bersihkan daging dan masak mengikut citarasa masing-masing
Hilangkan bau daging
- Gunakan tepung gandum atau perahan asam limau.
Daging mentah
- Daging perlu dibungkus dengan dengan plastik kedap udara.
- Purata suhu penyimpanan ialah 15 °C .
- Simpan dengan rapi dan tidak terlalu padat
- Elakkan bercampur daging yang mentah dan yang telah masak
Daging beku
- Perlu dibuka dan disimpan di dalam bekas
- Disimpan pada suhu 18 °C